Culinaire terugblik 2019 :Villa in the Sky & Bastiano 5/6

September : Villa in the sky – Brussel

Het was allerminst een verrassing dat de jonge beloftevolle chef Alexandre Dionisio in 2011 een Michelin kreeg toebedeeld. Hij had zich immers tijdens zijn verblijf in restaurant Comme chez Soi van Pierre Wijnants als tijdens zijn verblijf in restaurant Sea Grill van Yves Mattagne, opgeworpen als een nauwgezette en gepassioneerde chef die creativiteit en inventiviteit koppelde aan nauwkeurig gerespecteerde gaartijden en respect voor de eigenheden van natuurlijke producten.

De Michelinster amper enkele maanden na de opening van een eigen zaak leek de weg te effenen naar een beloftevolle toekomst. Net als de natuur, kennen topchefs soms onverwachte wisselvalligheden en Alexandre verraste iedereen eind november 2014 toen hij zijn stoof doofde in zijn restaurant in de Zuidstraat en met zijn team op avontuur trok naar het spetterende en nieuwe restaurant van Serge Livine, nl. Villa in the Sky en zusterrestaurant dus van de beroemde Villa Lorraine. Dit restaurant ligt op de top van de IT-tower op de Louisalaan en biedt vanop de 25ste verdieping van de toren een indrukwekkend panorama van Brussel.

Voor de eigenaar een absolute opsteker vermits het nieuwe etablissement meteen met een ster kon pronken. Het decor van het restaurant is uniek, geen traditionele muren of intieme plekjes maar gewoonweg een groot aquarium met glazen wanden plus twee terrassen die vooral de durvers uitdagen. De open keuken van Villa in the Sky biedt een perfect zicht op de bezigheden van het keukenteam en heeft bij momenten meer weg van een drukke bijenzwerm dan wel van een topkeuken. Dat Alexandre zijn ster meenam is logisch gezien deze aan de chef en niet aan het restaurant worden toegekend. De nieuwe locatie is Alexandre niet naar het hoofd gestegen, integendeel heeft de jonge chef zich verder ontwikkeld en zorgt hij voor decoratieve bereidingen van nauwkeurig geselecteerde topingrediënten die hij met de nodige precisie weet om te vormen tot leuke en smaakvolle gerechten. De 2de ster die hem eind november 2015 werd toegewezen is een absolute bekroning. Voor hem is dit geen einddoel maar wel een tussenstap naar mogelijk een nog grotere erkenning. Alexandre groeit bestendig en verfijnt nog steeds zijn bereidingen, die stuk voor stuk, een succulente creatie worden, de smaakpapillen verwennen en ze een ganse maaltijd onder spanning houden.

Villa in the Sky – Louizalaan 480 – 1050 Brussel – Tel 02-644 09 14 – www.lavillainthesky.be – Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Oktober: Restaurant Bastiano – Bonheiden

Bastiano Bonheiden is tegelijk een restaurant en een take away waarbij de uitbaatsters Chiara en Debby de klassieke specialzaak vaarwel hebben gezegd. Ze omschrijven zichzelf als twee ladybosses met armen aan het lijf, kicking ass met een vleugje rock’n roll. Kenmerkend voor de ladybosses is hun zwak voor puur eten en eerlijke wijnen, die gekoppeld wordt aan een natuurlijke drang om het mensen heerlijk naar hun zin te maken.

Het interieur is modern, jong, speels met tal van hoge tafeltjes waaraan de gasten al het lekkers van het huis verorberen. Bastanio heeft ook enkele gewone tafels, voor een zitje hier reserveer je best vooraf. Het onthaal is enthousiast met het passende vleugje rock’n roll.

Bastiano serveert dan ook uitsluitend kraakverse producten. De basis is Italiaans, maar ze vinden ook inspiratie in andere zuiderse en Aziatische keukens. Naast een vast menu zijn er de dagelijks suggesties. Hun sharing formule is de ideale manier om Bastiano te leren kennen! De Italiaanse benadering is onstuimig als de Vesuvius, classy als de Milanese mode-scène, romig als de Zuid-Tiroolse bergweides en heetgebakerd als de straten van Palermo … kortom een karaktervolle keuken.

Bastiano is een gastronomische trekpleister waar je kan kiezen uit de monumenten van de gastronomie of nieuwe gezichten ontdekken. Bastiano brengt het beste van twee werelden samen, de fijnbesnaarde Italiaanse keuken van la mama en de traditionele Bourgondische smaakbommen recht van grootmoeders stoof, zonder compromissen inzake kwaliteit.

Bastiano werkt met seizoensgebonden producten die dagvers worden aangeleverd. Voor hun Belgische en Italiaanse kazen werken ze nauw samen met Kaasmeester Harry Schockaert, een van de weinige landgenoten die lid is van de prestigieuze “Cercle des fromagiers-affineurs de France”. Dagelijks wordt bovendien een vers en wisselend menu geserveerd met pasta’s die ter plaatse worden gedraaid met hoogwaardige tarwebloem, griesmeel, eieren en olijfolie.

Wie ter plaatse eet geniet tevens van een live show, opgevoerd door de koks in de open keuken en aangevuld met de stralende pittigheid van gastvrouw Debby. Wie zijn gasten thuis wilt overdonderen heeft de keuze uit een behoorlijk ruim aanbod meeneemgerechten, anderzijds biedt Bastiano ook een ruime selectie take-away gerechten.

Bastiano is beslist een verrijking voor het Mechels restaurantsegment, makkelijk bereikbaar en tal van parkingfaciliteiten in de buurt. Enkel op woensdagmiddag gooit de wekelijkse markt hier wat roet in het eten.

Bastiano – Dorp 29a – 2820 Bonheiden – tel 015- 34 00 17 – www.bastiano.be – Open van dinsdag tot vrijdag 12 tot 14 uur en van 17 tot 22 uur. Op zaterdag van12 tot 22 uur. Gesloten op zondag en maandag