Club Prosper Montagné: finalisten 1ste kok van België

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert in het najaar de 68ste editie van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Uit de talrijke inzendingen selecteerde de jury vijf finalisten: Fabian Bail uit Zwalm, Diego De Baets uit Sint-Kruis Brugge, de Brusselse chef Christophe De Meur, Stijn De Smet uit Zele en Ruben Lamiroy uit Lokeren. Zij zullen op 5 oktober meedingen naar de titel van ‘Eerste Kok van België 2021’.

Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Etikhove, staat voor de derde maal in de finale. Private chef Diego De Baets deed verleden jaar al eens mee. Voor de drie anderen is het hun eerste deelname. Stijn De Smet is sous-chef van restaurant Blunch in Zele. Christophe De Meur staat achter het fornuis van de Brusselse residentie van de ambassadeur van Groot-Brittannië, en Ruben Lamiroy, werkt als sous-chef in restaurant De Koolputten in Waasmunster.

De finalisten moeten tijdens de finale, die plaatsvindt in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge, drie gerechten klaarmaken: als hoofdgerecht Mechelse koekoek en kalfszwezeriken en als dessert een warme appelbereiding. Drie weken voor de wedstrijd deelt Peter Goossens, provoost van de Keukenchefs, aan de vijf finalisten de opdracht voor het voorgerecht mee.

Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof in Bornem is ambassadeur
van deze wedstrijdeditie. Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop ervan. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem stelt de technische jury samen.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is namelijk op basis van koninklijk besluit van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. www.club-prosper-montagne.be