De Bordeauxwijnen vieren feest

Beslist: dit jaar ga je jezelf eens goed verwennen tijdens de feestdagen en lekker ontspannen. Er als een kip zonder kop bijlopen en urenlang boven de potten en pannen hangen? Daar bedank je dit jaar hartelijk voor. Ga voor feestelijke, kwaliteitsvolle producten en ‘pair’ ze met een selectie karaktervolle Bordeauxwijnen. Stuk voor stuk verrassende, minder gekende, aantrekkelijk geprijsde – zij het daarvoor niet minder verfrissende – wijnen. De Bordeauxwijnen bieden een brede waaier aan smaken die je maar wat graag zal willen delen tijdens een gezellig samenzijn. Laat maar komen, die feestdagen!

Het is maar één keer per jaar Kerst en het is een van de weinige gelegenheden om jezelf eens lekker in de watten te leggen met exclusieve producten en uitstekende wijnen zonder diep in je portemonnee te moeten tasten. De Bordeauxwijnen bieden verrassende smaken en originele associaties met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Maar hoe kies je de beste wijn? Voor een feestmaaltijd is het belangrijk om te beginnen met een licht wijntje en geleidelijk aan op te bouwen, van het voorgerecht tot dessert, waarbij schotels en wijnen harmonieus in elkaar overvloeien. Er bestaan geen vaste regels, maar hieronder vind je een aantal tips die je het kiezen van de juiste wijn voor bij je gerechten zullen vergemakkelijken:

  • Tip #1 : een lichte schotel? Ga dan voor een lichte wijn zoals een AOC Bordeaux of een Côtes de Bordeaux. Een complexe schotel? Kies een iets gestructureerde wijn zoals een Saint-Emilion of een Médoc.
  • Tip #2 : ga voor een wijn met dezelfde kleur van je gerecht. Staat er wit vlees of vis op het menu? Ga dan voor een wit wijntje. Rood vlees of een gerecht met saus? Rode wijn is hier de betere keuze.
  • Tip #3 : combineer een zoet gerecht met een zure wijn; een bitter gerecht met een zoete wijn. Dien een blauwe kaas bijvoorbeeld op met een zoete, witte wijn, waarbij de zoute smaak van de kaas in fel contrast staat met het zoete van de wijn en beide smaken elkaar perfect in evenwicht houden. Of zet in op harmonie: kies een licht wijntje voor een lichte schotel waarbij de complexiteit, rijke of smeuïge smaak van een gerecht tot uitdrukking komt in de rijke smaak van de wijn.

Kris van de Sompel, docent van de Bordeaux Wijnschool en jurylid van de Selectie Bordeaux 2018: « Kerst en Nieuwjaar zijn momenten van delen, plezier en gezellig samenzijn met de hele familie, met je geliefde of met je beste vrienden. Het perfecte moment om enkele goede flessen wijn met emotionele weerklank te ontkurken: maak van de gelegenheid gebruik en degusteer de Saint-Emillion die je cadeau kreeg van je opa, de fles witte, droge wijn uit de wijngaard van dat charmante kasteeltje dat je met je gezin bezocht in Entre-Deux-Mers of kraak de fles witte Bordeauxwijn die je voor het eerst degusteerde bij een schotel zeevruchten tijdens je citytrip voor Valentijnsdag. De feestdagen zijn de perfecte gelegenheid om je favoriete flessen Bordeaux soldaat te maken, die voor nieuwe momenten boordevol zullen zorgen emoties. »

Bubbels als aperitief of een “light” begin

Bubbels zijn de ideale start om de smaakpapillen te doen ontwaken en meteen in de feeststemming te komen. Een sprankelende witte of rosé Crémant van Bordeaux is een uitstekende keuze bij toastjes, aperitiefglaasjes, lolly’s en andere creatieve hapjes. Andere optie om de avond rustig van start mee te gaan: een soepele, fruitige Bordeaux (AOC Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Côtes de Bordeaux).

Of vang aan met een zoete, fruitige witte Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Graves of Premières Côtes de Bordeaux. Stuk voor stuk licht gesuikerde wijnen met een frisse, fruitige neus. Kortom: lichte, lekkere aperitiefwijntjes. Serveer deze wijn lekker fris (10°C) en combineer met seizoen groenten (pastinaak, rode biet, champignons of kastanjes) die je originele bereidingen voorzien van kleur, textuur en landelijke aroma’s.

De zoete en intense witte Bordeauxwijnen met verrassende aroma’s zoals gekonfijte sinaasappel, mango, honing en acacia lenen zich eveneens als aperitiefwijnen en pairen uitstekend met sushi of exotische gerechten.

Een 100% Bordeaux, 100% creatief menu

Waarom wachten tot 1 januari? Start nu al met je goede voornemens! Dankzij de Bordeaux wijn tips kan je wijnkeuze alvast niet stuk en is je feestmenu in een mum van tijd klaar zodat je optimaal kunt genieten van je gasten.

