Restaurant Cospaia – Brussel

Restaurant Cospaia is sedert 2005 een eigenzinnig en mysterieus concept waarbii  de fijnproevers kunnen kennismaken met de dualiteit van een restaurant-bar met internationale allures.

De mythe begon eigenlijk al bij de ligging van het restaurant aan de Guldenvlieslaan, met bij velen ongetwijfeld herinneringen aan de legendarische eetgelegenheden die er vroeger waren. De hele buurt ademt luxe en gezelligheid uit en biedt exclusieve boetieks en uitmuntende hotels, vlakbij het drukke financiële centrum van de hoofdstad, ambassades en Europese instellingen, maar ook de Louizalaan. Het is dé ideale locatie voor een internationaal restaurant ‘nieuwe stijl’. In dit opzicht kadert Cospaia perfect in het rijtje van Café Costes in Parijs, Bank in London, Vall in Berlijn en Arts in Barcelona.

Voor de creatie van het restaurant bracht Jan Tindemans indertijd Marcel Wolterinck, een gepassioneerd designer, samen met Jean Pierre Bruneau, een Brusselse sterrenkok, met de bedoeling iets gans apart te creëren. Wolterinck voelde meteen de richting die Cospaia op moest. Zijn stijl is tijdloos en tegelijkertijd toch erg fris, boeiend en vernieuwend. Met een neus voor mooie dingen, combineerde Wolterinck op zijn unieke manier, esthetiek met een uitgesproken gevoel voor kwaliteit. De inrichting is uniek, kleuren, vormen en materialen, maar ook de meubels, kunst en accessoires werden samengevoegd in een exclusief geheel dat wordt aangevuld met bloemen en planten. Wolterinck houdt van rust en om die harmonie te bereiken maakt hij gebruik van symmetrie, evenwicht en rechte vormen. Een serene luxe met opvallende details en pure materialen. Cospaia bestaat uit 3 ruimtes met verschillende sferen, elke ruimte heeft zijn eigenpersoonlijkheid, een zeer mooie barok zaal versierd met monumentale Berber-foto’s, een tweede met zwarte tonen waar het donkerhouten meubilair het donkere karakter nog benadrukt. Het intense ritme wordt onderbroken door de grote bar en lounge ruimte. Een inrichting die meer dan tien jaar na de oorspronkelijke opstart nog niets aan waarde heeft ingeboet, integendeel, een inrichting die meer dan ooit als eigentijds en toch rustbrengend wordt ervaren.

Ook de naam is eigenzinnig en mysterieus; Een gevoel dat alleen maar groter werd toen bleek dat Cospaia eigenlijk al eeuwen bestaan had, lang geleden. Cospaia was indertijd, tussen 1140 en 1826, een mini-staatje in het midden van Italië, een staatje waarover erg weinig bekend is, facet dat de mysterieuze achtergrond enkel aanwakkert.

Gezien een buitengewoon kader geen garantie is op een degelijk en kwalitatief restaurant werd bij de opstart ook Jean Pierre Bruneau bij het project betrokken. Een kok die net als zijn vader een kwaliteitsstempel aanreikt voor een originele en verrassende menukaart. Na hem zorgde Xavier Albon jarenlang voor de culinaire uitbouw.

Met de komst van de Asturische kok Pedro Diaz, tot voor kort actief in het familierestaurant Leonor in Sint Gilles, krijgt Cospaia een totaal nieuwe impuls. Pedro zorgt voor een make-over van de kaart met een duidelijke Spaanse toets die de internationale ingesteldheid van Cospaia een nieuwe toekomst biedt. Anderzijds biedt ook het heringerichte XXL-terras ook zomerse mogelijkheden. Voor Pedro de uitgelezen kans om Cospaia een figuurlijke revolutie te bezorgen.

Tot de typisch Spaanse creatie van Pedro behoren o.m. een octopus à la plancha, Iberische ham Grand reserve, kalfswang op lage temperatuur, Iberisch Presa met zoete aardappel en seizoengroenten, heek filet met zoete rijst en chiperons, inktvis reductie, tuinkruiden … wat niet wegneemt dat hij de Cospaia signatuurgerechten afvoert, integendeel, babykreeft, Iers rundvlees, mediterrane boniet en vegetarische gerechten blijven op de kaart.cospaia-131036

Bij het aperitief serveerde Pedro een leuke schotel Iberische ham en enkele mooi knapperige toastjes met ganzenlever. Zijn Spaanse creaties kennende keken we bij onze proeverij vooral uit naar de klassieke Cospaia signaturen. De tartaar van red label zalm, mooi getooid met avocado, uisnippers op krokante toast, kreeg door de bloedzurkel leuke diepe smaaktoetsen. Onze carpaccio van rundstussenribstuk, 21 dagen gerijpt werd rijkelijk overladen met parmezaan, heirloom tomaat en ruccola, een ruwe Asturische olijfolie werd de perfecte afwerking.

De kabeljauwfilet kreeg het gezelschap van wilde gamba’s met lookmarinade, broccoli, wortel, ruccola, witte asperges en delicate bisque van gamba’s. Blikvanger werd evenwel de compositie rond Mechelse koekoek, mooi gerijpt en geurig aangebakken kreeg hij het gezelschap van dikke groene asperges, Brusselse champignons, gebakken aardappel en werd subtiel overgoten met een romige gereduceerde saus. Als afsluiter een chocolade mousse van het huis Donert op een javanais met vanilleroom en reductie van rood fruit.

Restaurant Cospaia, Crespelstraat 1 – 1050 Brussel

Tel 02-513 03 03 – www.cospaia.be – Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you.  2 minutes

leuk terras

design interieur van Marcel Wolterinck

vernieuwde kaart met Asturische toetsen

Delta Brussel: brasserie op internationaal niveau

luxueus decor

schitterend terras