Vinipax 6 – Fitapreta Vinhos

Een bedrijf dat ontstond uit de samenwerking tussen een jonge Portugese wijnbouwer en een Britse wijnkenner met het doel de consument wijnen aan te bieden die perfect het karakter en streven van beide gepassioneerde wijnkenners reflecteren in de hoop ook de consument te kunnen overtuigen.

Hun wijnen worden aangemaakt met de perceptie om mensen te behagen en vertrekken vanuit het hart. De wijnen weerspiegelen een gevoel, traditie en maken optimaal gebruik van diverse wijnrassen. De wijnfanaten willen de wijnliefhebbers  ervan overtuigen dat nieuwe smaken, nieuwe blends, leuk en aangenaam zijn, evenwel zonder alle traditionele aspecten overboord te gooien. Zowel Fitapreta wit als rood zijn eenvoudige wijnen die perfect de regio Alentejo en de diversiteit van zijn terroirs in het daglicht stellen. Respect voor het leefmilieu en wijnen puur natuur, maar leuk en aangenaam om drinken.

De Palipite wijn reserva illustreert feilloos de gemoedsgesteltenis van de wijnbouwers. Het is de perfecte combinatie van een mooie oogst die door menselijke tussenkomst uitgroeit tot een fijn evenwichtig eindproduct waarbij de terroirs een onontbeerlijk basiselement vormen. De Palpite reserva 2012 is een mooie wijn, lichtjes droog met mooie tannines en soms te felle houtaccenten. Toch imponeert hij vooral het middenpalet en kan door een aangenaam lange afdronk mooi bekoren.

Het Fitapreta special reserva assortiment is eerder beperkt en wordt enkel tijdens de betere wijnjaren aangemaakt, zo was 2011 een speciaal wijnjaar met leuke wijnen. Petra special reserva 2005 is een stevige en lekkere wijn met mooie toetsen van rijp rood fruit. Zowel in de neus als in de mond, mooie leuke accenten van kers en mooi evenwichtige tannines, biedt een zeer fijne en lange afdronk.

Het assortiment Baga do Sol ‘signature series’ van wijnmaker Antonio Maçanita is een collectie die zorgt voor uitdagingen, nieuwigheden en avonturen. De smaak is soms vlak, soms overweldigend maar wordt gekenmerkt door een rijping van 18 maand op inox. Een nieuwe wijn, soms avantgardisch, soms teruggrijpend naar aloude tradities zonder inmenging van eik.

De Baga do Sol 2013 rijpte 18 maand op inox, heeft 14% alc. vol. maar is verrassend fris. De fijne aroma’s in de neus transformeren zich in de mond tot volronde, licht vettige wijn met mooie eindtoetsen. Een wijn waarbij duidelijk tot uiting komt dat de wijnmaker bij de assemblage en eindrijping heel wat fun beleefde. www.fitapreta.com