Culinaire terugblik op 2020/ 5-slot

In de vroege herfst bleek al snel dat covid-19 een ontstellende comeback had gerealiseerd waardoor niet alleen de horeca maar ook nagenoeg het volledige sociale leven andermaal op slot moest. Gelukkig beschikte tal van restaurateurs over een uitzonderlijke inventiviteit en creativiteit en werden afhaalmenu’s een nieuwe culinaire realiteit.

Belgische kaviaar ( T4Y – 30 november 2020)

“Kaviaar is geen alledaags product en mag het ook niet worden”: aan het woord is Cédric Paquet, Commercial manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio, het bedrijf achter het merk Royal Belgian Caviar en enige producent van Belgische kaviaar. Het keurmerk is sinds begin jaren ’90 in België actief met kwaliteitskaviaar geproduceerd vanuit zijn eigen aquacultuur. De jarenlange opgebouwde expertise plaatste Royal Belgian Caviar in een ideale uitgangspositie als duurzaam alternatief na het in 2006 uitgevaardigde verbod op de wildvangst van steuren in de Kaspische zee. “Kaviaar blijft een feestelijk product dat van topkwaliteit moet blijven en in de beste omstandigheden geserveerd moet worden. En dat is vandaag niet meer vanzelfsprekend”, benadrukt Cédric Paquet die waarschuwt voor misleidende informatie op sommige kaviaarproducten van buitenlandse origine. “De Belgische consument, die vandaag meer dan ooit, en ook voor luxeproducten, de voorrang wil geven aan lokale en duurzame alternatieven, verdient het niet om bedot te worden”.

Cédric waarschuwt meteen ook voor producten die elders in de wereld worden geproduceerd en niet aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen voldoen. Sommigen doen geloven dat de eitjes nog uit de Kaspische zee komen terwijl dit al 15 jaar verboden is. Anderen worden via een Belgisch merk verkocht en wekken zo de indruk dat de productie ervan ook in België gebeurt. “De mindere versheid van uit bulkpotten gehaalde en herverpakte producten wordt vaak gecompenseerd door extra zout of (extra) bewaarmiddelen. Dit beïnvloedt op een nadelige wijze de smaak van kaviaar en geeft het product onder meer een extra zouterige, geoxideerde smaak. Doodzonde”. Royal Belgian Caviar onderscheidt zich niet alleen als enige echte producent van op Belgische bodem geproduceerde kaviaar, de duurzame en flexibele productie dragen bij tot de uitzonderlijke kwaliteit.

www.royalbelgiankaviaar.be

Restaurant Bütgenbacher Hof – Bütgenbach (T4Y – 4 november 2020)

De Oostkantons zijn een regio die een enorme natuurlijke rijkdom aanbieden en zowel ’s zomers als ’s winters een ruim publiek aanspreken. Bovendien zorgen ze voor een ruime, diverse maar evenzeer aangepaste verblijfsinfrastructuur en leuk horeca-aanbod.

Het hotel Bütgenbacher hof, opgericht in 1987 in de nabijheid van het uitgestrekte meer van Bütgenbach en lid Logis hotels, is een echt familiebedrijf en tevens een verrassende toplocatie. Sinds 2011 wordt het hotel geleid door Thorsten Maraite en zijn vrouw Jennifer Heyen, de tweede generatie van de familie. Het koppel ontvangt zijn gasten in een warme en natuurlijke atmosfeer, die volledig in het teken staat van welbehagen en genot.

Het hotel telt 34 moderne en smaakvol ingerichte kamers. Alle kamers zijn voorzien van het nodige comfort en beschikken over een douche of bad met toilet, een flatscreentelevisie, een safe en een waterkoker. Voor iedere gast is ook een wellnessmand met badjas, slippers en handdoeken voorzien.

De zes chef-koks worden bijgestaan door verschillende koks in opleiding. Iedereen stelt zich dag na dag ten doel om de gasten culinair te verwennen. Het jonge keukenteam denkt actief nieuwe recepten uit en werkt zo veel mogelijk met seizoensgebonden ingrediënten.

Verse, seizoensgebonden ingrediënten en lokale producten vormen de basis van het gastronomische aanbod. Sinds een aantal jaar werkt het team samen met de gecertificeerde producenten van het initiatief ‘Made in Ostbelgien’. Vlees, vis, brood, fruit, groenten en zelfs chocolade – als gast kunt u er zeker van zijn dat alles van de allerbeste kwaliteit is. Ze werken steeds met verse producten die van zo dicht mogelijk komen. Iedere dag wordt aan de gasten een ander dagmenu aangeboden…

Bütgenbacher Hof – Marktplatz 81 – 4750 Bütgenbach – tel 80/44 42 12 – www.hbh.be

William Lamotte, nieuwe chef-kok Le Delight restaurant. (T4Y – 23 december 2020)

Omdat het welzijn van lichaam en geest ook door het bord komt, biedt het restaurant Le Delight van Sofitel Quiberon Diététique, een lichte en smakelijke gastronomie, met passie gecreëerd door de nieuwe chef-kok William Lamotte.

