Dom Pérignon vintage 2005

Om zijn potentieel ten volle tot uiting te brengen moet Dom Pérignon telkens weer de obstakels overwinnen die het jaar opwerpt.

Uitzonderlijke topwijnen creëren zijn het streefdoel voor de Chef de Cave van Dom Pérignon. Dat is al zo vanaf het prille begin. Niet louter de expressie van het potentieel, maar de realisatie van een ideaal. Je moet duidelijk weten hoe je de uitdaging van elk nieuw jaar moet aangaan, zonder vooringenomen of toegeeflijk te zijn.

Geen enkele andere Dom Pérignoncreatie belichaamt dit principe beter dan de Vintage 2005, waarvan we nu eindelijk de eerste Plénitude ontdekken, na een rijpingsperiode van minimaal negen jaar in de kelders.

Contrast

Door een ongewoon heet en droog zomerseizoen was 2005 een jaar vol contrasten. De hittegolf van augustus werd getemperd door de koelte en overvloedige regen in september. Uitbraken van Botrytis-rot of grauwe schimmel tastten specifiek de pinot noir aan. Gelukkig stond tegenover deze dreiging het goede weer bij het begin van de oogst. Het vraagt echter een buitengewoon inschattingsvermogen om steeds de juiste beslissingen te nemen, om te gaan met onzekere factoren en de idealen van de Dom Pérignonwijn te behoeden.

De allerbelangrijkste stap is de druiven hun optimale rijpheid te laten bereiken – het potentieel van de vintage moet erin aanwezig zijn. Bij het begin van de chardonnayoogst op 14 september werd besloten om nog drie dagen extra te wachten voor de pinot noir. Het is belangrijk om te weerstaan aan de verleiding om te vroeg te oogsten of de vintage meteen te laten varen. Beide keuzes zijn verkeerd.

Ook de oogstwijze – de volgorde waarin de druiven worden geplukt – is cruciaal. Elke wijngaard moet op het optimale moment worden geoogst, en soms is hier geduld voor nodig. Een laatste vereiste, tot slot, is een drastische en rigoureuze selectie, waarbij uitsluitend de beste, zuivere en intacte vruchten worden geselecteerd. De sublieme kwaliteit van de druiven vormt de basis voor de vintage.

Schaarsheid

Uiteindelijk blijft er slechts een klein volume van topkwaliteit over, barstensvol zomerzon. De beperkte opbrengst van de oogst is een indrukwekkend en kenmerkend aspect in de geschiedenis van de Vintage 2005, waardoor de wijn extra flair en intensiteit krijgt. De overlevers van de zondvloed in september … Een spanningsveld dat de zuiverheid van Dom Pérignon Vintage 2005 extra beklemtoont.

Zuiverheid

Zoals altijd beslist uiteindelijk de assemblage over de expressie van de vintage. Dit is het scheppingsmoment. Tot dat ogenblik ligt er nog niets vast. Eens te meer is de assemblagekeuze uniek, een dualiteit van wit en zwart – van zwart en wit – voor meer spanning en harmonie.

Meer nog dan de rijkheid treedt hier het gevoel van coherentie op de voorgrond: geen explosie, maar een perfect continuüm waar structuur en textuur naadloos in elkaar overgaan. De zachtheid is voelbaar, intens en kordaat gestuurd. Er ontstaat een eenheid die meer solide en fysiek is en vol zekerheid de intentie uitdraagt.

Dom Pérignon Vintage 2005

Het jaar 2005 zat vol contrasten. Het weer was meestal warm, met weinig regen. Na een hittegolf in augustus volgde een koele, regenachtige septembermaand die ons aanvankelijke enthousiasme in de kiem smoorde. Uiteindelijk leverde een drastische selectie in de wijngaarden een beperkt volume van uitzonderlijke kwaliteit op, met een nooit geziene aromatische rijpheid. De oogst begon op 14 september.

Neus

Het opmerkelijk rijke boeket van de wijn heeft verschillende lagen: eerst is er intens fruit, meer zwart dan rood, dat overgaat in zilveren mineraaltoetsen. Noten van praline en koriander ronden het geheel af.

Mond

De wijn heeft een sterk karakter en een krachtige aanwezigheid – met zelfs een fysieke toets. Het algemeen resultaat is gestructureerd, gefocust, stevig en compact. De intrigerend kruidige, bloemrijke afdronk blijft aanwezig in elke teug.

www.domperignon.com