Pistolet Original: eerherstel voor de pistolet

Het ligt in de tijdsgeest om terug te keren naar authentieke smaken van vroeger. Waarom geen herinneringen ophalen aan de smaak van een ouderwetse, ronde pistolet? De originele pistolet is een typische Belgisch broodje met een inkeping in het midden en licht maar stevig kruim. De naam is afkomstig van de ‘pistool’, een oude munt. Pistolets zijn overal in België verkrijgbaar maar worden op verschillende manieren gegeten.

“Pistolet- Original” is een nieuw belegde broodjes concept gebaseerd op dit ronde, krokante broodje met kenmerkende groef in het midden. Tegelijkertijd wil Pistolet-Original ook andere lekkernijen en producenten van bij ons in de kijker zetten. De eerste vestiging opende in centrum Brussel. Bij Pistolet-Original vindt men alles onder één dak. In de pistoletbar met de allure van een kruidenierswinkel kan je aan de toog van een belegde pistolet genieten. Maar bestellen en vers belegd meenemen kan uiteraard ook. Net gebakken, krokant en belegd met gekapt en pickles, of met sappige ovenverse rosbief en smeuïge seldersla of met vers gepelde grijze garnalen en gezouten boter…..

Het interieur is fris en fleurig, modern en toch stijlvol met een licht retro accent dat perfect past bij het opzet van deze pistoletbar. Een grote stenen tafel belegd met kleine mozaïktegeltjes of enkele hoge stoelen aan het raam zorgen voor een 20-tal zitplaatsen. Toch is het aldus Valerie niet de bedoeling dat de gasten hier uren doorbrengen, het is veeleer een exploitatie waar men op relatief korte duur, lekker van huisspecialiteiten kan genieten, een bewuste keuze van duurzame producten met een onweerstaanbaar imago.

Pistolet-Original biedt niet alleen een keuze uit een dozijn klassiek en traditioneel belegde pistolets. Een pistolet belegd met ‘americain’ van het huis, puur gekapt of met pickels, Noordzeegarnalen uit Zeebrugge, lekkere krabsalade of echte Ardense ham … Ook wie graag van een warm, belegde pistolet geniet, kan er terecht voor onder meer witte pens met gestoofde ui of gekonfijt varkensvlees. Pistolet-Original wil ook graag zogenaamd bijna vergeten beleg zoals rolmops, bloempanch, kipkap, potjesvlees of mandjeskaas terug in de belangstelling brengen. En verder zijn er ook wekelijks wisselende suggesties.

Naast de pistolets zijn er ook typische en verrassende suggesties, een kleine seizoensgebonden kaart, nagerechten, recepten van gastchefs, Belgische bieren, wijn, Moka Royal koffie en een ontbijt (8 tot 11 uur) te verkrijgen. Tot de ochtendlijke specialiteiten en de sundabrunch behoren o.m.de verloren pistolet in de vorm van een wentelteefje en de pistolet met roerei en spek. In het segment Pistolet+, een pistolet met keuze uit beleg of bijbehoren zoals garnaalkroket, soep met balletjes, gehaktbal met mayonaise of Hervekaas met veldsla-witloof en Luikse siroop. Pistolet-Original is een aangename, eenvoudige zaak vlakbij de Brusselse wijk De Zavel, een delicatessenzaak waar men gezellig van diverse specialiteiten kan genieten. Topchefs Pierre Wynants en Freddy Vandecasserie leverden overigens met plezier culinair advies.

Pistolet-Original, een initiatief van Valerie Lepla, heeft overigens een extra ster-allure vermits gerenommeerde chef regelmatig een specifieke creatie voor deze zaak verzorgen. Na  Stefan Jacobs van het restaurant Va Doux Vent, serveert Pistolet-Original vanaf eind april een creatie van de beurt aan Lionel Rigolet van het restaurant Comme chez Soi.

Wij gingen voor onze degustatie grasduinen op de kaart en ontdekten tussen de classics een salade van tomaat en grijze garnaal en salade van noordzeekrab. Heerlijke verse natuurlijke producten boordevol smaak die torenhoog uittronen boven de sandwiches die je in de populaire broodjeszaak kan kopen. Bij de ‘originals’ viel de keuze op een pistolet met rolmops met uitjes, een oerdegelijke haringbereiding die je nog amper terugvindt. De topper werd evenwel de pistolet met bloempanch met gekarameliseerde appeltjes. Het lijdt geen twijfel dat deze bereiding niet alleen de rasechte Brusselaar zal bekoren, maar ook de meest veeleisende fijnproever kan aan de verleiding van deze originele, warme bereiding niet weerstaan.

Pistolet-Original – J. Stevensstraat 24-26 – 1000 Brussel (Zavel)

Tel 02- 8808098 – www.pistolet-original.be

Open 7 dagen op 7 van 8 tot 18 uur

Culinaire commentaren:

À la carte:

3 minutes

leuke, gezellige pistoletbar

uniek en origineel concept,

dagverse kwalitatieve ingrediënten

absolute aanrader.