Saint-Emilion, Pomerol, Côtes de Castillon Vignobles Joseph Janoueix

Aantal hectare: 173 – Appellaties: Saint-Emilion Grand Cru, Saint-Emilion Grand Cru Classé, Pomerol, Grand Vin de Pomerol, Côtes-de-Castillon, Bordeaux Supérieur, Saint-Georges-Saint-Emilion

Een wereldberoemd familiehuis, gebouwd met vasthoudendheid en een passie voor smaak sinds 1898. “Joseph Janoueix-wijnen hebben hun nationale en internationale reputatie opgebouwd op onberispelijke kwaliteit.”

Geschiedenis: tegen het einde van de vorige eeuw begon Jean Janoueix, geboren in 1867 in Corrèze, met de handel in wijnen. In Meymac bij Bordeaux bouwde hij een trouw cliënteel op door de prospectie van Bretagne dankzij de kwaliteit. Later kwamen zijn vier zonen en schoonzoon bij hem om zijn bedrijf te ontwikkelen. Zijn zoon Jozef volgde hem trouw in zijn zakelijke ideeën, maar realiseerde zich al snel dat je beter kunt verdedigen wat je verkoopt als je het bezit, en vanaf dat moment bleef hij met zijn zoon en zijn kleinkinderen zijn wijngaarden uitbreiden in zes Libourne benamingen. In 1930 maakte hij zijn droom waar: hij kocht Château Haut-Sarpe in Saint-Emilion in de Grands Crus Classés terroir, waarna hij in 1932 zijn eigen handelshuis in Libourne oprichtte. Twee jaar later trouwde Joseph Janoueix met Marie-Antoinette Estrade, eveneens een inheemse Corrèze en dochter van een wijnhandelaar. Jean-François, hun zoon, nam het van zijn vader over om klanten over de hele wereld te bezoeken en vervulde op zijn beurt een specifieke droom: de herrijzenis van zijn laatste aanwinst, Château Le Castelot in Saint-Emilion.

Jean-Pierre Janoueix, hoofd van Joseph Janoueix SA, kocht in december 2015 Château Queyron en Château Haut Ferrandat 18 hectare, Saint-Emilion Grands Crus. In april 2014 verwierf Jean-Philippe Janoueix Château Cap St Georges (20 hectare) en 30% van de 57 hectare van Château St-Georges, beide in de appellation Saint-Georges-Saint-Emilion.

Met deze nieuwe kastelen blijft de familie Joseph Janoueix verenigd aan het roer van kastelen op het terroir van Saint-Emilion (Château Haut-Sarpe, Château Le Castelot, Château Vieux-Sarpe, Château Haut-Badette, Château Franc-Cantenac, Château La Confession, Château de Sarpe, Château La Rose Saint-Georges), in Pomerol (Château La Croix Toulifaut, Château La Croix, Château La Croix Saint-Georges, Château Le Prieuré, Château Le Gabachot, Clos des Litanies, Sacré Coeur), in Côtes de Castillon (Château La Gasparde en Château Saint-Genès), in Bordeaux Supérieur (Château La Croix Mouton, 20 Mille). Sommige van deze wijnen staan in de kelders van het Élysée…

Innovatieve geest: de Commissie voor het Historisch Erfgoed heeft het Château Haut-Sarpe op 5 oktober 2016 het label “Historisch Erfgoed” toegekend.

Vignobles Joseph JANOUEIX – www.josephjanoueix.com

Op de proeftafel:

Château La Gasparde Prestige 2016 – Castillon Côtes de Bordeaux:

Assemblage van 85% Merlot, 12% Cabernet Franc, 3% Cabernet Sauvignon. Robijnrode wijn met mooie fruitige aroma’s, warme volronde aanzet en subtiele hints van rijp rood fruit in de mond. Gulzige lange afdronk.

Château Castelot 2016 – Saint Emilion grand cru

Assemblage van 70% Merlot en 30% Cabernet Franc. Typische en uitgesproken Saint Emilion wijn, elegant en karaktervol

Château La Croix 2016 – Pomerol

Assemblage 90% Merlot en 10% Cabernet franc. Mooie donkerrode kleur met fruitige aroma’s en hints van kreupelhout. Karaktervolle aanzet met evenwichtig tannines op het middenpalet; Gezellig lange afdronk.

Château Haut Sarpe 2016 – Saint Emilion grand cru classé

Assemblage 70% Merlot en 30% Cabernet franc. Aroma’s van rijp rood fruit, hints van tabak en cacao. Rijkelijke aanzet in de mond doorkruist met fijne tannines. Mooie afdronk.