Restaurant Spiga d’Oro: gouden korenaar – 25 jarig jubileum!

De opening van restaurant Spiga d’Oro in 1990 was voor Franco di Taranto een stap in het onbekende. Het opzet, de klanten een gevarieerd palet van Italiaanse regionale specialiteiten aanbieden en hen vertrouwd maken met de charmes en eigenheden van de Italiaanse cultuur, was nochtans beloftevol. Vandaag is Franco een meer dan tevreden man die met een enorme passie nog steeds nieuwe aroma’s, uitzonderlijke smaakcombinaties en lekkere wijnen aan zijn assortiment toevoegt.

Met de naamgeving voor zijn restaurant greep Franco terug naar het winkeltje dat zijn ouders destijds op Sicilië uitbaatten, winkeltje waar er erg typische en regionale producten aan hun klanten aanboden. Nadat ze naar België emigreerden, openden ze einde de 60-er jaren een restaurant in Mechelen met typische Siciliaanse gerechten. Franco vertoonde aanvankelijk vooral interesse voor de wijnen maar de zuivere kookkunst zat hem niet echt in het bloed. Tijdens zijn veelvuldige contacten met Italiaanse wijnboeren en bezoeken ter plaats ontdekte hij tal van nieuwigheden, totaal onbekend in België. De waakvlam van culinaire passie sloeg aan bij een van deze trips en hij besloot om ook een koksopleiding te volgen. Meteen een paleisrevolutie, hij sloot een tijdlang de deuren en stond bij de heropstart van zijn restaurant zelf aan het fornuis met een totaal vernieuwde menukaart. Meer dan twee decennia later, blikt hij met tevredenheid terug op dit initiatief. Hij bouwde zijn restaurant aanvankelijk met de hulp van echtgenote Aline en later ook de zonen Gianluca en Silvia uit tot een gewaardeerde sfeervolle en authentieke Italiaanse pleisterplaats. In de hotelschool van Verona vond hij o.m. Giovani Bruno terug die in het Brusselse het sterrenrestuarant Sensa Nome uitbaat.

Ter  gelegenheid van de 20ste verjaardag kreeg het interieur een frisse, fleurige noot mee waardoor het restaurant van nog meer uitstraling en privacy geniet. De tafelschikking werd lichtjes aangepast met extra ruimte tussen de tafels en de inrichting van enkele gezellige intieme hoekjes. De tafels lijven even mooi gedekt met keurig tafellinnen en mooi bestek, waardoor de klant er zich onmiddellijk thuisvoelt. Spiga d’Oro ofte gouden korenaar als symbool van de vruchtbare Italiaanse vlakten met unieke voedzame producten, tekent voor Italiaanse gastvrijheid ten voeten uit. Ondertussen heeft Spiga d’Oro tijdens een groot gala waarop enkele honderden genodigden aanwezig waren, 25 kaarsjes uitgeblazen, maar de horecaproblemen terzijde schuiven en rustig rentenieren is voor deze gedreven Italiaanse kok niet weggelegd, integendeel. Na al die jaren blijven zijn troeven het aanbieden van innoverende en hedendaagse variaties op de menukaart, rekening houdende met de seizoenen maar ook met het marktaanbod. De productkeuze steunt zowel op de openhartige liefde voor het vak als op de gastronomische roots van de familie  en de nieuwe culinaire kookervaringen die hij nog jaarlijks opdoet bij zijn Italiaanse collega’s.

Franco is lekker traag, een verrassend element, hoewel. Hij is immers een fervent voorstander van slow food, synoniem van ‘genieten van eten’. Het slowfood concept werd in 1989 in Parijs opgestart door chef Carlo Petrini en moest een antwoord bieden op de wereld oprukkende fastfoodcultuur. Slow zet zich onvoorwaardelijk in voor lekker, puur en eerlijk eten met respect voor de natuurlijke herkomst en kwaliteit van de basisproducten. Het is een streven dat respect opbrengt voor de producten zodat de consument in de ingrediënten, eens ze op het bord worden gedrapeerd, hun identiteit terugvindt.

De ouderlijke traditie volgend heeft Gianluca zich volledig op de horeca gefocust en bouwde hij een quasi uniek imperium op van Italiaanse wijnkennis. Dit edel concept dat Spiga d’Oro via Gianluca aan zijn klanten meegeeft bleef ook in hogere wijnkringen niet onopgemerkt. Nadat hij eerst in sterrenrestaurant ’t Zilte van Vicky Geuens terechtkwam, maakte hij ondertussen de overstap naar The Jane van Sergio Herman. Tijdens de zomermaanden is hij in Italiaanse sterrenrestaurants te gast om er nieuwe geheimpjes te ontdekken. Franco’s dochter Selina loopt momenteel school in Coloma Mechelen, ook zij wil haar opleiding afronden met een wijncursus. Anne Sophie, Gianluca’s echtgenote heeft zich ondertussen in Spiga d’Oro ontpopt tot een attente en zelfzekere gastvrouw die samen met Franco het rijke Italiaanse aureool van lekkere producten en sublieme wijnen uitstraalt.

Bij onze proeverij serveerde Franco enkele topcreaties uit het feestmenu ’25 jaar Spiga d’Oro’, creaties die met finesse en decoratieve toets het ganse verhaal van het restaurant bundelen in delicate en subtiele smaakassociaties. Op een smaakvolle en leuke manier serveert hij authentieke producten, omgordt met pittige anecdotes die zijn immense passie voor dagverse producten ten tonele voert. Slow food in een keurig jasje met verrassende toetsen en onverwachte ontdekkingen. Met verve brengt hij het relaas van zijn Italiaanse ontdekkingen, lanceert hij nieuwe verfijnde smaakcombinaties waarbij je papillen worden overdonderd. De gouden regel voor Spiga d’Oro is erg simpel: ga zelf op ontdekking en laat je verwennen door de  creatieve impulsen en creaties van Franco.

Nieuw in het aanbod is Spiga Casa catering waarbij chef Franco of chef Ruben van Sandvoet bij de gasten thuis de Italiaanse topgastronomie serveert. De chefs verblijden u met een authentiek 5-gangenmenu boordevol culinair lekkers waarbij elk gerecht, aan tafel, door de chef van de nodige commentaar wordt voorzien. Hierbij horen vanzelfsprekend Italiaanse wijnen die via Spiga d’Oro kunnen worden besteld. Catering Spigacasa zorgt bovendien voor borden, bestek, tafellinnen, versnaperingen en doet ook de afwas. www.spigacasa.be

Spiga d’Oro – Leuvensesteenweg 43 – 3191 Hever-Boortmeerbeek

Tel 015- 52 05 35 – www.spigadoro.be

 

Maandag en dinsdag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

sfeer en gezellig interieur

attente bediening en onthaal

kwalitatieve ingrediënten

perfecte wijnselecties

GaultMillau:  14/20

familie deponeert kwaliteit als handelsmerk

principes van slow food

geen doorsnee Italiaans restaurant