De Margriet – Mechelen

Restaurant- Brasserie De Margriet in hartje Mechelen is niet alleen de ideale locatie om te genieten van een seizoengeboden maaltijd met lokale ingrediënten maar biedt je tevens de kans om het roemrijke verleden van de Dijlestad  te ontdekken.

Dat deze horecagelegenheid de naam draagt van frêle Margaret van Oostenrijk is weinig verwonderlijk vermits ze indertijd in dit pand woonde. Het klassieke interieur verwijst symbolisch naar de hoogdagen van de 15de en 16de eeuw  en verwijst symbolisch naar het feit dat de frêle vrouwelijke schoonheid waardeerde maar tevens de nodige kracht uitstraalde, typerend voor deze vrouwelijke landvoogdes.

“Ons Margriet”, het Mechels koosnaampje voor Margareta van Oostenrijk, de klassedame die tot driemaal toe werd uitgehuwelijkt. Op amper driejarige leeftijd wordt ze gekoppeld aan de dertienjarige Franse Dauphin en voedt men haar aan het Franse hof op als toekomstige koningin. De Dauphin stuurt haar na acht jaar echter weer terug naar huis. Vervolgens wordt ze uitgehuwelijkt aan Don Juan, de troonopvolger van Spanje. Duidelijk geen maat voor haar, want hij sterft al tijdens de wittebroodsperiode. Later trouwt ze met Philibert van Savoie, maar ook deze man sterft veel te vroeg. Omdat ze het nu wel gehad heeft met echtgenoten, spitst ze haar aandacht toe op de opvoeding van haar neefje, de latere Karel V. Ze leidt letterlijk en figuurlijk een rijk leven. Kunstenaars, muzikanten, dichters en humanisten zijn kind aan huis. Ze is intelligent, haar tijd ver vooruit, diplomatisch en toch assertief. Haar invloed is enorm en dat ziet ook de stad Mechelen. In 1849 krijgt Jozef Tuerlinckx de opdracht om een groot standbeeld van Margareta te maken. Daarmee is Mechelen de enige stad in de toen nog jonge Belgische staat die kiest voor een vrouwelijk stadssymbool.

De passie en gedrevenheid die Margareta aan de dag legde bij de opvoeding van haar neef, vinden we heden ten dage terug bij de gepassioneerde chef Bart Crombez die verrukkelijke gerechten tot ware kunstwerkjes componeert. Het respect voor de natuurlijke eigenschappen van alle ingrediënten inzonderheid regionale seizoenproducten, weet de smaakpapillen te bekoren en zorgt voor leuke verrassingen. Een uitgebreide kaart, attent personeel en leuke verrassende momenten creëren een welkomsmoment dat iedereen bekoort.

De ruime kaart bevat afhankelijk van het seizoen, ook een aantal tijdelijke suggesties waarmee Bart en zijn team extra verwennerijen aanbieden. Het leuke binnentuintje is tijdens de betere maanden een gezellig, verzorgd terras waar men niet alleen van de lekkere gerechten kan genieten, maar tevens een pleisterplaats, in centrum Mechelen, om even bij te praten of gewoonweg van het aangename weer met een dampende koffie of koele frisdrank, te genieten.

De Margriet tijdens het wildseizoen bezoeken is o.m. op ontdekkingstocht gaan tussen bosduiffilet, ragout van everzwijn, rugfilet van hert en andere suggesties, die telkens met aangepast garnituur gepresenteerd. Bovendien kan men geniete van een leuke aromatische saus die het gerecht mooi evenwichtig ondersteunt.

Bij onze proeverij ontdekten we tussen de wildgerechten bij de voorgerechten een creatie van bosduiffilet met boschampignons, gorgonzola en wildsaus, als hoofdgerecht opteerden we voor een gegrilde zalm met gesmoorde seizoenprei, graanmosterdsaus en krieltjes.

Ons voorgerecht werd een aangename verrassing. De fijne bosduiffilet genoot volop van de wildsaus mooi opgevrolijkt door de gorgonzola en kon door de diepe smaaktoetsen en subtiele pittige accenten ook onze smaakpapillen behoorlijk verwennen. Beslist een niet alledaagse aanrader tijdens de wintermaanden temeer daar deze creatie als – mooi stevig – voorgerecht wordt aangeboden.

Onze zalm was mooi gegrild en rustte op een delicaat bedje van prei. De leuk aangebakken krieltjes zorgden voor de nodige kracht en ondersteuning. Volgens ons smaakgevoel bleven weliswaar de mosterdhints ietwat onder de radar. In zijn totaliteit weliswaar een mooie en lekkere suggestie, evenwichtig en smaakvol. Als compagnon de route bij deze gerechten opteerden we voor de rode huiswijn Curious Donkey, een 100% Susumaniello uit het Italiaanse Puglia. 100 % Susumaniello komt van «somarello» (ezels) want de druiven worden «geladen zoals». De susumaniellodruif is minder bekend dan primitivo of negroamaro maar is het speerpunt van de oenologische heropleving van Puglia. De naamgeving komt van ‘somarello’ ( ezels) waarbij verwezen wordt naar de fors overladen ranken die figuurlijk te veel lading torsen, … De wijn is heerlijk fruitig (bramen), goed gestructureerd en krachtig met een lichte houttoets omwille van 6 maanden houtopvoeding. Hoe dan ook, overladen ranken of niet, deze susumaniello is een leuke en deugddoende compagnon bij zowel de bosduiffilet als de gegrilde zalm en een aangename pairing.

De Margriet – Bruul 52  – 2800 Mechelen – tel 015 -210017- www.demargriet.be – geopend van maandag tot donderdag  11.30 tot 20.30, vrijdag en zaterdag 11.30 tot 21.00- zondag gesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *