Coteaux du Vendômois stevent af op mooi wijnjaar 2020

De wijnen in de Coteaux du Vendômois genieten van terroirs die een bron zijn van mineraliteit. Het terroir bestaat voornamelijk uit kleigronden (12 tot 14% klei) die rijk zijn aan vuursteen (vooral kleine roze vuurstenen) met op sommige plaatsen kalkstenen ontsluitingen. Deze combinatie zorgt voor een goede watervoorziening en ideale afwateringscondities.

De Coteaux du Vendômois AOP strekt zich uit over 28 gemeenten in het Pays des Boucles du Loir, tussen Vendôme en Montoire, in deze regio waar de hellingen vol met troglodytische woningen en uit tufsteen gesneden kelders liggen. De 350 hectare wijnstokken zijn geplant op de oevers van de Loir, op de zuidelijk gelegen hellingen, op een afstand van ongeveer 1,5 km van de rivier de Loir.

De benaming in enkele cijfers

– 350 hectare wijnstokken – 125 hectare AOP in 2017 – 10 wijnbouwers in privékelders en 10 gegroepeerd in de in 1929 opgerichte coöperatieve kelder – 6.000 hectoliter Coteaux du Vendômois AOP in een volledig jaar, waarvan 2.000 hectoliter rode wijn, 2.500 hectoliter ‘gris’ en 900 hectoliter witte wijn.

De wijnboeren in deze appellatie zijn zeer tevreden over het wijnjaar 2020, waarbij ze opmerken dat het werk dit jaar anders was, vanwege de hitte die hen dwong om heel vroeg in de ochtend te oogsten en die een nieuwe uitdaging in de wijnbouw bracht, nl het koelen van de sappen, evenwel met duidelijke verschillen tussen de diverse domeinen. :

Kwaliteit: de oogst van de Cave Coopérative vond plaats van 4 tot 30 september, een oogst die volgens Nicolas Parmentier, de directeur van de Cave, uiteindelijk gemiddeld was, ondanks de kleine hoeveelheden die tijdens de bezoeken eind augustus werden voorspeld toen “alles leek te zijn gesmolten”. Het wordt een prachtige vintage, “die ons warmte gaf”, onder 35°C gedurende 15 dagen! Het bevredigende volume van Pineau d’Aunis, Cabernet Franc en Chenin zal ons in staat stellen de nodige voorraad aan te vullen, ondanks de mindere opbrengst van de vroege soorten Chardonnay, Pinot Noir en Gamay, die de hitte vreesden.

De gezonde en rijpe druiven hebben veel gezweet, maar hebben kunnen profiteren van de laatste regens, ze hebben geen alcoholpercentage bereikt, terwijl de mix van de rode druivensoorten toch warme wijnen belooft. De Pineau d’Aunis en Cabernet Franc, in cuvaison, zien er rijkelijk uit, er worden witte dynamische wijnen verwacht en de Gris zullen beslist hun traditionele frisheid behouden.

DOMAINE BRAZILIER

Zeer ronde en rijke wijnen: Benoît Brazilier verwacht een mooi wijnjaar, in lijn met 2018 en 2019. Hij heeft een goede rijpheid opgemerkt ondanks de droogte en correcte opbrengsten, na een iets andere oogst, voor het eerst in een groot deel van de nacht.

De wijnbouwer is blij met de weerstand van zijn wijnstokken tegen de droogte, aangezien het landgoed zijn derde jaar van biologische omschakeling ingaat.

DOMAINE COLIN

De oogst van 2020 is uitstekend voor Patrice Colin: de mooie hoeveelheid van de oogst met 50 hl/ha zal het mogelijk maken de voorraad te vergroten om de tragere handel met de crisis het hoofd te bieden, en de kwaliteit is uitstekend, zoals gehoopt en zelfs zeldzaam. Hij is verheugd dat de wijnstokken na al het werk dat in de loop van het jaar op de bodem is gedaan, geen stress hebben gehad en niet hebben geleden, mede door een goede watervoorziening tot in de diepte en dat ze nog steeds reserves vormen voor volgend jaar. De oogst begon begin september om te eindigen voor de regen, het hele team was present om te plukken van 6 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s middags. De uitdaging was om het sap van de geplukte druiven af te koelen tot 28 °C. Bovendien merkte Patrice een licht gebrek aan fruit op in het enige vat dat in de middag werd geoogst. Anders “was de balans perfect en bleef zeer duidelijk na het goede vinificatieproces, dat we hadden geanticipeerd en aangepast aan de warmte”.

