Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – Haut Médoc – 6/9

Château Bernadotte

Domein opgericht in 1860 en nagenoeg volledig gerenoveerd in 1889, gevolgd door een tweede restauratie in 1997 o.l.v. Madame de Lencqueraing. Het domein omvat momenteel 35 ha en werd in 2007 overgenomen door het champagnehuis Roederer. Het wijnhuis bezit duidelijk buitenlandse interesse want sinds 2012 behoort het tot de King Power groep een investeringsmaatschappij uit Hong Kong die de kwaliteit verder wil verbeteren en Guillaume Mottet aanstelde als directeur.

De terroirs van Château Bernadotte rusten deels op een ondergrond van gravelo-sableux en deels op argilo-calcaire ondergronden. Château Bernadotte Haut-Médoc 2016 is een assemblage van 56% Cabernet sauvignon, 43% Merlot en 1% Petit Verdot.

In de neus leuke aroma’s van zwarte kers, pruim en subtiele toetsen van tabak, hij zorgt in de mond voor een aangenaam krachtige aanzet met mooie tannines en toont zich in het glas als een volwaardige pleureur.

Productie 260.000 flessen – 15-20€ TTC.

Château Labat:

Dit domein bestaat sinds de vroege 17de eeuw en is sinds 1920 eigendom van de familie Nony. De wijnen traden in 1932 toe tot de Crus Bourgeois, vereniging waarvan ze nog steeds deel uitmaken. Sinds het millésime 2001 is hier de 4de generatie aan zet die zorgde voor een aanzienlijke kwaliteitsverbetering met het oog op het bewaren van de authenticiteit van de Médocwijnen maar ook aandacht besteden aan het optimaliseren van de bewaarwijnen.

Het domein van 7 ha rust vooral op residuen van graves en argiles elementen met 10.000 ranken per ha. De oogst gebeurt manueel om de kwaliteit optimaal te bewaren. Château Labat 2016 is een assemblage van 50% Merlot en 50% Cabernet Sauvignon.

In de neus ontwikkelen zich mooie fruitige accenten terwijl de volronde aanzet in de mond, een evenwichtige structuur laat openbloeien waarbij de aangename tannines ontwaren.

Productie 40.000 flessen – 14€ TTC.

Château Les Gravilles Renaissance

Domein van 9 ha in Saint-Saveur op een kiezelplateau met perfecte drainage met als gevolg dat de wortelranken diep in de ondergrond de nodige voeding zoeken. Het terroir van sablo-graveleux elementen zorgt voor diepere kleurtinten.

Château Les Gravilles Renaissance 2016 is een assemblage van 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot die in het glas een mooi helrode en heldere kleur aanbiedt. In de neus ontwikkelen zich vluchtige aroma’s van rijp rood fruit, aroma’s die in de mond enige finesse tot zijn recht laten komen. Smaak en structuur moeten nog enige tijd rijpen vooraleer een volwaardig oordeel te kunnen vellen.

Productie 10.000 flessen – 15-17€ TTC.