Culinaire terugblik 2019 : Alain Bianchin & Landhaus Russell 3/6

Mei : Restaurant Alain Bianchin – Overijse

Na een geslaagd parcours met eerste culinaire successen in zowel Chalet de la Forêt als Villa Lorraine, opende Alain Bianchin net 4 jaar geleden zijn eigen restaurant. Sindsdien heeft de zaak verschillende watertjes doorzwommen, maar niet zonder steeds meer vaste klanten binnen te krijgen. Nu alles stabiel is verleidt het restaurant zowel veeleisende als gastronomische genieters. De chef is meer en meer in de zaal aanwezig om de maaltijd af te sluiten of om ervaringen te delen en uit te wisselen met zijn gasten, waarbij hij hen meeneemt naar nieuwe horizonten van ontdekkingen en genoegens aan tafel. Dit alles in een prachtig, opnieuw uitgedacht kader.

Op 11 februari 2015 opende Alain Bianchin zijn gelijknamige zaak aan de rand van het Zoniënwoud, op de grens van de gemeenten Overijse en Oudergem. Een opening als bekroning van een reeds rijke carrière. Na in mooie etablissementen zoals het Hilton en Barbizon te hebben gewerkt, assisteerde hij Pascal Devalkeneer bij de opening van Chalet de la Forêt, en zorgde hij samen met hem bijna 13 jaar lang voor de sterren. Daarna volgde een drie jaar durende opdracht in Villa Lorraine waar hij de verloren ster herwon alvorens zijn eigen zaak te openen op het “Horeca”-eiland Notre-Dame-au-Bois, in het hart van een gevarieerd aanbod aan cafés, tavernes en brasseries voor alle smaken.

De chef-kok wilde een verzorgd, helder en aangenaam nieuw kader. Daarom werd het verrijkt met een zeer geliefd eiland waar men kan eten met uitzicht op de keuken. De belangrijkste zaal kan een 20-tal gasten aan, en er kunnen er tien worden toegevoegd die het voorrecht hebben om de “bovenste” kamer te bezetten voor een meer intieme vergadering of diner met uitzicht op de tuin. Dit alles in een slimme mix van grijze tinten, soms licht, soms donkerder. Vanuit zijn halfopen keuken stuurt de chef gerechten die ook door zijn parcours zijn gemarkeerd. In eerste instantie waren ze beïnvloed door zijn collega’s, maar nu hebben ze een sterke identiteit en creativiteit laten zien die wordt gekenmerkt door dagelijkse leveringen.

De creativiteit en inventiviteit zijn de belangrijkste troeven van de chef die steunen op een absolute passie. Een passie die de chef overdraagt op zijn team dat hij dag na dag stimuleert, stuurt en soms op kleine details bijstuurt. De chef weet immers van waar hij komt en wil zijn kennis en ervaring overdagen op de jeugd, hierdoor ontstaan nieuwe creaties, verfijnde sauzen en presentaties. Dit alles resulteert in prachtige decoratieve creaties die wonderwel kaderen in de leuke en gezellige setting. Deze inspanning wisten ook de genomineerde gidsen te bekoren wat hem een 16.5/20 van GaultMillau en één Michelinster opleverde.

In de zaal zorgt, na een logische reeks van eerste tests, een goed geoliede brigade voor de service. De sommelier introduceert graag originele combinaties zonder dat ze storend zijn, hij dirigeert samen met de chef de rest van het team dat ondanks een jeugdig enthousiasme, in volkomen harmonie met de keuken, de gerechten serveert.

Restaurant Alain Bianchin – 663 Brusselsesteenweg – 3090 Jezus-Eik/Overijse – gesloten op zaterdagmiddagn zondag en maandag – Tél : +32 2 657 67 88 – www.alainbianchin.be

Juni: RÜSSELs Landhaus – Naurath Wald.

Aan een zijarm van de Moezel, tussen de wijngaarden van de Moesel en Saar-Ruwer, vindt men in Naurath-Wald, RÜSSELs Landhaus. Voor de wijnliefhebber is de romantische vallei van de Dhron een interessante plek. Maar ook tal van bezienswaardigheden in de omgeving, zoals de Dom en het Romeins amfitheater van Trier (de oudste stad van Duitsland), zijn redenen te om deze regio te bezoeken.

De omgeving is dan ook zeer gevarieerd en heeft naast wijngaarden ook bossen en uitgestrekte weilanden. De kamers en suites in dit mooie landhuis zijn verschillend ingericht; rustiek, modern of afgestemd op een bepaald thema, bijvoorbeeld de mediterrane sferen. De suites beschikken over een grote, luxe badkamer met bad.

Chef-kok Harald Rüssel en zijn echtgenote en sommelier Ruth Weis zorgen samen voor fantastische wijn-spijscombinaties. De zogenaamde ‘Nieuwe Duitse Keuken’ van Rüssel is creatief en modern en heeft een onmiskenbare regionale ondertoon. Hierbij komen de producten uiteraard voor het grootste deel uit de eigen regio en uit Duitsland. Gasten hebben in Landhaus Russel’s de keuze uit 2 culinaire opties. De ‘Nieuwe Duitse Keuken’ in sterrenzaak RÜSSELs restaurant staat in Duitsland hoog aangeschreven. In het eenvoudigere restaurant Hasenpfeffer eet men landelijke gerechten in een informele sfeer. Regionale producten zijn de basis van creatieve en moderne gerechten in beide restaurants. Uiteraard in combinatie met – hoe kan het ook anders in deze wijnstreek – fantastische wijnen. Restaurant Hasenpfeffer is geopend van donderdag tot en met maandag van 7.30 tot 23.00 uur. Het gourmetrestaurant bestaat uit 2 verdiepingen, beide met uitzicht over terras en het water. In de winter zorgt de open haard voor een huiselijke behaaglijkheid.

Harald start als jonge kok in Romantik hotel Burgkeller in zijn geboortestad Stolberg, maar vindt vrij snel onderdak in La Becasse in Aken bij Christof Lang. Nadien is hij een tijdlang actief in het 3-sterrenrestaurant La Bonne Auberge van Jo en Philippe Rostang in Antibes. Terug in Duitsland gaat hij aan de slag in Zur Traube in Grevenbroich en het legendarische Schweizer Stuben in Wertheim-Bettingen. Hier leert hij Ruth Weis kennen, sommelière en afkomstig van het wijnhuis St Urbanshof. Ze werken een tijdlang samen bij Dieter Kaufman, het is ook hier dat ze beslissen hun gezamenlijke droom te realiseren. Droom die resulteert in het Landhaus St Urban.

In oktober 1992 ruilen ze St Urban in om het Rüssel’s Landhaus te openen, een hotel met een fijnproeversrestaurant in Naurath-Wald. In 1993 behaalt Harald zijn Michelinster en sedertdien staat hij hoog aangeschreven in gastronomisch Duitsland waar het restaurant zich in de absolute top 30 bevindt. Restaurant Hasenpfeffer werd pas in 2012 geopend en spitst zich toe op de jacht, een van de hobby’s van de chef en biedt een gezonde landelijke keuken.

Harald heeft eveneens oog voor de jeugd, van 2000 tot 2006 was hij voorzitter van de JRE, waarna hij in Koblenz de eerste Duitse Kuche-eliteklasse opricht die jonge chefs begeleid en hun vorming ondersteunt.

Rüssel’s Landhaus – Büdlicherbrück 1, 54426 Naurath (Wald). Gesloten op dinsdag en woensdag – www.ruessels-landhaus.de