De wereld van agave: van Mezcal tot Tequila

Als het gaat om trends in gedistilleerde dranken dit jaar, kun je niet om agave heen. De groeiende interesse van consumenten in nieuwe en exotische smaken is duidelijk de drijvende kracht achter de marktgroei in het segment van agave distillaten. Craft Tequila en Mezcal vormen daarom een speciaal aantrekkingspunt op ProWein van 10 tot 12 maart 2024 – ‘s werelds grootste en meest relevante vakbeurs voor wijnen en gedistilleerde dranken.

De fascinerende wereld van gedistilleerde dranken van agave heeft de afgelopen jaren wereldwijd steeds meer aandacht gekregen; vooral Mezcal en Tequila staan hier centraal. Deze sterke dranken, gewonnen uit agaveplanten in Mexico, hebben een rijk erfgoed en bieden een indrukwekkende verscheidenheid aan smaken. De Mexicaanse keuken en cultuur worden steeds populairder, waardoor ook de fascinatie voor traditionele Mexicaanse gedistilleerde dranken toeneemt. Consumenten worden aangetrokken door de rijke geschiedenis, de ambachtelijke productiemethoden en het unieke smaakprofiel van het product.

Daarnaast heeft de stijgende vraag naar premium sterke dranken de agave gedistilleerdindustrie een enorme impuls gegeven. De premiumiseringstrend heeft regionale spelers tal van mogelijkheden geboden om nieuwe producten te introduceren, wat de marktgroei positief heeft beïnvloed. In 2022 bedroeg de wereldwijde tequilamarkt 9,89 miljard US$ en er wordt verwacht dat deze zal groeien tot 15,57 miljard US$ in 2029 – wat overeenkomt met een gemiddelde jaarlijkse groei van 5,89% in de voorspellingsperiode. (Bron: Fortune Business Insights).

Maar wat zijn agave distillaten precies? De waarschijnlijk meest bekende en wijdverspreide agave is Tequila, die uitsluitend wordt gemaakt van de “blue weaver agave”. Er zijn echter ook andere agavesoorten die worden gebruikt voor de productie van gedistilleerde dranken zoals Mezcal, Bacanora, Raicilla en Sotol, om er maar een paar te noemen. Elk van deze gedistilleerde dranken heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en productiemethode.

Tequila – het bekendste distillaat

Tequila wordt geproduceerd in de regio Jalisco en vier andere, kleinere regio’s in Mexico. De blauwe agaves worden geoogst, de bladeren verwijderd en de overgebleven bol, “piña” genaamd, wordt gebakken en vervolgens versnipperd om het sap eruit te halen. De resulterende vloeistof wordt eerst gefermenteerd, dan gedistilleerd en ten slotte vaak gerijpt in eiken vaten.

Op ProWein zijn Tequilamerken te vinden in zowel de Trend Show “hetzelfde maar anders” (Hal 7) als in de ProSpirits merkenwereld in Hal 5. Hier vind je bekende merken als Tequila Cofradía (Hal 5, E10) en Spirit of Mexico (Hal 5, A10), Tequila Ollitas en de gerijpte Tequila’s van het merk Gran Orendain (Hal 5, C10), maar ook Tequilas del Señor uit Guadalajara (Hal 5, B24) en de merken Tequila El Mayor met Cristalino Tequila, Cava de Oro, Topanito Tequila (Hal 5, B16) gepresenteerd door Perola. Ze getuigen allemaal van de diversiteit van agave gedistilleerde dranken.

Mezcal – de “moedercategorie”

Mezcal wordt gemaakt van verschillende agavevariëteiten. Veel Mezcals worden nog steeds op traditionele wijze met de hand gemaakt in kleine batches. De rokerige smaak die vaak met Mezcal wordt geassocieerd, wordt gecreëerd door de agavebollen te roosteren in aardkuilen.

