Codorniu Ravenos lanceert ANNA Blanc des Blancs reserva op de Belgische markt

Na New York, Tokio, Londen en Barcelona brengen de beroemde Catalaanse kelders en wijngaarden, Codorníu-Raventós, Anna Blanc de Blancs Brut Reserva naar België. Deze nieuwe en buitengewone cava die zich richt tot de meest trendy bars van het land, is een elegante cava, die aangeboden wordt met een uniek design: de witte fles trekt onmiddellijk de aandacht, met haar fijne gouden print en het silhouet van Anna de Codorníu; het geheel is modern en vrouwelijk…

De Anna De Codorníu heeft zijn naam te danken aan de erfgename van Codorníu (17eeeuw) en is het resultaat van een sterke traditie en knowhow van de groep. Het is de eerste cava die vermengd is met Chardonnay, wat, in combinatie met de druiven Xarel·lo, Macabeo en Parellada – zorgt voor geconcentreerde aroma’s en een weergaloze frisheid. Deze Blanc de Blancs is een Cava Reserva, die meer dan 15 maanden heeft gerust in de kelders van Codorníu.

Complexiteit, elegantie en polyvalentie maken van deze cava een uniek product. Anna Blanc de Blancs ontwikkelt fijne accenten van exotisch fruit en citrusvruchten, met meer complexe aroma’s van toast en brioche. De smaak is vol, langdurig en aangenaam en de fijne bubbels strelen het gehemelte. Anna Blanc de Blancs is heerlijk om alleen te drinken, maar leent zich ook tot het schenken bij een brede waaier aan gerechten.

Het ideale oogstmoment wordt voor elke druivensoort apart bepaald. Na het afrissen en het persen van de druiven verkrijgt men most, die na toevoeging van geselecteerde gisten fermenteert op een temperatuur tussen 15 en 17°C. Zodra het gistingsproces afgelopen is en de wijn gestabiliseerd is, begint het assembleren van de wijn. Deze geassembleerde wijn wordt in flessen gedaan, samen met de “liqueur de tirage”. De flessen worden daarna opgeslagen in ondergrondse kelders (met een constante temperatuur van 17°C), waar de tweede gisting plaatsvindt, gevolgd door een rijpingsperiode op het bezinksel van de afgestorven gistcellen (“sur lie”).

De cava rust in het totaal ten minste 12 maanden in de kelder. In die periode gebeurt ook de “remuage” (decanteren van de flessen om de binding met de gist en de afvoer van het bezinksel te vergemakkelijken) en het “degorgeren” (verwijderen van de gistprop), dat is het ogenblik waarop het afgezette bezinksel verwijderd wordt na de tweede gisting. Daarna wordt wat “liqueur d’expédition” toegevoegd, die het suikergehalte van de cava zal bepalen. Tenslotte wordt de fles definitief gesloten met een kurken stop.

De essentie van de Anna – levendigheid, fraîcheur en een fruitige smaak – wordt versterkt door een kelderrijping van meer dan 15 maanden, waardoor de Anna Blanc de Blancs een perfecte gezel wordt van gerechten van de hoogste gastronomische kwaliteit. Streek: oorsprongsbenaming Cava. Druiven: Chardonnay 70 %, Parellada 15 %, Xarel·lo, Macabeo 15 %. Analyse: alcoholgehalte : 11,5º. Rijping: meer dan 15 maanden “sur lie” op fles, wat hem zijn titel cava reserva verleent.

Organoleptische kenmerken: de wijn is glanzend geel met groenige reflecties. Fijne en lang blijvende belletjes die een regelmatige kraag vormen. Deze cava heeft een boeket van citrusvruchten en tropisch fruit en de ook wat complexere aroma’s van toast en brioche die het geurpalet verrijken. Romig in de mond, breed en met een goede persistentie. Door deze kenmerken is hij geschikt als begeleider van een brede waaier aan gastronomische gerechten.

Combinaties: cava van hoog gastronomisch niveau die perfect past bij alle gerechten van het menu: voorgerecht, groentepannetje, vis, zeevruchten, gestoofd vlees, dessert en andere bereidingen. Advies van de oenoloog : gekoeld drinken(tussen 5 en 8°C). Indien nodig 2 tot 3 uur laten koelen in een ijsemmer met water, zout en ijsblokjes. Vermijd een bruuske afkoeling in de diepvrieskast. Kan verticaal bewaard worden.

Net als in de andere grote steden over de hele wereld, steunt Codorníu ook actief de lancering op de Belgische markt. In België wil Anna de meest veeleisende consument verleiden, met een exclusieve verdeling door Vrancken Pommery en een selectie van bekende emblematische gastronomische restaurants en concept bars. De Cava Anna Blanc de Blancs Reserva, en de Cava Rosé Brut zijn twee cava’s die speciaal ontwikkeld werden voor de Horeca & Gastronomie. Zij hebben het bijzondere kenmerk dat ze samengesteld zijn op basis van 70% Chardonnay, waarbij voor de Blanc de Blancs Reserva gebruik wordt gemaakt van Parellada (15 %), Xarel-lo en Macabeo (15 %)-druiven, en voor de Rosé van de Pinot Noir (30%). Deze cava’s, die van een hoogstaand gastronomisch niveau zijn, laten zich perfect combineren met alle gerechten van het begin tot het einde van het menu. Ze kunnen ook alleen gedronken worden, als aperitief of na de maaltijd, als pure verwennerij voor uw smaakpapillen. Ze veroveren hun plaats in de trendy bars en restaurants voor veeleisende klanten die belang hechten aan verleidelijke merken en een optimale verhouding tussen kwaliteit, prijs en plezier.