Het Blanc de Blanc-koffertje door Hubert Le Gall

Ruinart opende de deuren in 1729, op het hoogtepunt van de Verlichting, een intellectuele stroming die een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Franse art de vivre. Het Huis richt zich dan ook van nature op het creëren en exporteren van deze Franse levenskunst. Doorheen de jaren heeft Ruinart deze missie altijd nagestreefd met een gedurfde, moderne kijk. Zo tekende Alfons Mucha, een befaamde Tsjechische illustrator, in 1896 de eerste reclameaffiche, waarmee de kwaliteit van de champagne prachtig in de kijker werd gezet.

De band tussen Ruinart en de kunstwereld, en dan vooral hedendaagse kunstenaars, is altijd blijven bestaan. Het champagnehuis gaat samenwerkingen aan met jonge, gerenommeerde kunstenaars en steunt de grootste kunstbeurzen wereldwijd. Dat is een belangrijk engagement voor Ruinart.

Champagne creëren is een ware kunst. Frédéric Panaïotis, Chef de Cave, een echte kunstenaar, vormt de sleutel tot een succesvolle mengeling. Zijn vakmanschap, knowhow en techniek worden jaar in, jaar uit weerspiegeld in de kwaliteit van zijn champagne. Een champagne samenstellen is een beetje zoals een kunstwerk maken: De materiaalkeuze: de chardonnaysappen worden zorgvuldig geselecteerd en gemengd. Het kleurenpalet: roze- of bronstinten smelten samen tot een genuanceerd kleurenpalet. De textuur: er ontstaat een glinsterende textuur met delicate bubbels. De esthetische waarde: de champagne wordt gebotteld in een fles met nobele, zuivere lijnen. De verleiding: elegante en frisse noten prikkelen de zintuigen. Net als een kunstenaar streeft de Chef de Cave ernaar onze zintuigen en emoties te strelen. We verliezen elk tijdsbesef en laten onze rationele gedachten achterwege om als het ware een droomwereld binnen te stappen.

Ruinart vormt een eindeloze bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. De geschiedenis, creativiteit, internationale uitstraling en niet-aflatende zoektocht naar perfectie zijn een geliefd onderwerp voor deze kunstenaars, ongeacht hun medium.

Kunstenaar en decorbouwer Hubert Le Gall ontwierp een nieuwe koffer in gelimiteerde editie voor Ruinart Blanc de Blancs. Op een sneeuwwitte achtergrond pronken losse, goudkleurige krullen, als een symbolische tijdlijn die wordt onderbroken bij de opening van het koffertje. De fles komt tevoorschijn, in een vrolijk lichtspel dat de gouden glans van de champagne prachtig in de kijker zet. Het koffertje is een eerbetoon aan het magische kleurenpalet van de chardonnay, de emblematische druif van deze cuvée. Ruinart Blanc de Blancs, met zijn uitzonderlijke aromatische frisheid, vermengt subtiele elegantie met luchtigheid. Overheerlijk!