Château Moulin de Launay 2017- AOC Entre-deux-Mers, culture raisonnée et intégrée

Les Vignobles Greffier produceert al meer dan 150 jaar, dat is 5 generaties lang, exclusief droge witte wijnen en dat is uniek in Bordeaux. Zij zijn dan ook specialisten terzake. Dit domein van Entre-Deux-Mers, dat zich uitstrekt rond het hoogste punt van de Gironde (de Butte de Launay), is altijd eigendom geweest van de familie Greffier.

Ludovic Greffier staat sinds 2015 aan het hoofd van het domein. In 2013, op de leeftijd van 30 jaar, is hij naar het familiebedrijf teruggekeerd na 10 jaar te hebben gewerkt als verkoper in de bouwsector. Hij volgde een opleiding oenologie en stapte mee in het bedrijf. Hij kan daarbij rekenen op de steun van zijn vader. Het is een familietraditie om alleen droge witte wijnen te produceren: “Met onze 74 hectare willen we deze specialiteit behouden door het diversifiëren van onze witte druivenrassen. We hebben er tot nu toe zes: Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Sémillon, Muscadelle, Ugny Blanc en Colombard. Al onze wijngaarden liggen in Entre-deux-Mers. De kleigrond van het domein staat bekend om zijn goede kwaliteiten voor de smaakvorming van witte druivensoorten.” zegt Ludovic.

Ludovic wilde zich het domein toeëigenen en er zijn “handtekening” op zetten. Hij heeft ervoor gekozen om het volledige domein in te zaaien en de dichtheid te beperken tot niet meer dan 3300 wijnstokken per hectare. Dat laat hem toe de goede kwaliteit van de oogst te waarborgen en de rijpheid van elk druivenras beter te bewaken. Sinds eind 2017 heeft hij het charter van het Milieubeheersysteem (MBS) ondertekend, een verbintenis om de wijngaarden te beheren met respect voor het milieu. Zijn doel is om zowel het ISO 14001- als het HEV-certificaat (High Environmental Value) te behalen.

Ludovic Greffier investeerde in geavanceerde technologie voor een zeer nauwkeurig temperatuurbeheer in zijn wijnkelder. De thermoregulatie van elke kuip en gebouwen met klimaatregeling zorgen voor een optimale bewaring van de droge witte wijnen. Deze eigentijdse aanpak gaat samen met de eeuwenoude familietradities en knowhow op het vlak van witte wijn. Hij past een zeer nauwkeurige methode toe, die al verschillende generaties wordt gebruikt: inweken van de schillen, koude stalling, fermentatie op lage temperatuur, rijping op fijne wijnmoer,… Het zijn maar zijn enkele van de vele geheimen die aan de oorsprong van deze wijnen liggen.

Ludovic onderscheidt zich ook door het gebruik van oude fermentatiegisten maar vooral door zijn geduldige aanpak: hij neemt de tijd die nodig is om de witte wijnen optimaal te laten rijpen en een mooi aromatisch palet te laten ontwikkelen. Ludovic: “Na de oogst stabiliseer ik het sap gedurende ongeveer tien dagen op koude temperatuur om een maximum aan aroma’s te verkrijgen. Ik bewerk ook de wijnmoer, iets wat meestal niet meer wordt gedaan. Ik neem liever de nodige tijd, al betekent dat dat ik mijn wijnen pas later in het jaar, rond mei, op de markt kan brengen.”

De laatste jaren heeft Ludovic zijn assortiment uitgebreid, met de 5, een eerbetoon aan de vijf generaties wijnbouwers, de Château Moulin de Launay (blend van 5 druivensoorten: Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Sémillon, Muscadelle en Ugny blanc) en, in 2017, een atypische 100% Muscadelle, kortom een wijngaard met 50 tinten wit.

Op de proeftafel: Château mouli de Launay 2017, AOC Entre-deurx-Mers, culture raisonnée et intégrée

Blend: 45% Sémillon, 20% Sauvignon blanc, 15 % Sauvignon gris, 15% Muscadelle en 5% Ugni blanc

Rijping in inox kuipen met gecontroleerde temperatuur

Degustatie: Deze wijn verrast door een mooie lichtgele en heldere kleur en heeft een mooie fruitige en bloemige neus met geuren van citrusvruchten, witte bloemen en menthol. Hij heeft een vrij uitgesproken aanzet, evolueert naar een mooie frisheid, houdt een goede balans tussen rond, levendig en fruitig. De nadronk is lang en subtiel, met een goede aromatische persistentie. Gecontroleerde uitbundigheid van fruitige aroma’s, zuivere en goed beheerste frisheid.

Schenken: Perfect voor het aperitief, bij een schaal zeevruchten, of bij een sole meunière, een gevulde krab of koolvisfilets met paprika en amandel.

Verkrijgbaar in België: Six wijnen –Ieper

Adviesprijs 7.70€ TTC