De gids van de Belgische wijnen

In de boekhandel vanaf 16 september 2021

Voor deze eerste editie van de Gids van de Belgische Wijnen werden 162 wijnen afkomstig van 61 domeinen geselecteerd door een professionele jury bestaande uit gerenommeerde journalisten, sommeliers, wijninvoerders en wijnhandelaren.

Slechts 3 wijnen haalden de maximumscore van 5 sterren : CHANT D’EOLE Cuvée Reserve Brut – GENOELS-ELDEREN Zilveren Parel Brut 2014 – RUFFUS Chardonnay Brut Sauvage

Deze wijnen worden door de jury beschouwd als de beste ambassadeurs van het jaar voor de Belgische wijnbouw. Zij figureren voortaan in de benijdenswaardige club van de 5 sterren. De bekroning van drie mousserende wijnen kan gezien worden als het bewijs dat de Belgen uitmunten in deze specialiteit. Daarmee wordt bevestigd wat eerder al mocht blijken uit internationale concours.

14 Belgische wijnen behaalden de op één na hoogste score van 4 en een halve ster: ALDENEYCK Pinot Blanc 2018 HAKSBERG Rocopo 2019 – ALDENEYCK Chardonnay Heerenlaak 2018 PIETERSHOF Chardonnay 2020 – BIOUL Terre Charlot 2019 RUFFUS Brut Rosé – CHANT D’EOLE Brut Rosé SCHORPION Zwart Brut 2015 – CHAPITRE Pinot Noir Brut Nature 2019 SCHORPION Fibonacci  – GENOELS-ELDEREN Chardonnay Blauw ’Kiezelingenbos’ SEPTEM TRIONES Romorantin 2019 – GLABAIS Brut 2018 WAES Rood 2019

De jurering vond plaats in Brussel in de historische Lokettenzaal Visit.Brussels. De wijnen werden beoordeeld door middel van een blinde tasting, georganiseerd door het team van het Concours Mondial van Brussel en met de strikte naleving van de internationale regels voor wijnconcours. Alle Belgische producenten konden hun wijnen inzenden omdat de bedoeling van deze gids is om exhaustief te werken.

Deze eerste uitgave van de Gids van de Belgische Wijn is een eerbetoon aan de Belgische wijnbouwers en aan de pioniers die met euvele moed de Belgische wijnbouw letterlijk uit de grond hebben gestampt. In feite gaat het om een nieuwe economische activiteit waarop België trots mag zijn. De auteurs van deze gids en de juryleden die de wijnen voor deze gids hebben geselecteerd, hebben met deze uitgave tot doel onze nationale wijnproductie te promoten en de consument wegwijs te maken doorheen de wijngaarden en de wijngebieden die ons land rijk is.

De lijst van de geselecteerde wijnen zullen behalve in de gids op 14 september ook op de website Vino.be worden gepubliceerd. Alle wijnen werden van commentaren voorzien door de auteurs. Daarnaast vindt u informatie over elk van de geselecteerde domeinen en over de wijnbouw in ons land in het algemeen. “ We wensen alle lezers een prettige, aanstekelijke lectuur toe en veel zwart-geel-rood proefplezier.” Dirk Rodriguez & Baudouin Havaux – Auteurs van de Gids van de Belgische Wijnen.

De wijnproductie in België:

Volgens de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie is In 2020 is het aantal wijnmakers in België met 25 % gestegen ten opzichte van 2019: er waren er 198, tegenover 154 het jaar daarvoor. Ook de wijnproductie is gestegen en benadert het recordniveau van 2018. Terwijl Vlaanderen meer wijnmakers heeft en meer hectaren bebouwt (326 hectaren tegenover 260 in Wallonië), produceert Wallonië meer liters wijn. Van een totaal van 1.853.034 liter werd 1.003.059 liter in Wallonië geproduceerd, ongeveer 10 % meer dan in Vlaanderen.

Volgens Jacobus Bloemen en zijn collega’s bij de FOD Economie groeit de nieuwe aanplant dermate snel dat de cijfers voortdurend achterhaald zijn. Dat klopt ook met de bevindingen van de auteurs. De aangroei is in ieder geval spectaculair. Officieel was er in 2019 een aanplant van in totaal 441 hectare. In 2020 was dat al 587 hectare. Een toename met 33% op één jaar tijd. Volgens alternatieve tellingen overstijgt de aanplant intussen al de 700 hectare.

Er zijn nog opvallende cijfers. Van de 788.134 liter mousserende wijn die in 2020 werd geproduceerd, kwam maar liefst 515.419 liter enkel en alleen uit de provincie Henegouwen. In Vlaanderen is slechts 177.200 van de 849.975 liter mousserend. Omgerekend 20,8%. In Wallonië zitten we met een verhouding van 610.934 op 1.003.059 of 60,9%.

De auteurs:

Dirk Rodriguez :  Van huis uit macro-econoom (K.U.Leuven) vulde hij zijn studies aan met opleidingen aan de Université du Vin te Suze-la-Rousse, Syntra/CIVL en WSET. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur  van Vino Magazine en Vino.be en sinds 2002 wijnredacteur voor het dagblad De Morgen. Initiatieven die onder zijn impuls het daglicht zagen, zijn de Belgische Wijnpersoonlijkheid van het Jaar, Belgovino en recent ook de BBT-Open (Best Belgian Taster of the Year)

Baudouin Havaux : Studeerde af als bio-ingenieur aan de Université Catholique de Louvain-la-Neuve en is Algemeen Directeur van het Communicatiebureau Vinopres. Hij is tevens voorzitter van de Concours Mondial van Brussel, uitgever van Vino Magazine en Vino.be. Hij verzorgt de wijnrubrieken in de dagbladen La Libre Belgique en La Dernière Heure. Hij is lid van diverse wijngilden en Vice-Cancelier voor België van de Jurade van Saint-Emilion.

De Gids van de Belgische Wijnen –  Uitgevers: Vinopres (Vino.be) & Hakuna-Matata – Auteurs: Baudouin Havaux & Dirk Rodriguez Online te koop via: www.vino.be – Verkoopprijs: €19,90 Formaat: 135 mm x 210 mm  – 200 pagina’s – ISBN: 9782960289312