Choco Story Museum Brussel op gloednieuwe locatie

Het Choco Story Museum Brussel heeft zijn vertrouwde omgeving in de Guldenhoofdstraat verlaten en zich gevestigd in de Stoofstraat. Dat is nog steeds in hartje Brussel, tussen de Grote Markt en Manneken Pis, midden in het historisch centrum dat op de lijst met Unesco-werelderfgoed staat. Het vond een onderkomen in een aantal gebouwen daterend uit de 17de, 18de en 19de eeuw; deels beschermd patrimonium en beschikt thans over een oppervlakte van maar liefst 1800 m2. Het nieuwe museum dat op 18 februari de deuren opent, is groter, interactiever en nog altijd even lekker.

In mei 2014 ontstaat Choco Story Brussel dankzij de vereniging van de families Van Lierde en Van Belle, beide verwoede chocolade-fans, die hun krachten verenigen om de kwaliteit van de Belgische chocolade te promoten en het publiek een kwalitatief, ludiek en pedagogisch museum van de smaak aan te bieden.

Wereldwijd bestaan er vijf Choco Story Musea: in Brussel, Brugge, Praag, Parijs, Uxmal, Valladolid en Beiroet. Het museum is aangesloten bij de Brusselse Museumraad en Peggy Van Lierde zetelt zelfs in de raad van bestuur. Choco Story werkt actief samen met Visit Brussels, Visit Flanders en Wallonie Belgique Tourisme.

Choco Story Brussel is het verhaal van een ontmoeting tussen twee families met een passie voor de wereld van cacao en chocolade. In 1998 opent de familie Van Lierde – Draps het Museum van Cacao en Chocolade van Brussel. In 2007 neemt Peggy Van Lierde, de enige dochter van de oprichtster, de leiding over het museum. Het Museum van Cacao en Chocolade verwelkomde in 2014 meer dan 75000 bezoekers uit de hele wereld.

De familie Van Belle van haar kant creëert in 2004 Choco Story Brugge, maar ook het Chocolademuseum van Parijs, Praag en onlangs Mexico. Eddy Van Belle koestert net als zijn zonen Cedric en Kevy een grote liefde voor cacao en chocolade. Sinds jaren verzamelen ze unieke voorwerpen die ze vinden in alle windstreken.

CHOCOLADE, UITHANGBORD VAN ONZE BELGISCHE VAKKENNIS !

België is echt het land van de chocolade. Maar hoe komt dat? Waarschijnlijk omdat je de beste chocolade bij ons vindt, maar niet alleen maar daarom. Er zijn meerdere antwoorden.

Toen cacao in de 16de eeuw ingevoerd werd in Europa, kwamen de bonen met de boot aan in Brugge en in de haven van Antwerpen. Ons land was een van de eerste die in contact kwam met cacao. Tijdens het industrieel tijdperk ontwikkelde de expertise inzake chocolade op Belgische wijze zich bij ambachtslieden en nijverheden. Belgische chocolade onderscheidt zich door zijn romigheid. De zeer fijne vermaling (tot 18 of 20 micrometer) zorgt ervoor dat onze smaakpapillen geen korrels proeven.

Deze vakkennis is vandaag nog steeds aanwezig. Ze wordt van generatie op generatie doorgegeven, alsook binnen de uitstekende scholen voor chocolademeesters die ons land telt. Belgische chocolade doet ook systematisch denken aan pralines: kleine bonbons van gevulde chocolade, een typisch Belgische uitvinding. De praline werd bedacht door Jean Neuhaus en in 1912 gecreëerd in de Neuhaus-winkel in Brussel die ook toen al gevestigd was in de Koninginnegalerij.

De keuze van de ingrediënten speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van onze Belgische chocolade: de keuze van de bonen, de suiker en chocolade op basis van enkel cacaoboter, zonder andere plantaardige vetstoffen, ook al staat Europa sinds 2001 ook andere vetstoffen toe.

Duik in het universum van cacao en chocolade, loop door een Mayatempel waar 5000 jaar geleden de bonen werden geconsumeerd, scheep in aan boord van de boot van Cortès die de cacaobonen naar Europa bracht, ontdek hoe chocolade in de 17de eeuw verbruikt werd aan het Franse hof en hoe hij aan het begin van de 20ste eeuw tot pralines verwerkt werd in België. Het verbouwen en de verwerking van cacao zullen geen geheimen meer voor je hebben. Demonstratie, degustatie en audiogids zijn in het bezoek inbegrepen. Er zijn speciale zuilen ontworpen voor de kinderen.

Tot de geëxposeerde stukken behoren een exclusieve vijzel met het oudste spoor van cacao dat tot dusver ontdekt werd. Er werd theobromine teruggevonden, wat wijst op de aanwezigheid van cacao. De vijzel heeft de vorm van een cacaovrucht en werd onlangs ontdekt in het zuiden van Ecuador. Hij dateert uit 3500 voor Christus. Dat zou aantonen dat de Shuars al cacao dronken, maar het waren de Maya’s die rond het jaar 1000 met het verbouwen van cacao begonnen.

Het museum omvat de collecties van Eddy Van Belle en Jo Draps. Peggy Van Lierde en CédricVan Belle zijn medezaakvoerders. Sinds januari 2019 is Peggy Van Lierde lid van de Académie Française du Chocolat et de la Confiserie (Franse Academie voor Chocolatiermaken en Zoetwaren). Het team telt acht werknemers (onthaal en chocolatiers).

Het bezoek verloopt met een audiogids (beschikbaar in acht talen – Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Chinees), maar bezoekers kunnen ook kiezen voor een rondleiding. In het verlengde van het bezoek (en enkel na reservering) is het mogelijk een bezoek met chocolade als thema te brengen aan het stadscentrum. Ook mogelijk: workshops, privédemonstraties, virtual reality film (5 €) en een shop voor de fijnproevers.

Elke dag werkt de chocolatier van Choco Story Brussel voor de ogen van de bezoekers. Hij geeft uitleg over de artisanale bereiding van de beruchte Belgische praline; hij verklapt de geheimen van zijn kunst. Deze demonstraties vinden permanent de hele dag plaats, tijdens de openingsuren van het museum. De demonstratie wordt afgesloten met een degustatie van een van de creaties van de meester-chocolademaker van Choco Story Brussel.

PRAKTISCH :

Choco-Story Brussel – Stoofstraat 41 – 1000 Brussel – Het is alle dagen, 7 op 7, geopend van 10 tot 18 uur.

De toegang bedraagt 9.5€ voor volwassenen, senioren en 12 tot 26-jarigen betalen 8.5€, kinderen tussen 6 en 11 jaar : 6.50€, kinderen beneden 5 jaar onder begeleiding van de ouders hebben gratis toegang. Voor groepen worden speciale prijzen gehanteerd. Voor een gids (enkel op reservering): betaal je 90 euro voor een bezoek van 1u30 (groep van maximum 25 personen). Er zijn ook gecombineerde tickets met Mini Europe, La Fonderie en Train World beschikbaar. De hele inrichting werd opgevat om ook mindervaliden een optimale toegang te verlenen. Dat kan via de lift naast de officiële ingang.