IOsonoDONATELLA Brunello 2012

IOsonoDONATELLA Brunello 2012 tweede editie, slechts 600 flessen, van de meest exclusieve en belangrijkste wijn van Donatella Cinelli Colombini

Donatella Cinelli Colombini presenteert met de Brunello 2012 IOsonoDONATELLA  een unieke wijn met zijdeachtige tannines en een diep aroma van kleine rijpe rode bessen. Een krachtige wijn die tientallen jaren meegaat, maar ook zeer aangenaam is voor degenen die besluiten om hem vandaag te drinken.

IOsonoDONATELLA is een meesterwerk, iets zeldzaams en exclusiefs, waarin de Toscaanse wijnproducent haar dromen en haar geschiedenis heeft verweven, een meesterwerk van de beste vintage waarvan slechts 600 flessen werden gebotteld.

De druiven zijn afkomstig van een kleine wijngaard genaamd Ardita, op de noordelijke helling van Montalcino, in een prachtig zonnig gebied. In de Casato Prime wijnkelder rijpen de sappen bijna drie jaar in 5-7 hl eiken vaten, handgemaakt door 4 Franse ambachtelijke ateliers. De vaten met deze Brunello hebben een speciaal karakter en krijgen een voorkeursbehandeling. Vooraleer ze gebotteld worden gaan de wijnen in een speciaal vat om te oxyderen en extra vetgehalte op te doen. Een traditie en een vleugje Toscaanse elegantie die gaan minstens 500 jaar teruggaat.

De verpakking van IOsonoDONATELLA vertelt het persoonlijke verhaal van Donatella Cinelli Colombini. De glazen fles is bedekt met sterren die schijnen in het licht, in het midden dragen ze een ring met een gouden wapen. Donatella bestudeerde als jonge vrouw “middeleeuwse sieraden en ringen”. In de prachtige doos van Pienza-doek, zijn er tal van verwijzingen naar de lokale geschiedenis, o.m. het patroon van het Pienza-doek, een oud materiaal dat opduikt in de Maestà (1311) van Duccio di Buoninsegna.

Type: droog rood.

Vintage kenmerken: winterkoud, sneeuw maar droog. Vanaf juni begon de hete periode, met regenval die tot begin september duurde. Lagere temperaturen tijdens de oogst met koude nachten. De minder opbrengst wordt evenwel ruimschoots gecompenseerd door een uitzonderlijke rijpheid.

Druiventype: 100% Sangiovese

Wijnoogst: van 12 tot en met 15 september. De druiven zorgvuldig uitgekozen in de wijngaard en in de kelder. De druiventrossen waren klein, los, met kleine bessen en verhoute druivenpitten.

Vinificatie: in afgeknotte kegelvaten open op de bovenkant van de zuiger voor het ponsen van de dop. De vinificatie duurde 20 dagen en werd dag op dag gevolgd.

Veroudering: in vaten van 5-7 hl. Deze kleine containers zijn gemaakt in Frankrijk en gesneden volgens de natuurlijke houtlijn. De vaten komen uit 4 kleine ambachtelijke workshops, in sommige zijn er draagstokken, andere werden met vlammen gedicht. Deze diversiteit is nuttig om de complexiteit van de wijn te vergroten.

Geproduceerde hoeveelheid: 600 flessen.

Kleur: helder robijnrood, de rijkdom van de wijn komt tot uiting in de traagheid waarmee deze in het glas roteert.

Aroma: grote finesse, diep en complex. Met fruitige hints en subtiele specerijen.

Smaak: zeer fijn, zijdeachtig en goed uitgebalanceerd waarbij de wijn zijn structuur onthult met zijn intensiteit en doorzettingsvermogen. Met een finale die langdurig in de mond duurt.

Past uitstekend bij belangrijke vleesgerechten en oude kazen.

Serveren bij kamertemperatuur (18 ° C). Aanbevolen gebruik van ballonkristallen wijnbekers. Best openen één uur voor het serveren, liefst vooraf decanteren.

Bewaarwijn die thuis rustig kan ouderen, 20-30 jaar en meer. Hou de flessen op een donkere en koele plaats. Laat de kurken 20 jaar na het bottelen veranderen in de wijnmakerij van Donatella Colombini, waar de procedure is gecertificeerd.