De heerlijke charme van lamsvlees met Brits kwaliteitslabel

Het hele jaar door verkrijgbaar, mals en overheerlijk door de meest natuurlijke methodes: een kleine schets van een groot en uitzonderlijk stukje vlees.

Sommige consumenten houden het enkel bij de familiale en traditionele lamsbout, maar lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel kent oneindig veel mogelijkheden, de ene bereiding nog smakelijker dan de andere. En dat het hele jaar door! Hoewel lamsvlees op z’n best is van juni tot januari, toont lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel aan dat we er twaalf maanden lang culinair mee aan de slag kunnen. Met diverse stukken van het lam kunnen we tal van gerechten bereiden, toegankelijk of net iets ingewikkelder, maar steeds onwaarschijnlijk lekker! Allerlei creaties op basis van lam dat in uitzonderlijke omstandigheden wordt grootgebracht en het ontdekken waard zijn.

De must van een opvoeding in de openlucht  …

De opmerkelijke smaak van lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel is grotendeels te danken aan de manier van opvoeden dat voor het overgrote deel in de openlucht plaatsvindt. De lammeren met Brits Kwaliteitslabel worden geboren en opgevoed in de openlucht, en leven in de meest natuurlijke omstandigheden. Het grondgebied waarop ze worden grootgebracht zijn heuvelachtige terreinen die ongeschikt zijn voor de productie van granen. Deze gebieden bezitten een oceanisch klimaat met veel regen, wat voor uitgestrekte en groene weilanden zorgt. Bovendien kunnen de producenten van dit lamsvlees prat gaan op meer dan twee eeuwen ervaring, wat aan de basis ligt van een unieke knowhow.

De Britse lammeren van deze campagne worden grootgebracht in een voor hen geschikte omgeving, onder meer dankzij een gematigd en vochtig klimaat dat voor malse en groene weilanden zorgt en dus perfect is voor herkauwers, zowel op vlakke als meer heuvelachtige terreinen. Deze condities zorgen ervoor dat de dieren mals gras en verse kruiden eten, waardoor het vlees onvergelijkbaar is van smaak, maar bovendien ook interessante en nuttige voedingswaarden bezit. Diverse studies wezen uit dat dieren gevoed met vers gras 75% meer omega-3 produceren dan andere, maar ook 300% meer vitamine E en 400% meer vitamine A! Heerlijk lamsvlees dus dat goed is voor de gezondheid en bovendien een antioxidante werking bezit.

Dierenwelzijn

Liefde voor dieren zit zowat in de genen van deze Britse kwekers, onnodig te zeggen dat de kwekers van deze lammeren uitermate begaan zijn met het welzijn en de gezondheid van hun dieren. De boerderijen en landerijen waar deze dieren opgevoed worden, zijn onderworpen aan extreem strenge maatregelen en professionele kweekmethodes die het « Red Tractor » programma volgen, een schema dat de manier van grootbrengen streng controleert, maar ook de voeding van de dieren en het eventuele gebruik van veterinaire producten zeer regelmatig checkt. Het eindresultaat is lamsvlees van topkwaliteit, gelabeld met het « Quality Standard Mark » en waardoor we er in alle vertrouwen voor kunnen kiezen.

Beschikbaarheid

Buiten de gastronomische kwaliteiten, die overduidelijk zijn, is een van de grootste troeven van lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel dat het 365 dagen per jaar verkrijgbaar is. Dankzij de vele en uitgestrekte weilanden in het Verenigd Koninkrijk kunnen er quasi het hele jaar door lammeren geboren worden, ook al is dit uitzonderlijke vlees tussen april-mei en december-januari nóg smakelijker en toegankelijker. In de praktijk komt het erop neer dat de lammetjes in de winter of in het voorjaar geboren worden, bij het moederschaap drinken en volop kunnen grazen. De schapen zelf worden tijdens de winter bijgevoederd met gedroogd gras (hooi, baalvoer enz.) of andere winterse gewassen zoals rapen of kolen

Maar naast zijn vele smakelijke eigenschappen en hoge voedingswaarde, bezit lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel nog een troef: het aanbod van een groot aantal versnijdingen, gekoppeld aan de korte afstand waardoor het vlees in ons land razendsnel kan geleverd worden, vaak binnen de 48 uur nadat de lammeren geslacht zijn. Minder gekende stukken zoals lamsschouder, lamsnek of lage lamsribbetjes zijn zeker niet minder smakelijk, integendeel, maar wel een stuk toegankelijker.

Kwaliteit boven alles

Dit natuurlijk geproduceerd lamsvlees staat garant voor versnijdingen die probleemloos kunnen bewaard worden en fantastisch zijn om te bereiden. Tijdens het groeiproces worden de dieren met het grootste respect behandeld, waardoor ze vlees bezitten met een ideale pH-waarde voor een optimale bewaring. De kwaliteit van de voeding, dat hoofdzakelijk uit natuurlijk gras bestaat, garandeert lamsvlees met een unieke smaak en kwaliteit. De zorg die nadien besteed wordt aan de versnijding en de verpakking, zorgen op het einde voor uitzonderlijk lamsvlees van topkwaliteit.

Lamsvlees, perfect voor verdelers …

De nabijheid van de productieregio’s betekent niet alleen dat de ecologische voetafdruk vrij klein is, het staat ook garant voor supervers lamsvlees dat razendsnel kan geleverd worden. Bovendien zorgt de regelmaat van de bevoorradingen, eveneens gelinkt aan de nabijheid van de productiezones, voor trouwe klanten die op elke levering blindelings kunnen vertrouwen.

… en restauranthouders!

De constante kwaliteit, gelinkt aan de knowhow van vaklui gedurende het hele proces, zorgt voor smakelijk lamsvlees op elk moment. De homogeniteit van de karkassen zorgt op zijn beurt voor aangepaste en minutieus versneden porties, wat de ‘food cost’ binnen de perken houdt en aan de vraag van de klant voldoet.

En door de regelmaat van de bevoorradingen, gekoppeld aan de nabijgelegen productieregio’s wordt ervoor gezorgd dat er aan elke bestelling kan voldaan worden. Tot slot zijn er ook de diverse beschikbare versnijdingen, wat garant staat voor oneindig veel culinaire mogelijkheden.

Waar kunt u Engels lamsvlees kopen in België?

Het Brits lamsvlees, gecertifieerd met de kwaliteitsnorm is beschikbaar bij Carrefour Market – Groupe Mestdagh, Champion Groupe Mestdagh, Cora, Delhaize, Intermarché, Lidl en Match. U kan het ook vragen aan uw plaatselijke beenhouwer.