Coups de coeur: Vignobles et Signatures 3

Voor onze tweede proeverij van ‘rode hartenbrekers’ kozen we Château Haut Sarpe 2011 Saint Emilion grand cru classé van Vignobles Joseph Janoueix, Clos de Prieur 2012 AOP Terrasses de Larzac, Vignobles Orliac en Morgon Côte de Py 2013 van Domaine Piron.

Château Haut Sarpe Saint Emilion grand cru classé:

Typische Saint Emilion-wijn met stevige granaatrode kleur in het glas. In de neus vallen de complexiteit en elegantie onmiddellijk op, elementen die gepaard gaan met vrolijke toetsen van vanille en cacao, mede veroorzaakt door het eikenhout, toetsen die langzaam overvloeien in gezellige accenten van rood fruit.

In de mond een overvloed van aroma’s waarbij de tannines worden overheerst door fijne mineralen die voor een fris accent zorgen. Een mooie ietwat lange en wilde afdronk, toch aangenaam kruidig en een uitzonderlijk terroir laat openbloeien.

Melange van 70% Merlot en 30% Cabernet franc. Gaat mooi samen met fricassé van champignons, eend, of gegrild rund en landelijke terrines. TTC domein 29.20€. Beschikbaar bij BUV Werchter.

Morgon Côte de Py 2013

Zeer donkere violette bijna zwarte mantel die in de neus rijkelijke en complexe accenten ontwikkelt van nootvruchten, maar ook accenten aantoont van gegrilde en gerookte noten, aroma’s die zich permanent uitdiepen. In de mond een aantal nobele smaken met beheerste tannines zorgvuldig uitgebouwd, lichtjes wrang weliswaar, maar de jeugdigheid van de wijn ligt hier aan de basis. Mooie lange afdronk met frisse eindtoets.

Deze wijn 100% Gamay noir wordt geoogst van oude ranken van minimum 50 jaar oud en dit op een hoogte tussen de 200 en 300 m. Leuke smaakvolle en stevige compagnon bij wild, vlees met zware sauzen en rood gegrild vlees. TTC domein 15€. Beschikbaar van VPS Belgium.

Clos du Prieur 2012, AOP Terrasses de Larzac

Deze sinds 17 oktober 2014 nieuwe AOP geeft in het glas een leuke rubiskleurige mantel en ontplooit in de neus een mooi aroma van kers, parallel met kruidig kreupelhout, lichte harsachtige accenten met konfijt van zwarte olijven en malt van gerst. In de mond aangenaam met ruime accenten, ondersteunende aciditeit bij afdronk die fijne specerijen aan de oppervlakte laat komen. Een melange van 75% Syrah, 20% Grenache en 5% Cinsault met rendement van 25 à 30 hl/ha. Past uitstekend bij brochette van lam en civet van konijn. TTC Domein 15.95€ www.vsclub.com