Pierre Wijnants Trophy

Sedert een aantal jaren loopt binnen The Mastercooks of Belgium een wedstrijd waarbij jonge koks worden aangespoord om de rangen van de Meesterkoks te vervoegen.

Hierbij werden de jonge chefs per provincie olv een getalenteerde coach voorbereid op het grote avontuur. De provinciale laureaten werden in een nationale finale samengebracht waar ze hun kunde aan een professionele jury moesten tonen. De laureaat mocht zich dan ook een jaar lang de ‘Ster’ van de Belgische keuken noemen.

Deze wedstrijd draagt voortaan de titel “Pierre Wynants trophy The Star”. Met de naamswijziging wordt meteen hulde gebracht aan deze grootmeester van de Belgische gastronomie en krijgt de wedstrijd tevens een internationaal tintje. Pierre is immers ook in het buitenland een gewaardeerde gastronomische persoonlijkheid.

In aanwezigheid van HKH prises Lea mocht Pierre Wynants dan ook de eerste medailles uitreiken. Laureaten 2020 werden Florian De Ruyck, restaurant Alain Bianchin in Overijse; Nicolas Tournay restaurant Le Mont à Gourmet in Gouy-lez-Pieton en Gregory Marichal restaurant A la memoire de … in Colfontaine.

Dat de jongeren en de jeugd de Mastercooks of Belgium niet onberoerd laten bewijst de “week van de jongeren “ die de Mastercooks en Young Masters organiseren. Een eerste ‘week’ loopt van 15 tot 28 oktober 2021, initiatief dat in de lente van 7 tot 20 maart 2022 wordt hernomen. Peter van deze acties is niemand minder dan voetballegende Michel Preud’homme. Hij onderstreepte dat de Mastercooks en de Young Masters met dit initiatief een aantal barrières willen doorbreken door de jongeren tot 25 jaar een unieke kans te bieden om met de Belgische topgastronomie  kennis te maken. Identieke initiatieven in het verleden hebben aangetoond dat hiervoor een ruime belangstelling aanwezig is waarvan degelijk gebruik werd gemaakt. Na de zware impact die de covid-pandemie meebracht én voor de horeca sector én voor de jeugd is dit aldus Michel Preud’homme een unieke gelegenheid voor beide doelroepen om van de herwonnen vrijheid, op een hoogstaande gastronomische wijze te genieten.