Graham’s ‘Ne Oublie’: eerbetoon aan de familie Symington

De familie Symington, eigenaren van het prestigieuze portmerk Graham’s, presenteert een uniek collector’s item: ‘Ne Oublie’. Een uiterst bijzondere wijn, die dateert uit 1882: het jaar dat overgrootvader Andrew James Symington in Portugal aankwam. Tussen duizenden vaten in de Graham’s Lodge in Vila Nova de Gaia lagen al die jaren drie vaten apart. Uit één van deze vaten zijn nu, na 130 jaar, 656 individueel genummerde flessen op de markt gebracht in een exclusief voor deze wijn ontworpen karaf. Ne Oublie kost 5.500 euro en is uitsluitend op inschrijving verkrijgbaar.

Een combinatie van collector’s items: Graham’s ‘Ne Oublie’ symboliseert de historie van de familie Symington en brengt vakmanschap uit Schotland, Engeland en Portugal samen. Een wijn van druiven uit een paradijselijke vallei, waar generaties wijnmakers, keldermeesters en tonneliers zich gedurende 130 jaar over hebben ontfermd. De kristallen karaf werd ontworpen door de beste kristalproducent uit Portugal. Het Sterling Silver dat het glaswerk siert werd gevormd en gegraveerd door de beste zilversmeden van Schotland. En de exclusieve lederen kist werd ontworpen door Engeland’s beste lederproducent, Smythson’s, die in de vormgeving koos voor de balans tussen functionaliteit en optimale kwaliteit.

Invloeden van de Dourovallei en Atlantische Oceaan: Graham’s Ne Oublie bracht zijn eerste 40 jaar in de Douro door, waar de zomerse hitte hem concentratie en intensiteit gaf. Daarna ouderde hij 90 jaar in de kelder van Graham’s in Vila Nova de Gaia, waar de invloed van de Atantische Oceaan zorgde voor een nieuwe dimensie met frisse tonen en verfijnde zuren. Andrew James Symington uit Schotland was het oudste kind van ouders die in een dramatische vechtscheiding waren verwikkeld. Zodra hij in 1882 18 jaar werd besloot hij zijn geluk in Portugal te zoeken. Hij ging aan de slag in de textieltak van W.&J. Graham’s, maar al snel raakte hij besmet met het portvirus en werd verliefd op de afgelegen Dourovallei. In 1905, toen hij 42 jaar was, werd hij mede-eigenaar van Warre’s Port en in 1912 van Dow’s. Hij en zijn vrouw brachten hun liefde voor de Douro en de wijnen over op hun kinderen. Pas veel later, in 1970, kochten de kleinzonen van Andrew het porthuis Graham’s, het bedrijf waar hij zijn carrière was begonnen.

Ne Oublie – ‘opdat wij niet vergeten’. In 1920 kocht Andrew James Symington vier vaten port uit 1882, het jaar waarin hij een nieuw leven was begonnen. In de loop der jaren is de wijn gedeeltelijk verdampt en een deel is geblend in bijzondere 30 en 40 jaar oude tawny ports, maar drie van deze vaten lagen nog altijd in de kelders van Graham’s. Vorig jaar besloot de familie Symington één van de vaten te bottelen, ter nagedachtenis aan de Schotse Andrew en zijn Engels-Portugese vrouw. De naam verwijst naar het familiemotto Ne Oublie: opdat wij niet vergeten. De andere twee vaten worden toevertrouwd aan de volgende generatie, die zelf mag bepalen wat ermee gedaan wordt, maar niet eerder dan in 2025. www.thenectar.be