De Lurton dynastie – 5: Bérénice, Thierry en Gonzague Lurton

Eveneens een trio kinderen van Lucien Lurton met parallele diversiteit hoewel hun wijngaarden zich alle in Frankrijk bevinden.

De benaming Château Climens, lord of Barsac, wijngoed van Bérénice wijst reeds op de mytische plaats die het domein temidden de fijne wijngaarden inneemt. Een unieke terroir deels met limestone, deels met rode zanderige klei, vormt de basis voor Semillonranken. De roots van het 30 ha groot domein gaan terug tot de 16de eeuw en de titel Lord of Barsac stamt uit het begin van de18de eeuw lang dus voor 1855, het magische jaar van de Lurtondynastie. Château Climens biedt een uitzonderlijk evenwicht, frisheid en levendigheid uitvloeiend in een aromatische complexiteit met uitgesproken bewaarkwaliteiten.

Château Climens 2010 – Barsac –Sauternes: wijn met uitzonderlijke elegantie, een mooi samenspel van aciditeit en finesse, zeer evenwichtig. Met helder mooie kleur en zoete accenten ongetwijfeld een van de absolute toppers.

Het kasteel van Camarsac opgetrokken in 1312 met toestemming van Koning Edward II van England overheerst de heuveltoppen van Entre-Deux-Mers tussen Bordeaux en Saint Emilion. Lucien Lurton kocht het domein in 1973, domein sinds 2007 overgenomen door zoon Thierry. Hij renoveert wijngaarden en kelders en opent in 2012 een modern gebouw volledig bedekt met zonnepanelen. Op het domein van  90 ha vinden we 64%Merlot, 24% Cabernet Sauvignon en 7 % Cabernet Franc, ranken die zorgen voor een aangename en karaktervolle wijn. De ingrijpende wijzigingen in wijngaarden en kelders hebben evenwel geen invloed op de kwaliteit van de wijnen. Met ongebreidelde passie zorgt Thierry nog steeds voor aangename wijnen met uitgesproken karakter.

Château de Carmarsac, cuvée Prince Noir, Bordeaux supérieur: genereuze, fruitige en soepele wijn met dieprode kleur met leuke melange van druiven. Selectieve oogst van rijpe trossen, gevolgd door selectieve oogst van gerijpte tannines. Volledige maturatie die qua duur van perceel tot perceel verschilt, rijping op eik om tannines te stabiliseren en meer volume en karakter aan de wijn te geven.

De burggraaf van Vivens koppelde in 1824 zijn naam aan deze van het wijndomein Durfort, domein dat in 1855 als 2de Grand Cru Classé werd erkend. Het domein van 55 ha werd door Gonzague Lurton in 1992 overgenomen van vader Lucien die het in 1961 had aangekocht. Hij  zorgt nog steeds voor heerlijke wijnen die de uitzonderlijke kwaliteit van de terroir als een absolute topprioriteit vooropstelt.

Le relais Durfort-Vivens 2009 – Margaux: heldere wijn met dieprode tinten die intense en complex aroma van rood fruit met lichte kruidige accenten in de neus losweekt. In de mond een frisse aanzet met mooie textuur en zachte tannines. Ook hier mooie toetsen van rijp rood fruit die zorgen voor een lange en rijke afdronk.