Coups de coeur – Vignobles et Signatures

De Club des Grands Domaines, een groepering van 16 familiales wijnbedrijven uit evenveel Franse regio’s, zorgt buiten de traditionele oogstperiode, regelmatig voor speciale attenties. Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht worden thans een aantal ‘hartenbrekers’ in de kijker geplaatst. In een viertal artikelen brengen we een overzicht van de hartenbrekers die ook op de Belgische markt aanwezig zijn.

Oubollig misschien, maar we openen met de witte wijnen: Symphonie de Novembre 2013, Jurançon van Domaine Cauhapé, Confidentielle 2013 Côtes de Provence Blanc, Domaine Saint André de Figuières en Château de Tracy 2013, Pouilly Fumé, Château de Tracy.

Symphonie de Novembre:

Sterke en complexe wijn die in de neus zorgt voor gedroogd en gekonfijt fruit, mooi omhuld door fijn gegrilde en getoaste accenten. In de mond ontwikkelt de wijn zich vol overgave met toetsen van citrus, geel fruit en fijne kruiden.

Wijn 100% Petit Manseng met rendement van 28hl/ha en manuele oogst in kleine volumes. Is een perfecte wijn als aperitief, mi-cuit van ganzenlever, gebakken ganzenlever met appel en druif, geitenkaas, nougat desserts en tarte tatin. Prijs TTC domein 19.20€. Verkrijgbaar bij Werco in Oostende.

Confidentielle 2013 Côtes de Provence Blanc:

De goudkleurige schitteringen in het glas, geven in de neus een expressieve en elegante wijn met exotische toetsen en accenten van citrus die zich vermengen met gegrilde, lichte vanille accenten. Zorgt in de mond voor een opvallende frisheid met vette en fruitige toetsen die op het smaakpalet samenvloeien met houtfruit. Biedt een overvloedige, sensuele en lange afdronk. Een rijke, complexe en originele wijn met lange bewaarmogelijkheden.

Deze wijn, 100% Rolle ( Vermentino) wordt selectief geoogst op percelen met ondergrond van sist. Is de perfecte compagnon bij terrine van ganzenlever, blauwe kazen of paté. Prijs TTC domein 27.30€. Beschikbaar bij Espace Vin Genappe.

Château de Tracy 2013 Pouilly Fumé:

In het glas een eerder lichte kleur die opgevrolijkt wordt door accenten van emerald en mooie glinsteringen. In de neus leuke accenten van buxus en pompelmoes, vuursteen, wijngaardperzik en brugnon ( perziksoort). In de mond aangenaam met leuke aciditeit, erg frisse en duidelijke expressie van pompelmoes en groene citroen.

Een wijn 100% sauvignon geoogst van wijnstokken van minstens 28 jaar oud die perfect past bij oesters, frituur van vis met karpertjes en béarnaise en tong meunière. Prijs TTC domein 19€. Beschikbaar bij Christians wijnhandel Bilzen, NV De Clerck Kortrijk, Sprl La Bonne bouteille Orp le grand, Magnus wijnen Deurne en La route du Vin Brussel. www.vsclub.com