Côtes du Rhône – Château Beauchêne – Piolenc

De familie Vergniaud-Bernard is in de regio Orange genesteld sedert de 17de eeuw en staat er volgens de bevolkingsregisters die net voor de Revolutie van 1789 werd opgemaakt, te boek als ‘mesnagers’e of landbouwers.

Na de Revolutie kocht de familie haar eerste wijngaarden in 1794 tijdens een van de vele verkopen van ‘nationale eigendommen’. Aankoop die van de landbouwers, wijnbouwers maakte een beroep dat ze sedertdien familiaal en generatie na generatie uitoefenen.

Sinds 1971 staan Michel Bernard en zijn echtgenote Dominique Vergniaud aan het roer van deze exploitatie die ze stelselmatig uitbreidden. In 2004 vervoegde hun dochter Amandine hen.

Het domein van 70 ha produceert wijnen van de appelaties Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône Village en Côtes du Rhône. De volledige productie wordt in het kasteel verwerkt en gebotteld. In rechtstreeks contact en permanent overleg met de Université du Vin en het Laboratoire de recherche d’Inter Rhône, houdt Michel toezicht op de activiteiten in de wijngaarden en de vinificatie terwijl Dominique de administratie, verkoop in Frankrijk en in het kasteel voor haar rekening neemt. Dochter Amandine zorgt vanuit haar kantoor in Londen voor de export en marketing en houdt persoonlijk contact met de Europese klanten.

Sinds 2003 worden alle topwijnen gebotteld in een gepersonaliseerde fles waarbij het blazoen van Château Beauchêne op de hals van de fles wordt aangebracht. Een bewijs van de authenticiteit en kwaliteit aldus Michel. In de voortuin van het kasteel werd een imposante ampeleografische tuin aangelegd waarin alle rassen die door Château Beauchêne worden geteeld een mooie presentatie krijgen zodat de bezoekers de onderlinge verschillen van de rassen meteen ervaren. Deze tuin staat trouwens model voor een exploitatie boordevol biodiversiteit en respect voor de natuur.

Op de proeftafel:

Château Beauchêne – Grande Réserve – AOC Côtes du Rhône

Assemblage van 25% Clairette, 25% Grenache blanc, 25% Roussanne, 20% Marsanne en 5% Bourboulenc, ranken van 10 tot 50 jaar ouderdom. Geteeld deels ten noorden van Orange op argilo-calcaire terroirs, deels ten zuiden van Orange op terroirs met overwegend ronde keien. Teelt onder bio controle en biodiversiteit.

Directe persing met fermentatie op lage temperatuur om de aromatische intensiteit en de complexiteit te bewaren.

In het glas een lichtgele kleur met gouden glinsteringen. In de neus intense en florale accenten met subtiele hints van honig en vers fruit. Delicaat evenwicht en mooie frisheid in de mond met lange aromarijke afdronk.

Past bij pavé van zalm, salades van warme geitenkaas.chat-beauchene-2063

Château Beauchêne – AOC Côtes du Rhône – blanc

Een 100% Viognier wijn van relatief jonge ranken tussen 8 en 25 jaar afkomstig van wijngaarden nabij het Kasteel op argilo-calcaire ondergrond. Directe persing waarna fermentatie en rijping op Franse eik gedurende 5 à 6 maand.

In het glas een leuke gele kleur met gouden schitteringen. In de neus een boeket van gegrilde noten, rijpe abrikoos, subtiele houttoetsen. In de mond fris en volrond, met grote finesse en hints van witte perzik, abrikoos en delicate toetsen van vanille.

Past bij toast van geitenkaas, als aperitiefwijn, bij mosselen en vis in citroensaus.

Château Beaucheë – Pavillon du Château Beauchêne – AOC Côtes du Rhône – rosé

Assemblage van 35% Cinsault, 35% Grenache, 15% Mourvèdre en 15% Syrah druiven afkomstig van ranken met een gemiddelde ouderdom van 30 jaar deels op argilo-calcaire ondergrond, deels op ronde keien.

Directe persing na de ontbladering en fermentatie bij 16° C

Mooie lichte rosékleurige wijn die in de neus zeer aromatische toetsen van klein rood fruit, framboos, cassis en litchi prijsgeeft. In de mond fris en fruitig met fruitige aroma’s en mooi evenwicht

Past bij mozzarella en tomatensla, sla van kip met gegrilde pepers en paprika’s.

Château Beauchêne – Grande Réserve – AOC Côtes du Rhône 2007

Assemblage van 35% Grenache, 35% Syrah, 16% Marsela,; 5% Cinsault en 4% Carignan, ranken van 5 tot 70 jaar.

Afkomstig van wijngaarden ten noorden en ten zuiden van Orange van verschillende terroirs. Na ontbladering fermentaire maceratie gedurende 15 dagen.

In het glas een intense granaatrode kleur. In de neus complexe aroma’s met toetsen van rood fruit, cassis, braambes en subtiele toetsen van violet en kruiden. In de mond een stevige aanzet, volrond maar toch evenwichtig en soepele tannines met leuke lange afdronk

Past bij carpaccio van rund, lam en geitenkaas

Château Beauchêne – Premiers Terroirs – AOC Côtes du Rhône 2007 en 2010

Assemblage 70% Grenache, 25% Syrah en 5 % Mourvèdre, ranken van 30 tot 100 jaar geteeld op terroirs palend aan het kasteel op uitzonderlijke terroirs van argilo-zand en ronde keien. Na de ontbladering een fermentaire maceratie van minstens 20 dagen, rijpt nadien op Franse eiken vaten van 6 tot 12 maand.

In het glas een leuke kersenrode kleur met rubis glinsteringen. In de neus intense en complexe aroma’s van rijp rood fruit zoals zwarte kers, cassis, braambes, met toetsen van zoethout, kreupelhout en delicate accenten van vanille.

In de mond rijkelijke en stevige aanzet, mooi volrond, accenten van rijp rood fruit, met soepele tannines en leuke structuur. Bij de lange afdronk komen subtiele kruidige toetsen tot ontwikkeling.

Past bij stevige rode vleesschotels, lam, wild, kazen en sla van aardbei