Cuvée William Deutz 2002 – De essentie van Deutz

Na een eerder zachte winter lag de vegetatie enkele weken voor op schema en kon de bloei zich de eerste 14 dagen van juni volop tot leuke bessen ontwikkelen. De zomer was voorspoedig met voldoende zon en hoge temperaturen hoewel de meteo meer dan eens onrust zaaide in de wijngaarden, onheil bleef gelukkig uit.

September bleef droog, overdadig zonnig maar toch voldoende frisheid ’s nachts waardoor de maturaties van de bessen optimaal verliep. De eerste oogst werd op 12 september binnengehaald, oogst die met 11° alc en 7g aciditeit, een uitmuntende kwaliteit aantoonde.

Cuvée William Deutz is samengesteld uit 62% Pinot noir afkomstig van percelen in Ay, Mesnil-sur-Ay, Bouzy, Louvois en Ambonnay; 21 % Chardonnay afkomstig van percelen in Avize, Le Mesnil-sur-Oger en La Montagne de Reims en 11% Pinot Meunier afkomstig van percelen in Pierry en Chantillon-sur-Marne.

In het glas een mooi goudkleurig kleed met fijne glinsteringen en talloze ragfijne belletjes. In de neus tegelijk delicaat, rijk en complex met aroma’s van witte bloemen en perziken met leuke honigachtige toetsen, fijne kruiden, accenten en indicaties van gekonfijte gember. Mooi gespreide aroma’s. In de mond een volle verleidelijke wijn met delicate aroma’s die zich mengen met witte kersen, honig en perziken. Mooi harmonieus evenwicht met grote finesse. Een lange complexe afdronk die uitmondt in een leuk aromatisch boeket.

Cuvée William Deutz is de perfecte wijn voor stilvolle aperitieven, maar past uitstekend bij verfijnde gerechten zoals kaviaar, rijke vissoorten of ganzenlever, hij kan wit vlees dat een exotische bereiding meekreeg, meer dan behoorlijk ondersteunen. Ook sushi is een leuke gezel evenals de verfijnde Aziatische keuken.