De Lurton dynastie – 4: Sophie Lurton

Château Bouscaut is de thuishaven van de Cru Classé de Graves. Dit domein in Cadujac bestaat sinds de 17de eeuw. De meeste wijngaarden liggen rondom de mooie chartreuse opgetrokken in honigkleurige stenen. Elegant en evenwicht worden reeds in de leuke ornamenten van de chartreuse aangetroffen en reflecteren zich eveneens in de wijnen.

Het domein werd in 1979 door Lucien Lurton aangekocht en in 1992 overgenomen door dochter Sophie. Sinds 1997 wordt ze geassisteerd door haar echtgenoot Laurent Cogombles, landbouwkundig ingenieur, momenteel voorzitter van de groepering Pessac-Leognan. In 1999 verwerft het koppel ook het domein Lamothe-Bouscaut.

Na een aantal wijzigingen in de wijngaarden wordt in 2009 een nieuwe kelder gebouwd en krijgen de rode wijnen een 400m² grootte rijpingsruimte. Bij de nieuwbouw wordt aandacht besteed aan het behouden het respect voor de natuurlijke omgeving, waarden die ook in hun wijnen worden weergevonden. Hun streven naar efficiëntie en respect voor het terroir komen eveneens tot uiting in de teelt en het onderhoud van de wijngaarden. Hun aanvraag tot erkenning als milieuvriendelijke en verantwoorde wijnteelt is momenteel lopende.

Château Bouscaut 2012 – Pessac Leognan wit. De oogst van de rijpe Sauvignon blanc startte op 5 september, deze van de Semillon met duidelijke aciditeit op 20 september. Een melange van 53% Sauvignon blanc en 47% Semillon met een opbrengst van 38 hl/ha. Fermentatie en oudering in nieuwe eik. Het resultaat is een lekkere karaktervolle wijn die past bij een Chavignol geitenkaas, mi-cuit van ganzenlever maar evenzeer door zijn elegantie en frisheid bij zoete nagerechten.

Château Bouscaut 2012 Pessac-Leognan rood: Start van de oogst van de Merlot op 8 oktober, de regen van begin oktober na een lange droge periode gaf een grote impuls aan het rijpingsproces. Nadien oogst van de Cabernet sauvignon en tenslotte de Malbec. De opbrengst van 40 hl/ha staat op het niveau van 2011 maar bleef beduidend onder de productie van de vorige jaren, vooral gezien de opbrengst van de oude en rijke Merlotranken ondermaats bleef. Is een blend van 48% Merlot; 47% Cabernet Sauvignon en 5% Malbec. Vinificatie in roestvrij staal en rijping op eik waarvan 40% nieuwe vaten.

Deze wijn zorgt voort een leuke foodpairing met gerookt en gebraden rund, kip met kruiden, pepers, aardappelen en walnotelolie uit de Perigord.