De Lady Chef of the Year 2015 kiest voor Duitse wijnen

Het Belgisch Informatiebureau voor Duitse Wijn is met onmiddellijke ingang en voor de komende drie jaar partner van de gerenommeerde competitie Lady Chef of the Year. Monika Reule, directeur van het Duits Wijninstituut (DWI), ziet in de samenwerking een uitstekende mogelijkheid om de kwaliteit en veelzijdigheid van Duitse wijnen meer bekendheid te geven bij Belgische consumenten. Op 22 september wordt de Chaudfontaine Lady Chef 2015 in haar eigen restaurant bekroond en aan de media voorgesteld. In het kader daarvan presenteert ze haar winnaressenmenu dat een jaar lang samen met begeleidende Duitse wijnen op het menu van haar restaurant zal staan. Daarnaast zal zij de Duitse wijnen ook aanbevelen tijdens diverse openbare optredens, zoals in oktober op de beurs Megavino in Brussel of tijdens de Belgische RieslingsWeeks 2016.

Veelzijdig en aromatisch

Duitse wijnen bieden een onovertroffen variatie aan smaken. Voor iedere maaltijd is er een passende wijn te vinden en bij iedere wijn wel een passend gerecht. Producenten uit de 13 Duitse wijngebieden beschikken over een enorm reservoir aan druivenrassen. Bekende en geliefde klassiekers als riesling, de drie varianten van burgunder (pinot noir, blanc en gris), silvaner en lemberger spelen de belangrijkste rol, maar in gebieden als Pfalz of Rheinhessen staan nog tientallen andere rassen aangeplant. Zo zijn naast de traditionele Duitse rassen inmiddels ook internationaal bekende rassen als chardonnay en sauvignon blanc te vinden.

Klimaat en bodem bepalen als terroirfactoren de smaak van de wijn. Zo heb je bijvoorbeeld een gesteente als leisteen aan Mittelrhein en Moezel, keuper in Franken of vulkanisch gesteente in de Kaiserstuhl. De rivierdalen hebben door het matigende effect van het water een bijzonder uitgebalanceerd klimaat dat zich uitstekend voor wijnbouw leent. De spectaculaire steile hellingwijngaarden aan Moezel, Rijn en Neckar behoren tot de meest populaire bezienswaardige  cultuurlandschappen van Duitsland.

Onovertroffen smaak

Het handelsmerk van Duitse wijnproducenten zijn slanke, elegante witte wijnen. In de Duitse wijnbouwgebieden kunnen de druiven heel lang rijpen en daardoor bijzonder veel aromastoffen ontwikkelen. Op die manier krijgen de wijnen aldus Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse wijn, ondanks relatief lage alcoholpercentages toch een grote smaakrijkdom met een aangename afwisseling van frisse fruitzuren en voor de druif typerende aroma’s.  Ook bij de rode wijnen is de lange rijping goed te proeven. Bovendien profiteren ze van het wat warmere klimaat van de afgelopen jaren. Internationale onderscheidingen laten zien dat Duitse wijnen tot de wereldtop behoren. Wijncritici en -journalisten roemen hun kwaliteit en veelzijdigheid.

Lady Chef of the Year Anne Sophie en Filip Vanheusden, eigenaar en sommelier van De Kwizien, zijn lovend over de Duitse Wijnen die ze kennen. ‘Duitsland heeft het voorbije decennium ingezet op top kwaliteitswijnen. De combinatie van een unieke terroir, met bv. de steile hellingen van de Moezel, met de Duitse gründlichkeit en ook voor een stukje geholpen door de lichte klimaatswijziging, zorgt voor topwijnen. Persoonlijk ben ik liefhebber van de Duitse rieslings, die zich laten kenmerken door hun bloemig karakter en zich onderscheiden door hun fijne en delicate zuren. Hiertussen vind je wereldklasse,’ aldus Filip. Als compagnons voor het officële diner van de nieuwe Lady Chef kozen Anne Sophie en Filip voor Pinot-rosé-sekt brut, Solter Rheingau; Riesling Charta 2013 Johannishof, Rheingau; Cuvée Fleur 2013, Weegmüller, Pfalz; Frühburgunder 2013 Geil, Rheinhessen en Riesling Kabinett 2011, Piesporter Goldtröpfchen, Reinhild Haart,  Moesel.

Over het Duits Wijninstituut

Het in Mainz gevestigde Duits Wijninstituut (DWI) is de centrale communicatie- en marketingorganisatie van de Duitse wijnbouw. De voornaaste taak van het DWI is de bevordering van de kwaliteit en de afzet van Duitse wijnen door generieke marketingactiviteiten in binnen- en buitenland. Het DWI heeft eigen Informatiebureaus voor Duitse Wijn in België, Canada, China, Denemarken, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen, Polen, de VS, Zweden en Zwitserland.

www.deutscheweine.de

www.germanwines.de

www.duitsewijn.be