Côtes du Rhône

Wie spreekt over de wijnen uit de Côtes du Rhône denkt onvermijdelijk aan de vermaarde crus die in deze regio worden weergevonden. Ze zijn maar liefst met 17 waaronder de Côte Rotie, Saint Joseph, Hermitage, Beaumes de Venise al doen de Vacqeuyras en Gigondas naast de onvermijdelijke Châteauneuf-du-Pape heel wat meer belletjes rinkelen. Ook de 2 natuurlijke zoete wijnen, Beaumes de Venise en Rasteau genieten ruime bekendheid.

Inter Rhône heeft evenwel een figuurlijke kwalitatieve piramide opgebouwd precies om de eigenschappen van alle wijnen uit de regio te catalogeren. Aan de basis vinden we de Côtes-du-Rhône geteeld in maar liefst 171 gemeenten op 35.000 ha terug. De Côtes-du-Rhône Villages vinden we terug in 95 gemeenten, terwijl er ook nog de Côtes-du-Rhône Villages zijn die de naam van hun gemeente mogen toevoegen. De 17 crus vormen de top van de piramide. In de loop der jaren werd het blazoen verder opgesmukt met Grignan-les-Adhèmar, Côtes du Vivarais, Duche d’Uzès, Ventoux, Luberon, Clairette de Bellegard en Costières-de-Nîmes. Een ruime verzameling van unieke terroirs, uitzonderlijke smaakaccenten en enthousiaste wijnbouwers.

De Rhône heeft hier over een afstand van 250km een prachtig landschap uitgebouwd met wijngaarden op beide oevers van de rivier. Een werk van vele duizenden jaren dat ervoor zorgde dat de wijnbouw in de regio op een zeer oude traditie kan terugvallen. Het waren de Romeinen die in de 1e eeuw voor Christus in de regio Vienne de eerste wijngaarden aanlegden. Rond 1730 na aanplantingen op de rechteroever duiken in Roquemaure, Lirac, Chusclan, Orsan, … onderaan de vaten de letters CDR op, die de authenticiteit van de wijnen benadrukken.

De Côtes du Rhône is een leuke speeltuin van geologen met uiteenlopende terroirs met soms sterk contrasterende soms subtiele structuurverschillen. Van noord naar zuid, een weelde aan geologische rijkdommen die even kleurrijk zijn als de aaneenschakeling van dorpjes en appellaties. Een regio die dankbaar terugblikt op de meer dan 2700 zon-uren per jaar maar tegelijk onverwacht door de Mistral wordt geteisterd.cdr-7635

De diversiteit van de Côtes du Rhône manifesteert zich in 3 kleuren, witte, rode en rosé wijnen aangevuld met natuurlijk zoete wijnen. Rond, fruitig; zacht; kruidig; karaktervol, pittig, …tal van eigenschappen die voorvloeien uit de 21 wijnrassen die in deze benaming mogen worden aangeplant. In het noorden overheerst de Syrah in de rode wijnen, Viognier en Marsanne zijn er dominant bij de witte wijnen. In het zuiden vormen Grenache; Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault de hoofdrol bij de rode en rosé wijnen, met Marsellan als nieuwkomer, terwijl Grenache blanc, Clairette, Marsanne, Roussanne en Viognier een pertinente aanwezigheid bij de witte wijnen opeisen.

Wij gingen tijdens 3 themadagen, – Le Gard, Le Vaucluse en bosrijke omgeving – op zoek naar originele, authentieke en verrassende composities in het segment Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages, bij ons eerder ongekende en dus ook ondergewaardeerde wijnen, in de hoop ook hier edele suggesties weer te vinden die een aanvulling vormen op de crus. Ondersteuning op het thuisfront van bezige bij en altijd parate ‘yours flavourly’ Alice Bown, ter plekke georchestreerd door Ann Georget, persverantwoordelijke Inter Rhône, die zich een zelfzekere en perfecte testdriver toonde. Onze ervaringen lichten we de komende dagen graag toe.

Sleutelwoord in dit verhaal is “bio” … biologische wijnen, biodynamische wijnen, verantwoorde landbouw, wijnen zonder sulfide, …Een positieve ervaring die aantoont dat de wijnbouwers in de Côtes du Rhône zich bewust zijn van de noodzaak van een natuurlijke teelt, wars van overtollige chemische producten, een teeltwijze die goed is voor de gezondheid van de wijnbouwer, het milieu ten goede komt, de lokale bevolking een gezondere toekomst bezorgt, maar ook goed is voor de gezondheid van de consument. Positieve vaststelling evenzeer gezien men duidelijk kwalitatieve wijnen kan produceren zonder chemische ingrepen…,