De Heerenkeet

De haven van Flaauwers nabij Kerkwerve op het eiland Schouwen-Duiveland werd in1576 voor het eerst in kaart gebracht en ruim 300 jaar later uitgebouwd zodat de landbouwproducten makkelijk van en naar de fabrieken in Brabant konden worden getransporteerd.

De eerste herberg op Flaauwers, een ‘zoeteltente’ werd gesticht in 1763 bij de aanleg van een dam naar de zandplaat voor de kust. Onder aan de dijk werd in1852 een ‘keet’ ingericht als vergaderplaats voor de dijkgraven, de Heeren van Schouwen. Dat deze keet de toepasselijke naam d’Eerenkeete meekreeg is weinig verwonderlijk. De dijkgraven gaven de exploitatie van de keet in handen van een herbergier die moest zorgen voor eten en drinken, maar die tevens de verplichting kreeg opgelegd om de ‘Heren ‘ van het een en het ander te voorzien.

In 1914 kreeg de uitspanning zijn definitieve naam, de oorspronkelijke herberg werd door de bezetter in 1943 gesloopt, maar in 1948 heropgebouwd. De Heerenkeet diende trouwens tijdens de watersnood als toevluchtsoord hoog boven het water, voor de omwonenden. Met de nodige fierheid beweren de huidige uitbaters Marion en Richard Snijders dat dit de mooiste ontmoetingsplaats is tussen zee en land. De Heerenkeet ligt inderdaad midden in een schitterend natuurgebied, een van de mooiste van Zeeland. Hier kan je urenlang rondlopen, fietsen of gewoon van al het moois genieten dat de natuur aanbiedt. De vogels, de stilte, flora en fauna bewonderen, de innerlijke mens versterken, toch komt men  so wie so ogen tekort.

Nagenietend van het natuurschoon kan je voor een culinair moment terecht in de keuken van de Heerenkeet waar Richard met zijn team een uitgebreide gastronomische waaier van mogelijkheden aanbiedt. De keuken van de Heerenkeet gaat niet voor moeilijk of ingewikkelde bereidingen, maar kiest doelbewust voor eenvoud en vooral voor goed. Hierbij wordt rijkelijk gebruik gemaakt van de fantastische ingrediënten die als het ware bij de voordeur van de Heerenkeet uit het water worden geschept of die afkomstig zijn van het Zeeuwse land. Vooral producten die aldus Richard met enig respect moeten worden behandeld en die in diverse traditionele streekrecepten aan bod komen. Hier kan je terecht voor een heerlijk broodje huisgerookte paling of zalm, tot een schitterende torenhoge schotel boordevol uitnodigende zee-, schaal- en schelpdieren. Het enthousiasme van het keukenteam wordt gewoonweg beloond met borden die leeg terugkomen.

Het restaurant werd ondertussen verruimd met een lounge en leuk terras, kreeg twee kamers voor fijnproevers terwijl Richard ook zijn viswinkel renoveerde en herschikte. Vanuit de viswinkel belevert hij de horecasector tot ver in Nederland maar ook in België een laat hen meegenieten van de uitzonderlijke producten uit de Zeeuwse wateren. Onze degustatie kreeg ditmaal wel een leuk interactief tintje met het zelf fileren van vis en het maken van een unieke curry. Wanneer je de vissers bezig ziet lijkt het fileren een makkie. De kieuw even optillen, het mes net boven de graat plaatsen en naar achteren ritsen. Het resultaat is eerder bedroevend en laat je onmiddellijk respect opbrengen voor dit ambacht, temeer daar je als consument een onberispelijk visfilet verwacht die bovendien lekker vers is en presentatief mooi oogt.

De volgende oefening is iets makkelijker. Een curry bestaat uit minstens 14 verschillende kruiden, even mixen en klaar is Kees. Niets is evenwel minder waar vermits men rekening moet houden met smaken en aroma’s, vis of vlees, salades en groenten. Bovendien kan een overwicht van het een of ander kruid het evenwicht en de smaak volledig veranderen, zelfs totaal verminken.

De keuken van de Heerenkeet is een erg drukke bedoening waar een team koks en assistenten olv. Richard de dorstigen laaft en de hongerigen spijst. Een mierennest waarbij Richard her en der een kwinkslag uitdeelt, met een figuurlijke vinger in de pap roert, kortom ervoor zorgt dat de geoliede machine niet sputtert. Dit team slaagt er op topdagen in om zowel ’s middags als ’s avonds ruim 300 gasten gelijktijdig te bedienen. Een extra waakhond bij dit alles in Marion die de zaalverantwoordelijkheid voor haar rekening neemt en dus rechtstreeks verantwoording aan de consument moet afleggen. Meer nog dan de kwinkslagen van Richard worden haar aanbevelingen tot in de kleinste details opgevolgd.

Fijnproevers hoeven in de Heerenkeet niet altijd tot het uiterste te gaan, integendeel, elke dag van de week kan je hier voor een speciale attentie terecht, zo is er op maandag onbeperkt genieten van de viscreaties van de chef voor amper €17.5, op dinsdag zijn er de gamba’s à volonté, €19.5, woensdag is kreeftendag €42.5, donderdag tongendag €25 en vrijdag wordt de verse vis van Stellendam onbeperkt geserveerd aan €16.

Onze proeverij bestond ditmaal uit een huisbereiding van kabeljauw met zoete afsluiter. De leuke spierwitte moot kabeljauw rustte op een bedje van zeewier en doperwtjes en kreeg een selectie vroeg geteelde asperges uit Zierikzee mee. Als extra garnituur mooie beetgare rijst opgevrolijkt door Hollandse garnalen en een geurig soepje met fijne exotische currytoetsen. Marion serveerde hierbij een Nieuw Zeelandse Pinot Noir Ta Mania 2011 en creëerde hiermee een zeer geslaagde foodpairing. Als afsluiter, een selectie zoetigheden waarbij rijst en honig als basisingrediënten met uiteenlopende kruiden werden aangeboden.

Dat liefhebbers van vis en zeevruchten zich hier op de mooiste ontmoetingsplaats tussen zee en land, als een vis in het water voelen hoeft geen betoog. Dit restaurant is ongetwijfeld een van de absolute toppers van Zeeland.

De Heerenkeet – Boogerdweg 1 – 4321 SN Kerkwerve

www.deheerenkeet.nl

menu’s 15-29€, kreeftenmenu € 38.5.

Culinaire commentaren:

Tasted:           4 minutes

attente bediening

unieke locatie

dagverse vis, schelp- en schaaldieren

smaakvolle geurige creaties