Tot slot heeft de nieuwe wijnmakerij die dit jaar voor het eerst werd gebruikt, kostbare tijd bespaard. De 10 hectare wijnstokken die in Vendôme worden geproduceerd, zijn daar gevinifieerd.

PASCAL CREUZET

“De wijn moet zo natuurlijk mogelijk worden gemaakt.” Dit jaar heeft de natuur bijgedragen aan een prachtig evenwicht ondanks de afwezigheid van regen in augustus, die meestal veel bijdraagt. De hoeveelheid blijft binnen het gemiddelde na een mooie bloei, het grote aantal druiven compenseert het individueel gebrek aan sap. Pascal Creuzet geeft toe goede ervaringen te hebben gehad, hij is blij dat de zuurgraad op het juiste niveau is gebleven, zelfs met de concentratie van de suikers.

STÉPHANE GUELLIER

De vintage is veelbelovend: ook al is het nog vroeg, de kleur is mooi op de rode wijnen en de tannines zijn soepel, de witte wijnen zien er ook goed uit, alleen de rosés missen een beetje fruit, vanwege de warmte. Natuurlijk moeten we wachten tot de veroudering klaar is, maar Stéphane Guellier is tot nu toe tevreden, de hoeveelheden blijven correct, zelfs als ze een beetje onder zijn verwachtingen liggen.

CHARLES & FLORENT JUMERT

Een zeer mooie kwaliteit, de oogst was goed, zelfs als de druiven klein waren. Suikers zijn nog steeds zeer aanwezig in de rode, grijze en witte wijnen in gisting begin oktober. Florent Jumert vindt zijn Chardonnay “al heel mooi, met zijn neus van banaan, wit fruit, peer, ananas: het was 15,5°C bij de oogst, maar het is nog ver van het einde”. De rode tanks moeten niet te veel worden geroerd om de gisten niet te verstoren. Alleen de basiswijnen voor de Traditionele Methode zijn klaar omdat ze vroeg geoogst zijn, bij 10,5°C. Het werk in de kelder zal zeker langer duren dan de oogst!

DOMAINE DE MONTRIEUX, ARIANE LESNÉ

Alles ging heel goed, met de mooie verrassing van een oogst die nog hoger was dan die van 2018, terwijl het sorteren en soms het wegwerken van hele druiventrossen met een azuurblauwe steek op jonge wijnstokken. Ariane Lesné merkte minder toast op dan ze vreesde en de opbrengsten zijn hoog. Ze heeft heel voorzichtig gevinifieerd, in functie, de fermentaties zijn normaal aan de gang.

DOMINIQUE NORGUET

Over het geheel genomen een mooie vintage voor Dominique Norguet, spijtig van de afwezigheid van regen om de rijpheid te homogeniseren. Hij zegt in dit stadium niets, maar ontdekt al fijne en soepele tannines op de rode wijnen die interessant beloven te zijn, ook al lijken de Pineau d’Aunis iets anders. De Sauvignons zijn klaar met hun gisting en zijn fruitig, zonder al te veel zuur.

DENIS NOURY LES CAVES BAUDET

Mooie aromatische profielen bevestigen de kwaliteit van dit jaar, ook al kan de iets lage zuurgraad de wijnen een beetje verzwakken. Ook al is de vinificatie aan de gang en is het nog vroeg voor definitieve uitspraken, Denis Noury waardeert de aroma’s vooral van zijn Pineau d’Aunis en wacht af hoe de rijping zal verlopen.