Viki Geunes, restaurant Zilte Antwerpen, wordt bekroond met drie Michelinsterren

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 heeft groot nieuws: ondanks het bijzonder moeilijke jaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst 10 restaurants worden onderscheiden met één ster. Deze onderscheidingen bevestigen de dynamiek in het gastronomische landschap in België en Luxemburg. In totaal telt de MICHELIN Gids België en Luxemburg niet minder dan 137 sterrenrestaurants met een ster. Anderzijds worden tien restaurants onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster. Deze nieuwe onderscheiding plaatst restaurants op de voorgrond die een bijzonder engagement tonen voor een duurzame toekomst. Dankzij hun innovatieve en ambitieuze initiatieven, zijn zij inspiratiebron voor zowel fijnproevers als collega’s.

“Gedurende dit bijzonder moeilijke jaar voor de horeca, zijn onze inspecteurs onder de indruk geraakt van het engagement, het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de chefs. Met nieuwe diensten, zoals het verspreiden van recepten om thuis te gebruiken en initiatieven om het zorgpersoneel te steunen, hebben de Belgische en Luxemburgse chefs ons geraakt.” verklaart Gwendal POULLENNEC, internationale directeur van de MICHELIN Gids.

“Deze editie 2021 is niet alleen trouw gebleven aan het vereiste niveau van de afgelopen jaren en aan de pertinentie en kwaliteit van onze adviezen, maar het is ook een oprechte hommage aan de chefs. Ze hebben doorgezet en hebben zichzelf overtroffen. Deze dynamiek biedt hoop aan fijnproevers die, en daar ben ik zeker van, met veel plezier en medeleven zullen terugkeren naar deze gastronomische pleisterplekken wanneer het weer mag. We willen deze beweging ook in een duurzaam en verantwoordelijk perspectief plaatsen, zoals de Groene MICHELIN Ster in België en Luxemburg aantoont.”

Zilte (Antwerpen) wordt bekroond met een derde ster : Viki GEUNES treedt toe tot een select groepje wereldvermaarde chefs. De toekenning van de derde MICHELIN ster voor Zilte (Antwerpen) is de bekroning van een zoektocht naar het diepste van zichzelf. Chef GEUNES staat al jarenlang bekend als een minutieuze ambachtsman, en heeft het afgelopen jaar de finale stappen gezet naar de ultieme bekroning. Hij heeft zijn restaurant en het bord uitgepuurd tot de essentie. Viki GEUNES is meer dan ooit een meester in zijn vak. Peter GOOSSENS van Hof van Cleve (Kruishoutem) blijft eveneens meedraaien aan de culinaire wereldtop. De emotionele ervaring die deze inspirator telkens weer weet op te wekken, is uniek.

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 verwelkomt ook twee nieuwe restaurants met twee sterren. De nog steeds jonge Maarten BOUCKAERT van Castor (Beveren-Leie) heeft in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld. Hij kookt als een ervaren rot, maar dan met jeugdig enthousiasme. Omschrijf zijn keuken gerust als klassieke beheersing en eigenzinnige ingevingen met absolute topproducten. Dat geldt eigenlijk ook voor Bartholomeus (Knokke Heist), waar de tandem Bart DESMIDT en Philip VANDAMME de lijn van excellentie met hun nieuw concept doortrekt.

10 restaurants worden onderscheiden met een ster

En nog is de palmares niet compleet, want dit jaar worden ook nog eens tien restaurants bekroond met één MICHELIN ster. Zo is de gourmandise van Attablez-Vous (Namen) al even boeiend als de slimme creaties van Lettres Gourmandes (Montignies-Saint-Christophe). Ook de passie en klassieke generositeit die Le Pré des Oréades (Spa) typeert, verdient een eerste ster. Wallonië heeft er enkele toppers bij! In Vlaanderen valt met name de veelzijdigheid op van de restaurants die worden onderscheiden met een eerste MICHELIN ster. Zo is er de combinatie van Zeeuwse ziltigheid en Italiaanse romantiek van Le Pristine (Antwerpen), de wervelwind van smaken uit het noordoosten van Thailand bij Boo Raan (Knokke-Heist) en de fijne herinterpretatie van klassiekers bij Bar Bulot (Sint-Michiels). Of wat dacht u van de ode aan zijn terroir van Willem HIELE (Koksijde) en de hippe keuken met een focus op het product bij Melchior (Tienen). En dan zijn er ook nog de creatieve nuances van L’Envie (Sint Denijs) en de diepgaande upgrade van klassiekers bij Libertine (Erpe).

De Groene MICHELIN Ster onderscheidt 10 restaurants die zich inzetten voor een duurzame aanpak van de gastronomie. Tien restaurants worden voor het eerst bekroond met de Groene MICHELIN Ster. Denk bijvoorbeeld aan de plantaardige keuken van René MATHIEU van La Distillerie in Bourglinster en de ode aan groenten en fruit van Nicolas DECLOEDT van Humus x Horstense in Elsene, Vilhjalmur SIGURDARSON van Souvenir in Gent en Seppe NOBELS van Graanmarkt 13 in Antwerpen. Arabelle MEIRLAEN van het gelijknamige restaurant in Marchin, Kris DE ROY van Hofke van Bazel in Bazel, Stefan JACOBS van Hors Champs in Gembloux en Sang Hoon DEGEIMBRE van L’Air du Temps in Liernu geven hun duurzame visie onder meer vorm door zelf aan de slag te gaan in hun moestuin. En als je het hebt over een aanpak met een focus op lokaal, mogen Ludovic VANACKERE van Atelier de Bossimé in Loyers en Filip CLAEYS van De Jonkman in Sint Kruis niet ontbreken.

De editie 2021 beloont eveneens 162 Bib Gourmand restaurants (met in de gids een eigen symbool), waarvan 23 nieuwkomers. Deze restaurants worden onderscheiden voor hun geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2021 is te koop vanaf 14 januari voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. Deze 65ste editie omvat meer dan 1000 restaurants en hotels, waarvan 76 nieuwe adressen: hetzij maar liefst 137 sterrenrestaurants, 2 restaurants met 3 sterren waarvan 1 nieuw, 24 tweesterren restaurants waarvan 2 nieuwe, 111 restaurant met één ster waarvan 10 nieuwe, 10 restaurants met een Groene MICHELIN Ster en 162 Bib Gourmand restaurants, waarvan 23 nieuwe.