Culinaire terugblik 2019 : De Godevaart & Genval-les-Bains 4/6

Juli: Restaurant De Godevaart – Antwerpen

Het iconische Antwerpse restaurant De Godevaart mag immers zijn eerste kaarsje uitblazen sinds horecabeest Jeremie Landweer de eettempel in het centrum van ’t Stad heropende en er de teugels overnam. Er is dan ook heel wat te vieren. Zo is er op 15 mei een gloednieuwe parking opengegaan op nauwelijks enkele tientallen meters van De Godevaart. Bovendien openen de deuren van De Godevaart sinds 13 mei ook op maandag, waardoor het een van de weinige gastronomische trekpleisters in Antwerpen is geworden dat 6 dagen op 7 open is.

De Godevaart bevindt zich in de historische Antwerpse binnenstad. Daar kon je altijd al jouw wagen kwijt in een van de vele omringende parkings, maar toch bleef er een ‘bottleneck’ bestaan die het haast onmogelijk maakte om op enkele meters afstand te parkeren. Dankzij de nieuwe parking hoeven gasten voortaan de regen niet langer dan enkele seconden te trotseren, terwijl ook mensen die niet goed te been zijn De Godevaart met een extra dikke stift mogen aanduiden op hun kalender. Overigens is De Godevaart ook uitzonderlijk gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde tramhalte bevindt zich op een minuutje wandelafstand, terwijl ook metro- en bushalte Meir maar 500 meter verder ligt.

In tegenstelling tot de meeste Antwerpse restaurants in de binnenstad, beschikt De Godevaart over een prachtige binnentuin. Daar kunnen gasten gezellig (en eventueel romantisch) tafelen zonder gestoord te worden door het geluid van autogetoeter, spelende kinderen of toevallige voorbijgangers. De tuin biedt niet alleen een gezellig kader om gastronomisch te kunnen genieten, hij kan ook volledig overdekt worden – een absoluut pluspunt voor wanneer het buiten lekker warm is, maar er toch geregeld enkele regendruppels naar beneden storten.

Toen Jeremie Landweer De Godevaart in mei vorig jaar overnam, was het meteen duidelijk dat hij een nieuwe wind wilde laten waaien doorheen het bekende restaurant. De aanpak loonde haast meteen. Jeremie sleepte al enkele weken nadat hij het roer had overgenomen twee hoog aangeschreven Horeca Awards binnen: zilver en goud voor De Godevaart en voor Wine Bar Soho, waar hij ook een tijdje alles in goede banen leidde. Niet verwonderlijk, trouwens, want een ondernemer als Jeremie zoekt graag nieuwe uitdagingen op. Zo deed hij jarenlang het Antwerpse monument De Kleine Zavel herleven, lanceerde hij evenementenboot DKZ sur l’O en stond hij eerder dit jaar aan het hoofd van het Belgische team dat zich moest ontfermen over Cannonball Run 3000, een luxe rally die de deelnemers op ongeveer een week tijd van Amsterdam tot Boedapest brengt.

Je moet het maar doen: met een enthousiast, fonkelnieuw team een restaurant (her)openen en meteen een score behalen van 13,5 in de Gault&Millau, amper enkele weken nadat het restaurant de deuren heeft geopend. Jeremie Landweer wilde de eerlijke, seizoensgebonden keuken nog verder verfijnen door een echte topper binnen te halen. Tientallen koks kwamen zich aanbieden, maar uiteindelijk viel Landweers kennersoog op chef Jeroen Rikkels, die zijn sporen al verdiend had in tal van sterrenzaken. Een aantal restaurants waar Rikkels heeft gewerkt: De Kersentuin (Amsterdam) – De Hoop op D’Swarte Walvis (Zaandam) – Restaurant-Hotel Merlet (Schoorl) – De Hoefslag (Bosch en Duin) – de Jonge Swaen (Oisterwijk) – Brasserie Bru Bru (Schilde)

Na jarenlang als chef actief te zijn geweest voor de immens populaire Belgische sterrenchef Wout Bru, besloot Rikkels om andere oorden op te zoeken. Al vrij snel ging hij aan de slag in De Godevaart, waar hij nu reeds enkele maanden zijn visie naar buiten kan brengen. Die staat voor een innoverende, seizoensgebonden keuken. Geen moleculaire schotels, maar wel gerechten waar de chef zijn stempel op heeft gedrukt en een boeiende, eigenzinnige toets aan heeft gegeven. Superlekker, dus!

Dat Jeroen het haalde van enorm veel tegenkandidaten, zegt wellicht genoeg. Tientallen chefs leken er wel aan de slag te willen gaan in De Godevaart, maar de Nederlander imponeerde het team met zijn innoverende gerechten, waarbij hij klassiekers weet om te toveren in culinaire hoogstandjes. De toets van de chef is daarbij onmiddellijk merkbaar. Rikkels staat voor innovatie en seizoensgebonden ingrediënten – twee van zijn persoonlijke stokpaardjes, waar hij ook in De Godevaart dagelijks erg veel aandacht aan besteed. Dat hij in De Godevaart ook vaak mag werken met suikervrije alternatieven, is een extra bonus.

