De eclair met chocolade:

het favoriete gebakje van de Belgen

Belgen houden graag van patisserie. Ze verkozen de eclair tot hun favoriete gebakje. Volgens een enquête van iVox eten Belgen vooral graag eclairs op feestdagen en bij speciale gelegenheden, zoals Moederdag, communies, lentefeesten …

Aangezien gebakjes zo hard in de smaak vallen, heeft Carrefour een nieuw duurzaam gebouw neergezet voor de productie van eclairs, het meest verkochte gebak in de winkels van de retailer. Patisserie Eclair, het atelier van Carrefour, werd in september 2022 geopend na 40 jaar activiteit in het vorige gebouw.

De eclair met chocolade, het perfecte gebakje voor Moederdag

Op verzoek van Carrefour kreeg het opiniebureau iVox de opdracht om een enquête uit te voeren, met als hoofddoel meer inzicht te krijgen over  het favoriete gebakje van de Belgen en hun consumptiegewoonten. Deze online enquête werd uitgevoerd bij 1.000 Belgen  en bracht verschillende bevindingen aan het licht.

70% van de Belgen koopt of eet (soms) een eclair met chocolade en 23% van de Belgen zegt dat de eclair met chocolade hun favoriete gebakje is. De andere populairste gebakjes zijn de marsepein (17%), de moka carré (10%), de aardbeientaart en de bresiliennetaart (elk met 9%). Hieruit blijkt dat de Belgen een sterke voorkeur hebben voor traditionele patisserie en patisserie met banketroom

De twee meest genoemde selectiecriteria zijn smaak en versheid

Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen beschouwt gebakjes als een Belgische specialiteit. Meer bepaald beschouwen Vlamingen (69%) gebak vaker als een Belgische specialiteit dan Walen (47%) of Brusselaars (48%). Afgezien van dit element werden weinig verschillen tussen de 3 gewesten vastgesteld. Uit de enquête bleek ook dat 83% van de Belgen graag gebakjes eet voor feestdagen en speciale gelegenheden. 77% van de Belgen koopt zelfs voornamelijk gebak voor hun familieleden. Moederdag op zondag 14 mei is dus de perfecte gelegenheid om met de familie samen te komen en heerlijke eclairs te delen.

Patisserie Eclair: het banketbakkersatelier van Carrefour België

Bewust van het enthousiasme van de Belgen voor gebak, richtte Carrefour meer dan 40 jaar geleden Patisserie Eclair op, een volle dochteronderneming van Carrefour. Het bedrijf heeft 144 mensen in dienst die tot doel hebben de klanttevredenheid te garanderen door kwaliteitsgebak te ontwikkelen en op de markt te brengen. Patisserie Eclair voorziet alle Carrefour-winkels in België van gebakjes, chocolade, taarten, enz. Jaarlijks worden meer dan 7 miljoen éclairs geproduceerd.

De site van Pâtisserie Eclair was aanvankelijk gevestigd in Mollem, maar werd al snel te klein en ongeschikt om aan de vraag van de klanten te voldoen. Daarom besloot de Carrefour-groep in februari 2020 het project “New Eclair” te lanceren. De bouw van een nieuw gebouw dat duurzamer is en beter is aangepast aan de nieuwe productiebehoeften kon dus beginnen. In september 2022 gingen de activiteiten van start op de nieuwe site in Ternat.

Als gevolg van deze investering van bijna 28 miljoen euro is Carrefour genomineerd voor de prijs Buitenlandse investering van het jaar 2022. Deze prijs, georganiseerd door het overheidsagentschap voor internationaal ondernemen in Vlaanderen (FIT), bekroont buitenlandse bedrijven die in Vlaanderen hebben geïnvesteerd.