Vinipax 7 – Casa de Santa Vitoria

Een project van ruim 1300 ha waar zowel landbouw met olijfbomen en wijngaarden, circa 50 ha, als oenotoerisme wordt ontwikkeld.

Oenotoerisme betekent hier een actieve participatie aan de landelijke omgeving met fietstochten, wandelingen, paardrijden en jacht, maar er kunnen ook diverse watersporten worden beoefend. Hotelgasten kunnen vrijblijvend ook gewoonweg genieten van de zon, de wijnkelder met wijntasting bezoeken of simpelweg relaxen.

De wijnproductie spitst zich aldus wijnmaakster Patricia Pesoto zowel toe op een verbruik in eigen contreien als op de export die goed is voor zowat een kwart van de globale productie.

De Santa Vitoria wit 2013, vinho regional Alentejo, is een assemblage van Arinto en Verdelho waarbij de sappen in open vinificatie worden opgeslagen gedurende een 12-tal uur, nadien krijgen ze hun fermentatie bij 13° C in inox. Intense aroma’s van tropisch fruit en citrusvruchten die in de mond sprankelend inwerken op het middenpalet met leuke frisse toetsen. Een mooie gezel bij salades, zeevruchten maar ook perfect als aperitief.

Versatil wit 2011 is een assemblage van Arinto, Antão Vaz en Viosinho. In de neus intense aroma’s van citrusvruchten met enkele bloemaccenten. In de mond een fris aromatische accent met opborrelende minerale toetsen. Is met 13% alc.vol een mooie aperitiefwijn maar past evenzeer bij vis, zeevruchten, sushi en koude salades.

Santa Vitoria rood 2009, vinho regional Alentejo is een100% Touriga Nacional wijn met manuele oogst van geselecteerde trossen. Fermentatie bij 26° in speciale tanks met nadien malolactische fermentatie in nieuwe Franse eik. Rijpt nadien minstens 14 maand op eik. In de neus een mooie frisse wijn met aroma’s van rijp rood fruit. In de mond volrond met complexe smaken en accenten van tabak, koffie  en kruiden. Leuke lange afdronk. Compagnon van wild, gegrild rood vlees, gebakken vis en diverse kaasschotels.

Casa Santa Vitoria red reserva 2008: assemblage van Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon en Syrah. Zorgt in het glas voor een leuke stevige robijnrode kleur, geeft in de neus een mooi evenwicht van intense aroma’s van rijp rood fruit met florale accenten en vluchtige toetsen van koffie. In de mond volrond met stevige textuur waarbij toetsen van chocolade en kruiden het middenpalet bekoren en lange afdronk. Met 14% alc. vol. een mooie gezel bij gebakken vis, wild, kaasschotels en rood vlees.

Inevitavel 2007 red, assemblage van Cabernet sauvignon en Syrah, biedt in de neus een aantal intense en complexe aroma’s van cassis, zwarte bes, blauwe pruimen, chocolade en tabak, afgewisseld met leuke kruidige accenten. In de mond zorgt het hoge alcoholpercentage 14%,voor een stevig volrond accent met mooie textuur en aangename tannines. Aanrader bij mediterrane gerechten, lam, wild, rood vlees en intense bereidingen van varken.

De Licoroso Casa Santa Vitoria is een melange van 50% Touriga Nacional en 50% Aragones (Tinta Roriz), heeft 18.5% alc.vol. en zorgt voor intense aroma’s van donkere chocolade, blauwe pruimen en enkele kruidige accenten. Een uitgesproken zoete wijn die perfect past bij kazen en zoete desserts. www.santavitoria.pt