17 restaurants in Bangkok krijgen een ster in eerste Michelin gids

 

Michelin heeft de eerste selectie onthuld voor de Michelin Gids Bangkok, die in totaal 98 restaurants bevat. Bij de eerste selectie verdienden drie restaurants twee sterren, veertien kregen een ster en vijfendertig restaurants werden omgedoopt tot Bib Gourmand restaurant. Zowel de lokale keuken als de internationale keuken wisten de Michelin inspecteurs, net als miljoenen reizigers van over de hele wereld, te verleiden.

Michael Ellis, de internationale verantwoordelijke voor de Michelin Gidsen, zei “We lanceren met trots deze eerste selectie voor de Michelin gids gewijd aan Bangkok, die de rijkdom van de gastronomie in de Thaise hoofdstad in de kijker zet.  Onze inspecteurs waren aangenaam verrast door de lokale culinaire scene vol levendigheid, tal van nieuwe restaurants en een indrukwekkend veelzijdig aanbod aan street food. Ze waren ook onder de indruk omdat de Thaise keuken in zoveel verschillende vormen geserveerd wordt.”

Tweesterrenrestaurants

Drie restaurants behalen twee sterren in de Michelin Gids Bangkok 2018. Het eerste is Gaggan, waar chef en eigenaar Gaggan Anand de Indische keuken naar een ongekend level tilt met zijn eigen unieke toets. Zijn artistieke gerechten zijn origineel en creatief, met een prachtige mix van texturen, smaken en fijne kruiden. Le Normandie, in The Mandarin Oriental Hotel, krijgt ook twee sterren. Het restaurant opende in 1958 en biedt een gesofisticeerde Franse keuken op basis van uitstekende ingrediënten, verfijnde technieken en goed uitgevoerde combinaties van smaken en texturen. Ook Mezzaluna, op de 65e verdieping van het Lebua Hotel, wordt beloond met twee sterren. De chef-kok en zijn team serveren Europese lekkernijen met Japanse precisie in vijf- en zevengangen menu’s.

Eensterrenrestaurants: Thaise keuken

De eerste selectie van de Michelin Gids Bangkok kent bovendien aan 14 restaurants een ster toe. Aangezien zeven van die eensterrenrestaurants Thaise gerechten serveren die door lokale Thaise koks gemaakt zijn, accentueert de gids dus ook de kwaliteit van de lokale keuken. Zo gebruikt de kok van Chim by Siam Wisdom traditionele Thaise recepten om gerechten te maken die zowel nieuw en oud als Thaise en buitenlandse invloeden verenigen. Bo.lan; Saneh Jaan biedt dan weer een mix van klassieke Thaise gerechten en moeilijk te vinden recepten zoals kaengranjuan, een hete en pikante soep. De innovatieve moderne keuken is ook goed vertegenwoordigd in Bangkok met Sra Bua by Kiin Kiin, waar de kok de traditionele Thaise smaken en ingrediënten respecteert, maar ze omvormt om er iets creatiefs en origineels van te maken. Opmerkelijk is dat ook een straatverkoper een ster wist te verdienen: Jay Fai. De kok en eigenaar van deze streetfoodkeuken houdt vast aan haar kleine open keuken met huisgemaakte steenkoolovens. Ze zet voort wat haar vader zeventig jaar geleden startte en maakt krabomeletjes, krabcurries en droge congee (een soort van dunne rijstpap).

Eensterrenrestaurants: Internationale keuken

Ook de internationale keuken wordt erkend door de Michelin Gids Bangkok 2018. Verschillende restaurants verdienen een ster zoals de Ginza Sushi Ichi een sushi restaurant waar ingrediënten elke dag rechtstreeks vanaf de markten in Tokyo worden geleverd, of Sühring, waar de broers Mathias en Thomas Sühring hun eigen stijl van de moderne Duitse keuken serveren die soms speels, soms klassiek en altijd met zorg bereid wordt. Verder verdient ook de Franse hedendaagse keuken een ster in deze eerste selectie met volgende restaurants: L’Atelier de JoëlRobuchon, J’AIME by Jean-Michel Lorrain, Elements en Savelberg.

Bib Gourmand

Tot slot worden er ook 35 restaurants beloond met een stempel van Bib Gourmand. Die wordt uitgereikt aan de beste restaurants waar je voor minder dan 1000 THB (26 euro) kunt eten. Winnaars in deze categorie variëren van street food zoals Baan Yai Phad Thai, waar je een van de beste Phad Thais kunt krijgen, of Guay Tiew Kua Gai Suanmali, een stir-fried chicken noodle shop, tot meer traditionele restaurants die de Thaise keuken aanbieden. Zo is er Jay Oh dat zeevruchten en gerechten in een lokale rustieke, ontspannen sfeer serveert en waar er elke avond lange rijen staan. Verder verdienen ook Baannai, een restaurant in een Thais houten huis met een mooi versierde tuin dat traditioneel en verfijnd Thais eten opdient, en Soul Food Mahanakorn, dat modern Thais eten serveert, een Bib Gourmand.

De Michelen Gids reflecteert de indrukwekkende verscheidenheid aan street food in Bangkok en selecteerde maar liefst 28 streetfoodstalletjes. De volledige lijst vind je op www.guide.michelin.com