De Godevaart – Sint-Katelijnevest 23 – 2000 Antwerpen – tel +32 (0)3 231 89 94 – www.degodevaart.be

Augustus : Chef Nicolas Mottart vervoegt Genval-les-Bains.

Het imposante Château du Lac in Genval heerst nog steeds over het prachtige meer en biedt zowel vanuit talrijke kamers, het restaurant en de vergaderzalen, een uniek uitzicht over dit prachtige natuurgebied. Martin’s Château du Lac was indertijd de thuishaven van restaurant ‘Trèfle à 4’ waar Michel Haquin in 1990 twee Michelinsterren vergaarde voor zijn gastronomische uitbouw. Na zijn vertrek in 1996 neemt chef Alain Troubat gedurende 5 jaar de honeurs waar. In 2002 besliste John Martin het restaurant een nieuwe positionering mee te geven en creëerde Genval-les-Bains, een restaurant – bar- koffie- en tearoom geopend 7 dagen op vanaf 9 uur en dit tot 24 uur.

Het uitgesproken gastronomisch aspect werd geruild voor een hoogstaand culinair gebeuren waarbij de regionale producten de voorrang kregen en men er ook voor een rustig ontspannend moment terechtkon. Een beslissing die met enige twijfels werd onthaald maar ondertussen haar deugdelijkheid en populariteit aanzienlijk wist uit te breiden. In dit uitzonderlijk ontspannend en elegant decor wordt de keuken sedert enkele maanden geleid door chef Nicolas Mottart. De chef is afkomstig uit Waterloo en volgde de hotelschool van het College Cardinal Mercier. Na zijn opleiding ging hij aan de slag in Alter Ego in St Genesius Rode uitgebaat door een van de vroegere chefs van Maison du Boeuf. Door toedoen van Olivier Gregoire belandt hij in Genval les Bains. Zijn overstap naar Martin’s Brussel EU als sous-chef is een logische stap, hij wordt er zelfs een tijdlang executive chef, om dus nu de verantwoordelijkheid voor de ganse keukenuitbouw van Genval-les-Bains op te nemen.

Nicolas Mottart biedt een gastronomische seizoensgebonden keuken met leuke verrassingen die de borden een mooie twist meegeven. Hij beheerst de kunst van het sublimeren van producten en biedt een gastronomische reis door Europa, Azië en Latijns-Amerika. “De hele wereld inspireert me en volgens mijn inspiratie combineer ik smaken” verklaart de chef. Het nieuwe ontdekkingsmenu staat op het programma met uiteenlopende smaakcombinaties en onverwachte associaties. De businesslunch (keuze uit 3 voorgerechten, en keuze uit 3 hoofdgerechten voor 25€) wisselt om de 15 dagen, waarbij ook rekening wordt gehouden met vegetariërs. Bij onze degustatie bevatte de lunch o.m een carpaccio van meloen, espuma van ham, schuim van sangria en mosterdsla en als hoofdgerecht een geroosterde tomaat met grijze garnalen, perfect ei (espuma 64°) en rucola op 2 manieren. Voor vegetariërs was er een ravioloi van geitenkaas met witte asperges op carbonera wijze. Het menu is beschikbaar in een 3, 4 of 5 gangenversie, 42 tot 58€, met aangepaste wijnen van 16 tot 24€.

Zijn favoriete gerecht : “Een ravioli van runderstaart met een gebakken foie gras en een Aziatische consommé, maar evenzeer geniet hij van een mergpijp op Brusselse wijze.” De chef werkt graag aan het product en houdt van zelfgemaakte bouillons. In Genval-les-Bains zijn alle sauzen huisgemaakt. Als zijn geliefkoosd dessert presenteert hij een sushi nigri rijstpudding met een mousse van speculoos en een schepje ahornsiroop en pecannotenijs. Het wordt gepresenteerd als een sushi. Hij beschikt over een zeer goed team van creatieve koks. Onlangs vernoemde hij een Oscar naar een van de koks die een eigen financier had gemaakt. Hij bestreek hem met brandewijncrème vooraleer hem in een hete oven te zetten en versierde hem met een schep ijs, een beetje suiker en kaneel! “Hier geen rode vruchten in de winter, maar een menu dat verandert met het ritme van de seizoenen. Hoewel het moeilijk is om zich uitsluitend ter plaatse te bevoorraden, worden de producten in de regio zorgvuldig geselecteerd (zoals de kazen die Pascal Fauville ut Hannut levert).” Meer dan geapprecieerde pluspunten aldus de chef.

Genval-les-Bains – Avenue du Lac 87 – 1332 Genval – www.genvallesbains.com – 7 dagen per week geopend van 9u tot middernacht. Tel. 02.655.73.73.73.