Er zijn heel wat feestelijke gerechten die snel klaar zijn. Ga voor een wauw-effect en steek ze in een nieuw jasje. Wat dacht je van een carpaccio van eend met sorbet van citrusvruchten, gekarameliseerde Sint-Jacobsschelpen op een bedje van blinis met kastanjes, een plakje half gebakken ganzenlever met piquillo pepertjes? Verras je gasten met exotisch getinte gerechten en voeg een snuifje vanille, gember of curry toe. Deze kruiden zullen je schotels op basis van vis, schelp- en schaaldieren en wit vlees naar een ander niveau zullen tillen. Laat je creativiteit de vrije loop, er is altijd wel een Bordeauxwijn die uitstekend bij je gerecht zal passen.

Vis- en pikante schotels pairen uitstekend met een gestructureerde, volle witte wijn, met een vlezige, brede smaak zoals een Graves of een Côte de Blaye. Bij opgevulde kalkoen kies je daarentegen beter voor een ietwat aromatischere witte wijn. De ronde, gestructureerde rode Bordeauxwijnen (AOC Saint-Emilion of Côtes de Bordeaux) zijn rijk aan aroma’s en ronde, smeuïge tannines en smaken heerlijk bij een romige risotto.

Staat er wild op het menu? Ga dan voor een erg rijpe, rode wijn met milde tannines (Saint-Estèphe) of een krachtige, intense rode wijn met aroma’s van rode vruchten, zoethout en koffie (Médoc, Pessac-Léognan).

Sluit je feestmaaltijd in schoonheid af. Liefhebbers van kaasschotels zullen niet weten welke wijn eerst te kiezen uit het uitgebreide aanbod Bordeauxwijnen. Een sprankelende witte of rosé crémant van Bordeaux met zure toetsen contrasteert verrassend goed met zoete desserts en is een uitstekende dorstlesser. Bij een chocoladedessert is een Côtes de Bourg of een Fronsac dan weer een voortreffelijke keuze.

Selectie Bordeauxwijnen voor de feestdagen

Pittige en fruitige wijn

Château la Mothe du Barry, 2016, Entre-Deux-Mers: 50% Sauvignon blanc, 50% Sémillon – Duurzame landbouw, in bio conversie – http://vignoblesjoelduffau.fr

Complexe, verleidelijke Entre-Deux-Mers met noten van ananas, mango, brioche, en karamel. Een aanrader bij een toast garnaal of een carpaccio van Sint-Jakobsschelpen. Een gastronomische wijn met een verbluffende finale. Overgieten in een karaf mag. 16 €, te koop bij Divino in Dendermonde, www.divino.be

Gestructureerde, volle witte wijn :

Chateau Villa Bel Air, 2016, Graves: 65% Sauvignon blanc, 35% Sémillon – www.villabelair.com

Een stijlvolle Graves met een fraaie geur van bloesems, amandelen, wit steenfruit en fijn hout. Zeer lange afdronk. Een wijn met culinaire allures. 15,80 €, te koop bij De Coninck www.deconinckwine.com/fr

Zoete en intense witte wijn

Marlène de Climens, 2015, Sauternes – 100% Sémillon – www.lapassiondesterroirs.com

Fris en bijzonder evenwichtig, deze feestelijke en stijlvolle Sauternes onderscheidt zich door zijn neus van gekonfijt fruit en abrikozen. Een heerlijk fris wijntje dankzij zijn zoete, maar tegelijkertijd voldoende zure aroma’s. Pairt uitstekend met exotische schotels, zeevruchten, ceviche, foie gras, wit vlees of roquefort. Voor u het weet is de fles leeg! 19,25 €, te koop bij Rob in Brussel, www.rob-brussels.be

Soepele en fruitige rode wijn

Domaine du Cheval Blanc, 2016, Cadillac Côtes de Bordeaux – 45% Merlot 30% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 5% Malbec – Duurzame landbouw – http://www.domaine-du-cheval-blanc.com

Een soepel en vlot wijntje met heerlijk zwart fruit en een vleugje vanille. Zeer evenwichtig en bijzonder feestelijk. Zet alvast maar een tweede fles klaar! 6,95 €, te koop bij Drinksonline.be in Zaventem

Ronde en gestructureerde rode wijnen:

Château Floréal Laguens, 2016, Bordeaux Supérieur – 53% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 22% Cabernet Franc – https://www.maisonbouey.fr

Een sappige wijn, fruitig, vlezig en discreet. Niet zwaar maar met toch voldoende body. Een interessante en vlotte wijn. Gouden tip voor bij een goed stuk rood vlees of een winterse barbecue. 7,99 €, te koop bij Delhaize, www.delhaize.be

Château Riou de Thaillas, 2015, Saint-Emilion Grand Cru – 100% Merlot – Biodynamie – http://www.vignoblesdubech.fr

Een wijn met een intense en complexe geur, een zachte maar tegelijkertijd volle en krachtige smaak en een fijn tannineraster. Om mee uit te pakken. Top bij lamsvlees.29,90 €, te koop bij Etiquette in Brussel, www.etiquette-wines.com/ en bij Vion Wijnen in Ieper, www.vionwijnen.be

Krachtige en intense rode wijn

Château Guitignan, 2015, Moulis – 60% Merlot, 32% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot – http://www.medoc-export.fr

Een zachte geur, een tikje floraal. Een volle en tegelijkertijd frisse smaak, erg prettig. Een rasechte en pittige Bordeaux die niet snel gaat vervelen, integendeel! 12,50 €, te koop bij Colruyt, www.colruyt.be