De Lurton dynastie – slot: zonen Dominique Lurton

Als afsluiter de tak van Dominique Lurton waarbij het logisch lijkt dat ook zijn 4 zonen de wijnteelt induiken. Pierre Lurton is niet alleen eigenaar van Château Marjosse maar tevens gerant van Château Cheval Blanc en PDG van Château d’Yquem.

Zijn wijnavontuur startte in 1991 met de overname van Château Marjosse in Tizaen de Curton. Hij zorgde meteen voor ene grondige renovatie en aanpassing van de wijngaarden o.m. door het zorgvuldig uitdunnen van de versleten ranken en behoudt momenteel zowat 5000 voet per hectare. Kwaliteit en deugdelijkheid zijn absolute troeven waarbij een selectie op stok plaatsvindt. Château Marjosse rood zorgt voor een jaarlijkse productie van 100.000 flessen, slechts de helft van de reële capaciteit. Ook voor de witte wijnen blijven kwalitatieve eisen de absolute productienorm. De witte ranken gemiddeld 35 jaar worden deels manueel geoogst zodat alle goede eigenschappen behouden blijven. De productie van goede wijnen betekent aldus Pierre dat gestart wordt met een zeer selectieve oogst.

Château Marjosse 2014-  Entre-Deux-Mers: nagenoeg hagelwitte wijn met zwakke gele accenten en leuke groene schitteringen die in de neus een explosie van exotisch fruit weergeven, mango, passievruchten vormen samen met citrusaroma’s een mooie aanzet. In de mond een erg frisse en leuke balans van citrusvruchten met mooie afdronk en toetsen van rijp wit fruit. Zeer aangename wijn.

Marc Lurton maakte aanvankelijk naam als oenoloog en internationaal wijnconsultant, ervaring en kennis die hij nadien omzette in de eigen domeinen van Château Reyniers en Château de Bouchet, beide in Grezillac. Ruim 40 hectare groot zorgen de Cabernet Sauvignon en Merlot voor de productie van rosé en rode wijnen, terwijl de Sauvignon Blanc, Semillon en Muscadelle zorgen voor de witte wijnen.

Château Reyniers, cuvée heritage 2010: een blend van 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot. Geeft in het glas een stevige donkerrode en intense kleur. In de neus krijgen we een rijk fruitig aanbod maar ook toetsen van geroosterde koffie en aroma’s van vanille. In de mond manifesteert zich een karaktervolle wijn met stevige body en subtiele accenten van hout en fijne tannines, zij vormen de aanzet voor een aangenaam lange afdronk.

Zonen Thomas en Jérémie Lurton zijn verantwoordelijk voor de wijnteelt op Château Martouret en Château de Millé.