Clochard de Luxe – Leuven

Met restaurant Clochard de luxe presenteert het Leuvense Ladeuzeplein naast het Museum M en de universiteitsbibliotheek een derde blikvanger. Blikvanger niet alleen qua naam, maar evenzeer qua culinaire uitstraling.

Prerogatief is de benaming geenszins, wel wou de familie De Coninck na de overname van het vroegere restaurant Windsor even de bakens verzetten, en een ruimer publiek aantrekken. Door nieuwsgierigheid te creëren kon men nieuwe klanten aantrekken om hen meteen honkvast te maken was trouwens de achterliggende bedoeling van de naamswijziging.

Nieuwkomers in de horecabranche was de familie De Coninck helemaal niet gezien ze al lang actief was in het voormalige café-restaurant Ceulemans. Een 12-tal jaar terug was ze echter van mening dat het meer dan tijd werd om nieuwe horizonten te ontdekken. Dat restaurant Windsor op zoek was naar mogelijke overnemers was dan ook een toevalstreffer. De overname verliep bijzonder vlot en de nieuwe eigenaars konden zich soepel inwerken. Echtgenote Christine werd door de vroegere eigenares prompt in de keukengeheimen geïntroduceerd en ontpopte zich ondertussen tot een doorwinterde kok die geen enkele uitdaging naast zich legt. Van kleine hartige hapjes tot gecompliceerde gerechten met pannenkoeken voor de zoetebekken, worden feilloos bereid en sieren een mooi uitgebalanceerde kaart.

Het interieur van de Clochard de luxe is sfeervol en erg fraai en weerspiegelt op treffende wijze de rijkdom die men in de vroegere herenhuizen aantreft. Bovendien biedt het terras een adembenemend zicht op enkele architecturale pareltjes van het Ladeuzeplein en een totem van Jan Fabre, deze laatste wordt tijdens de kermissen en marktdagen weliswaar aan het zicht van de terrasgangers onttrokken.

De horeca zit de familie trouwens in het bloed. Zoon   volgde de hotelschool Ter Duinen en specialiseert zich ondertussen in het PIVA

 

Antwerpen in de patisserie, terwijl schoondochter    als self made women dartel maar efficiënt en doelbewust door de zaal dwarrelt. Een vriendelijke en coherente service vormen een aansporing om extra te genieten en de ervaringen met tafelburen uit te wisselen.

 

Op de kaart o.m. een à la minute gesneden tartaar, botermalse ribbetjes, filet pur of zalm met vers geklopte béarnaise. Je kunt evenzeer bezwijken voor een focaccio de luxe, een fettucini clochard, pannenkoeken, een butter scotch of vanille of een van de 12 andere Nespresso blends.

Voor onze proeverij lieten we ons verleiden door de dagschotels, Brabantse asperges en een chateaubriand. Voor de asperges kozen we voor de variaties à la flamande en gerookte zalm. We werden getrakteerd op een behoorlijke grote portie, beide bereidingen kregen maar liefst 6 mooie asperges mee met perfect garnituur en feilloos aangemaakte saus. Bij de variatie gerookte zalm werd zelfs een keurige tartaar van tomaat op het bord uitgespreid, terwijl een handvol garnalen de final touch uitstraalden.

Onze chateaubriand, maar liefst 4 grote sneden, bleef uitzonderlijke rosé ondanks het mooi knapperige korstje. Geserveerd met gebakken asperges en tartaar van gebakken aardappeltjes zorgden leuke kruiden voor een aangenaam pittig tintje. Een romige pepersaus werd karig over de bereiding gelepeld, terwijl extra saus in apart potje werd opgediend. Ook hier een zeer behoorlijke portie met delicate complementaire smaaktoetsen.

 

Clochard de Luxe – Monseigneur Ladeuzeplein 5 – 3000 Leuven

Tel 016- 205787 – www.clocharddeluxe.be

Keuken alle dagen van 12 tot 22 uur, op vrijdag vanaf 8 uur

Reserveren aanbevolen op vrijdag en zaterdag – gesloten op zondag en maandag

 

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

leuk, gezellig interieur

vlotte en soepele service

behoorlijk grote portie

decoratieve maar vooral smaakvolle schotels

verse natuurlijke producten