Congres JRE: 50 jaar culinaire uitmuntendheid

De Internationale Vereniging van Restaurants JRE-Jeunes Restaurateurs vierde haar gouden jubileum, 50 jaar toewijding aan fine dining en gastronomische innovatie. Op 7 en 8 april 2024 vond in Parijs, Frankrijk, het JRE 50 Jaar Congres plaats, een onvergetelijke gebeurtenis. Er waren meer dan 500 deelnemers, waaronder 400 JRE Chefs en sommeliers, met meer dan 180 Michelin sterren, die 16 landen vertegenwoordigden.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin Gids zei: “Ik wilde de 50e verjaardag van een oude vriend, JRE-Jeunes Restaurateurs, niet missen.” Reflecterend op vijf decennia van “Never-ending Passion” in Parijs, de stad waar JRE werd opgericht, vierden de deelnemers de rijke Europese gastronomie terwijl ze innovatie, traditie en culturele diversiteit omarmden. Het congres bood een platform voor deelnemers om ervaringen uit te wisselen en deel te nemen aan levendige debatten over de toekomst van fine dining, duurzame zakelijke groei en de impact van wereldwijde digitalisering.

Hoogtepunten van het JRE 50 Jaar Congres:

  • The Homecoming: JRE blikte terug op 5 decennia topgastronomie en huldigde de mensen die JRE mogelijk hebben gemaakt, waaronder voormalige voorzitters en leden. Frankrijk stond in het middelpunt van de belangstelling omdat dit de plaats is waar JRE werd opgericht. JRE kondigde ook de plannen aan voor de toekomst van de vereniging, waaronder de intentie om uit te breiden buiten Europa.
  • Sprekers: Naast de internationale raad van bestuur van JRE mocht het congres tal van andere belangrijke sprekers verwelkomen waaronder : Beatrice Cornacchia – Executive VP van Mastercard; Andrea Illy – Voorzitter van illycaffè; Gwendal Poullennec – Internationaal Directeur Michelin Gids; Alexandra Marnier-Lapostolle – Voorzitter van Domaines Bournet-Lapostolle; Sara Rosso-Cipolini – Voorzitter van Planhotel Hospitality Group; Peter Čas – CEO van Vaider Group AG; John Michael Denhof – Voorzitter van de Raad van Bestuur van Nova KBM Bank en Rod Smith – MW en Regionaal Voorzitter, Provence van Decanter.
  • 10 Hands Gala Dinner: Een voortreffelijk galadiner werd bereid door 5 JRE Chefs: te weten Paolo Casagrande*** van Restaurant Lasarte in Spanje; Ana Ros*** van Hiša Franko in Slovenië; Enrico Bartolini*** van Mudec in Italië; Tobias Bätz** van Aura in Duitsland; en Eveline Wild (World Pastry Champion) van Der Wilde Eder in Oostenrijk.
  • JRE-Awards: De winnaars van de JRE 2024 Awards werden onthuld en vormen het toppunt van culinair vernuft binnen de JRE-gemeenschap. JRE erkende uitmuntende individuen in zes categorieën, de Belgische genomineerden waren: Entrepreneur of the Year Award – Powered by Mastercard: Seppe Bleus van Restaurant De Fakkels; Talent/Chef of the Year – Powered by Pastificio Dei Campi: Alessandro Ciriello van restaurant L’Horizon; Sommelier of the Year – Powered by Antinori: Tijs Coessens van restaurant Les Abris; Sustainability Award – Powered by Swan Hellenic: Olivier Bauche van restaurant La Gloriette; Innovation Award – Powered by Carpigiani: Philippe Lowette van restaurant Bistro Philippe; and Taste of Origin – Powered by Parmigiano Reggiano: Sébastien Lambert-Carabin van restaurant Au Moriane. Helaas waren er dit jaar geen Belgische winnaars bij…
  • Chef 2 Chef Summit: Carreau du Temple was de locatie voor de Chef 2 Chef Summit, het programma bestond uit Masterclasses, demo’s, wijnproeverijen en een showcase van toonaangevende producenten, innovatieve producten en culinaire trends. Tignanello verticale wijnproeverij van Marchesi Antinori; Gran Reserva ‘904 verticale wijnproeverij van La Rioja Alta S.A ; Clos Apalta wijnproeverij; Pastificio dei Campi pasta masterclass met Chef Peppe Guida; Carpigiani gelato demo met JRE Chef Stefano Pinciaroli; Foie Royale ethische foie gras demo met JRE Chef Annett Teich; Plantaardig vlees demo.
  • Duurzaamheid voorop: JRE kondigt haar inzet aan om de uitstoot van het JRE-Internationaal Congres te compenseren. Door middel van strategische maatregelen en partnerschappen, waaronder investeringen in duurzame bosbouwprojecten met The Green Branch, heeft JRE actief meegewerkt aan het compenseren van de CO2-voetafdruk van het evenement. Deze proactieve aanpak weerspiegelt de toewijding van JRE, niet alleen aan culinaire uitmuntendheid, maar ook aan het behoud van het milieu van onze planeet.
  • Manifesto: JRE heeft, samen met belangrijke figuren uit de gastronomie en het bedrijfsleven, de potentie om vooruitgang te boeken naar een betere toekomst die verder gaat dan alleen gastronomie en die ook onze verantwoordelijkheden op het gebied van milieu en wereldwijde duurzaamheid omvat. Tijdens het congres werd een historisch manifest ‘A Toast to a Sustainable Tomorrow – Crafting a Blueprint for a Greener, Eco-Friendly Wine Culture’ bekrachtigd. De ondertekenaars verplichtten zich om in de toekomst een lichtere wijnfles te ontwikkelen. Het project werd ondersteund door de internationale partner Vaider Group, een wereldwijde zakenpartner in het ontwerpen en produceren van premium glazen verpakkingen in de glasfabriek Hrastnik 1860. Het Manifest werd o.m. ondertekend door de internationale raad van bestuur van JRE, Peter Čas, CEO Vaider Group AG, Hrastnik1860; Renzo Cotarella, wijnmaker en CEO Marchesi Antinori; Ronnie Janssen, Commercial SVP Domaines de Bournet-Lapostolle; Guillermo de Aranzabal Bittner, Deputy General Director La Rioja Alta S. A.; Nerea Sanz, Marketing Manager Decanter; Rod Smith, Master of wine; Jancis Robinson, Master of wine. De steun van de grote gastronomische organisaties, een partner die de ontwikkeling van een dergelijke fles kan garanderen en de steun van de wijngemeenschap zijn cruciaal voor het succes van het project, dat als doel heeft de wijncultuur te transformeren voor een duurzamere toekomst.
  • Eerste AI Chef: In samenwerking met Colossyan introduceerde JRE de eerste AI Chef, wat JRE’s toewijding toont om technologie te omarmen en in de voorhoede van culinaire trends te blijven.

Hans van Manen, al meer dan 20 jaar CEO van JRE-Jeunes Restaurateurs, benadrukt: “We vinden het geweldig om deze gelegenheid te vieren in het hart van Parijs, waar ons avontuur begon. Het JRE 50 Jaar Congres was een viering van onze gedeelde passie voor lekker eten en culinaire innovatie.”