Sinds 1973, toen het werd geopend door Louison Bobet (voormalig wielerkampioen), verwelkomt het restaurant Le Delight, het mekka van de dieetgastronomie, zijn gasten voor de lunch en het diner voor heerlijke lichte maaltijden in de Sofitel Quiberon Diététique…

Chef-kok William Lamotte is van jongs af aan, dankzij zijn ouders, hoteliers, opgegroeid in een wellness-gastronomie waar gerechten worden samengesteld met planten en zaden, met respect voor het milieu, de ruwe producten en de voordelen die ze voor het lichaam meebrengen. Gepassioneerd door de rijkdom van de natuur, vindt William Lamotte in de regio graag gepassioneerde producenten zoals hij, goede producten en permacultuur, een ecologische methode om gezonde en natuurlijke producten te telen met zo weinig mogelijk menselijk handelen.

Wanneer hij een gerecht creëert, probeert Chef William Lamotte de smaakpapillen te verrassen door originele smaken te combineren met respect voor het rauwe product. Hij geeft de voorkeur aan biologische, seizoensgebonden, korte-afstands- en streekproducten die langzaam worden gekookt, gebakken, gebraden, gerookt of gepocheerd om de maximale voedingseigenschappen en authentieke smaken te behouden. Hij wil gezonde voeding voor de gasten van zijn restaurant met een echte consistentie in zijn keuze van producten. Hij weet hoe belangrijk het is om minder te eten maar beter te eten, en het credo van Le Delight restaurant past bij hem: maximaal plezier voor minimale calorieën!

Chef William Lamotte, die zich nu enkele maanden op het schiereiland Quiberon heeft gevestigd, is een echte Bretonse fan. Hij waardeert vooral de wilde en ongerepte omgeving van het Sofitel Quiberon Thalassa Sea & Spa, die bevorderlijk is voor het creëren van gerechten die rijk zijn aan jodiumsmaak. Vis, zeevruchten, zeewier, aromatische kruiden uit de tuin van de Sofitel Quiberon, voor hem is de creativiteit geïnspireerd op het product. Zijn vlaggenschiprecepten hebben allemaal een identiteit die geworteld is in Keltische bodem, zoals zijn langoustines gesnackt op een kiezelsteen die op een bed van zeewier is gelegd.

B&B Vertes Feuilles Saint Saveur (T4Y – 11 december 2020)

Hij zou op zijn “Vertes Feuilles” of “groene lauweren” kunnen gaan rusten en terugblikken op een rijk gevulde carrière als chef, maar niets is minder waar voor Pascal Martens. De in Gent geboren chef (°1965) die school liep in Ter Duinen (Koksijde – waar Pascal zowel een diploma van chef als een diploma Hotel Management haalde, onder meer als sous-chef zijn sporen verdiende bij le Château du Mylord, staat met zijn levensgezellin Loes Hostens een bijzonder ambitieus project te wachten: de omtovering van hun “Domaine des Vertes Feuilles” gelegen op de bosrijke heuvels van Saint-Sauveur net over de taalgrens, en ooit het vakantieverblijf van Pascals grootouders, tot een prachtig bucolic boetiekhotel van 10 ultramoderne kamers, een gastronomisch restaurant en talrijke andere faciliteiten.

Twee authentieke hoevetjes daterend uit 1850 worden één na één gerestaureerd met respect voor de harmonie met de natuur. De B&B Vertes Feuilles wordt omgebouwd tot een kleinschalig landelijk hotel met 10 stijlvolle vernieuwde kamers en volledig uitgeruste badkamers..

Met zijn ervaring van meer dan 30 jaar in de keuken, blijft Pascal geboeid door nieuwe culinaire uitdagingen. Zo ontwikkelde hij Sur’O, een huisgemaakt aperitief op basis van vlierbloesem, Siciliaanse bio-citroen en witte wijn, en Sur’O liqueur, een distillatie van vlierbloesems met ingrediënten uit eigen tuin. Een aperitief dat slechts een toemaatje is aan de rijke keuken van Pascal.

Le Domaine Feuilles Vertes – Avenue des Hauts 16 -18 – Saint Sauveur – info@vertes-feuilles.be