Côtes du Rhône – Domaine La Cabotte – Mondragon

Ondanks het feit dat hij een gewaardeerd wijnbouwer is in de Bourgogne en met zijn wijnen Domaine d’Ardhuy een mooie reputatie wist uit te bouwen, was en is Gabriel d’Ardhuy verliefd op de Provence en weet hij per uitbreiding, de wijnen van de Rhônevallei best te appreciëren.

In 1981 koopt hij een deels verwaarloosde wijngaard van 45 ha in het hartje van het Massif d’Uchaux, en vertrouwt de exploitatie toe aan één van zijn 7 dochters, Marie-Pierre. Dit aaneengesloten domein rond een ‘cabotte’, een stenen schuilplaats die de toegang tot het domein bewaakt gaat een nieuwe toekomst tegemoet.

Stelselmatig worden de terroirs gereinigd, terrassen heraangelegd en kreeg het domein opnieuw zijn originele bestemming: wijngaarden! Deze selecties leidden uiteindelijk tot een rendabele oppervlakte van ruim 30 ha met mooie zongerichte percelen, zodat kwalitatieve eindproducten worden bekomen. In 1986 stapt ook echtgenoot Eric Plumet in het wijnavontuur zodat de originaliteit van de terroirs optimaal kan worden geprofileerd. In 2005 kan het echtpaar een aanpalend perceel aankopen dat behoort tot de appelatie Châteauneuf-du-Pape.

Het overgrote deel van de exploitatie situeert zich op terroirs behorend tot Massif d’Uchaux in de zuidelijke Rhône. Dit massief rust op een bijzonder rijke geologische ondergrond waarvan de bodem bestaat uit poreuze zandsteen gemengd met heel wat residuen van kalk, ondergrond waarin trouwens ook regelmatig silex restanten worden weergevonden. Deze ondergrond gekoppeld aan een microklimaat zorgt ervoor dat de wijnen een mooie elegantie en frisheid vertonen. In de schaduw van de Cabotte werd trouwens een nieuw gebouw opgetrokken waarin zowel de administratie als de chai van het domein werden ondergebracht.

Op de proeftafel:

Colline – Côtes du Rhône wit 2017

Assemblage van Grenache blanc, Clairette en Viognier. Wijn met leuke toetsen voortvloeiend uit de biodynamische teelt.

Leuke finesse en zuivere aroma’s in de neus, zorgen in de mond voor frisse, fruitige accenten aangevuld met subtiel minerale hints. Lange, gezellige afdronk.la-cabotte-7652

Sauvageonne – Côtes du Rhône Villages

Afkomstig van oude Clairette ranken, worden de sappen gevinifieerd en gerijpt op oude eiken vaten en dit gedurende 10 tot 12 maand.

In de neus een leuke maturiteit van rijpe druiven die zorgt voor finesse en elegante leuke soepele afdronk.

Garance: Côtes du Rhône Villages

Assemblage van 50% Grenache aangevuld met Syrah en Mourvèdre waarvan de percentages lichtjes verschillen naargelang het millésime. De zongerichte percelen zorgen ervoor dat men stevige en fruitige wijnen kan produceren die toch voldoende frisheid en finesse behouden.

Leuke rode wijn met aangename volronde aanzet, geeft op het middenpalet fijn gestructureerde tannines vrij met subtiele hints van kreupelhout en delicate toetsen van cacao en koffie.

Gabriel – Côtes du Rhône Villages 2015

Assemblage van 50% Grenache en 50% Syrah. Geselecteerde percelen met mooi terroirs, Vinificatie in open cuves en lange maceratie; Rijpt in eiken vaten gedurende 16 tot 18 maand.

Stevige rode kleur in het glas met leuke aroma’s. vettig en volrond in de mond met evenwichtige tannines en mooie structuur. Aangenaam lange afdronk met subtiele fruitige en licht kruidige toetsen.

Châteauneuf-du-Pape – Vieilles vignes

Assemblages van meerdere cépages met overwicht van Grenache. Gezamenlijke vinificatie en lange maceratie. Rijpt minstens 18 maand in eik zodat elk wijnras zijn complexiteit en originalitet volop kan ontwikkelen.

Dieprode kleur met fruitige hints in de neus. Volronde en stevige aanzet in de mond met leuk evenwicht. Lange aangename afdronk met hints van kreupelhout en elegante tannines.