De ‘Dormance’ van wijnen Brouilly en Brouilly coast

Op 10 april 2016 werden op de Mont Brouilly op een hoogte van 440 meter, drie eiken vaten op 1.5m diepte ingegraven met de bedoeling de wijn op een tot dusver ongebruikte rustperiode te gunnen. De ingegraven bungees waren afkomstig van  L’Espace des Brouilly (met de wijnbouwers Domaine Père Benoît, Franck Tavian, Michel Aubry en Patrice Monternier), het Château de Pierreux en de Vignerons de Bel Air.

De eigenaardigheid van Mont Brouilly is de vorming van een geïsoleerde top die voortkomt uit de wijnkust tussen Belleville en Beaujeu. Het land van Mont Brouilly is uniek en de geologie is speciaal met oa de dioriet, de “blauwe steen” (of greenhorn) 400 miljoen jaar oud, de oudste grondlaag in de Beaujolais en meta-dioriet (roze graniet), slechts 300 miljoen jaar oud! De terroir en ondergrond is eerder rijk aan ferro-magnesische mineralen en zeer arm in kwarts. Opvallend dat de erosie geen greep had op deze heuvel. Achter dit initiatief zit de traditie van Nomadische volkeren, uit Klein-Azië en Georgië (de wieg van wijn), ook zij begroeven hun wijnen vooraleer ze, meestal op oorlogspad, vertrokken naar nog meer verre landen, met de bedoeling hun wijnen in perfecte conditie te behouden, zodat ze hen bij hun terugkeer, konden degusteren.

Op 16 oktober ek. worden de wijnen opgegraven en zal duidelijk worden of er kwaliteitsverschillen optreden met de traditionele bewaarmethodes. Iedereen kijkt benieuwd uit naar deze opgravingen en de resultaten van elk van de vaten.

Het vat nr. 1 Espace des Brouilly is een cuvée AOP Côte de Brouilly die een mozaïek van terroirs assembleert die de 4 hoofdpunten van de Côte de Brouilly beslaan. Het Domaine Père Benoit ligt in het noordoosten op sober, stenen grond van oude alluviale afzettingen, aan de voet van de helling, de wijnstokken zijn 65 jaar oud. Domaine de Franck Tavian ligt in het westen op verankerd graniet op ondiepe diepte met hellingen van 30 tot 35% en wijnstokken van 70 jaar oud. Michel Aubry bezit het hoogste plot van de wijngaard, in het zuid-zuidoosten, op ondiepe blauwe bodems en wijnstokken van 40 jaar oud. De percelen van Patrice Monternier, de 4de deelnemer aan vat 1 liggen zuidgericht aan de voet van Mont Brouilly, op kalkachtige roze rots, met wijnstokken van ongeveer 60 jaar oud. Het vat nr. 2 Château de Pierreux. Appellatie Brouilly in Odenas, in het zuiden van de appellatie, op een kiezelachtige terroir, is afkomstig van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar. Het vat nr. 3 Les Vignerons de Bel Air biedt een Brouilly van oude wijnstokken (50-60 jaar) op sobere terroirs, de uitlopers en oude alluviale afzettingen, ten oosten van Mont Brouilly.

Van elk vat worden 100 flessen gebotteld voorzien van een uniek etiket getekend door een kunstenaar. De volledige winst uit de verkoop van deze flessen zal worden gedoneerd aan de Rotary Club van Belleville en Beaujolais. De commercialisatie van de overige flessen gebeurt vanaf begin december 2017 en zal uitsluitend plaatsvinden in  L’espace des Brouilly.

Of dit initiatief voor herhaling vatbaar is, blijft afhankelijk van de kwaliteit van de wijn. De initiatiefnemers hopen alvast op een positieve bijdrage waardoor de Brouilly-wijnen voor een uniek extraatje kunnen zorgen.