De geschiedenis van Belgian Owl

Alles begint met de droom van Etienne Bouillon, meester distilleerder, om de lokale landbouw te valoriseren door de creatie van een uitgebalanceerde Belgian single malt whisky, gemaakt van gerst die op duurzame wijze wordt geteeld in Haspengouw.

Op 29 oktober 2004 om 11 uur wordt het eerste vat Belgian Owl gevuld, in december start de voorverkoop aan particulieren van de eerste flessen via internet die 3 jaar later, in november 2007 op de markt worden gebracht. In 2005 bereikt men een constante productiecapaciteit van maximaal 20.000 flessen per jaar. De distilleerderij krijgt haar eerste internationale erkenning in de Whisky bible van Jim Murray. In 2007 worden de eerste flessen uitgereikt tijdens de Spirits in The Sky beurs in de luchthaven van Luik. In 2008 begint de eerste verkoop van Belgian Owl via het netwerk van de gespecialiseerde drankhandelaars in België.

In 2011 wordt Belgian Owl verkozen tot European single cask whisky of the year 2011, met een score van 95.5% in de whisky bible van Jim Murray. Het is de eerste eervolle vermelding uit een lange reeks. 2013 wordt gekenmerkt door de komst van distilleerketels van de oude Caperdonich distilleerderij uit Rothes (Speyside, Schotland). Het eerste distillaat dat voor de toekomstige botteling van Belgian Owl zal dienen vindt datzelfde jaar plaats. De eerste botteling van Belgian Single Malt Whisky geproduceerd door de Schotse ketels wordt gerealiseerd in 2016.

Voor het eerst in de geschiedenis van de distilleerderij is Belgian Owl doorlopend beschikbaar in de thuismarkt, een aantal vaten blijft liggen in het warehouse om op termijn een breed gamma van whisky’s te kunnen aanbieden. Deze stap houdt het begin in van de ontwikkeling van de exportmarkt in de buurlanden van België, maar ook in Amerika en Azië.

De lancering van het gamma Passion, Intense, Origine en Identité is net als de presentatie van By Jove, een 4 jaar oude single malt van het gele teken, een bewijs van de expansiemogelijkheden van de distilleerderij. www.belgianwhisky.com