Mezcal, ook wel de “moedercategorie van agave sterke dranken” of de “grote broer” van Tequila genoemd, wordt in verschillende Mexicaanse regio’s geproduceerd. Het belangrijkste productiegebied ligt in het zuiden rond de stad Oaxaca de Juárez in de gelijknamige staat. In tegenstelling tot Tequila wordt Mezcal geproduceerd van verschillende agavevariëteiten, voornamelijk de Espadín variëteit (Latijn: Angustifolia) in plaats van de blauwe agave. Mezcal onderscheidt zich echter door de traditionele productiemethode. Hier ligt de nadruk op het vakmanschap van de “Mezcaleros” en de diversiteit van agavevariëteiten, zoals Mezcal San Cosme laat zien met een Mezcal Artesano (Hal 7, C34) en Perola met verschillende Mezcals van de merken Villa Lobos en Del Maguey Single Village Mezcal (Hal 5, B16).

Smaakpalet van agave distillaten – agavevariëteit, regio en rijping

De wereld van agave distillaten heeft een fascinerende diversiteit aan aroma’s en smaken, variërend van zoet en fruitig tot rokerig en aards. Het eindproduct wordt op beslissende wijze beïnvloed door de kunst van het distilleren en de keuze van de agavevariëteit. Kenners waarderen deze diversiteit en de culturele nuances die verbonden zijn aan elke afzonderlijke agavesoort.

Tequila, de meest iconische agave drank, wordt uitsluitend gemaakt van de blauwe agave en geproduceerd in vijf beschermde regio’s van Mexico. De markt is onderverdeeld in Blanco, Reposado, Anejo, om er maar drie te noemen. De Blanco types nemen een belangrijk deel van de Tequilamarkt voor hun rekening vanwege de vaak aardse, halfzoete en karakteristieke agavesmaak. Hun milde smaak en ruime verkrijgbaarheid leiden tot een brede consumptie.  Het wijdverbreide gebruik van Blanco types in een aantal cocktails en de “Paloma” longdrink, die ook erg populair is in Europa, draagt bij aan het behoud van dit grote marktaandeel.

“Reposado” (gerijpt) en Anejo (gerijpt) zijn de afgelopen jaren ook steeds populairder geworden omdat consumenten steeds meer over deze sterke dranken te weten zijn gekomen en bereid zijn om nieuwe soorten te ontdekken. In tegenstelling tot Blanco zijn Reposado en Anejo “gerijpt” (Reposado: tussen twee maanden en een jaar; Anejo minstens twaalf maanden), wat hun verschillende honing- en vanillesmaken verklaart – gepaard met typische agavetonen.

Een merk dat wereldwijd succes oogst en vooral populair is bij jonge consumenten, is Sierra Tequila uit Guadalajara (gedistribueerd door Borco-Marken Import Matthiesen GmbH & Co KG in Hamburg) met zijn Mixto en 100% agave variëteiten van Blanco tot Anejo (Hal 5, E09). Dit merk lanceert dit jaar zijn nieuwe look op ProWein.

Tequila – op koers voor wereldwijde groei

In tegenstelling tot Mezcal wordt Tequila nog steeds voornamelijk op industriële schaal geproduceerd, maar er is een groeiende trend naar ambachtelijke Tequila’s van hoge kwaliteit. Hier is de vraag naar 100% agave Tequila’s het grootst.  Met een voorspeld marktvolume van € 10.050 miljoen in 2024 genereert de VS de hoogste Tequila verkoop. In Duitsland zal deze verkoop dit jaar naar verwachting 326,90 miljoen euro bedragen en het marktvolume zal naar verwachting 378,60 miljoen euro bereiken in 2028 – wat overeenkomt met een jaarlijkse groei van 3,74% (CAGR 2024-2028). Qua volume zal de markt 11,39 miljoen liter bedragen tegen 2028, met een omzetgroei van 2,55% tussen 2025 en 2028.

Fabrikanten produceren steeds meer Mezcal in hogere kwaliteiten. Volgens de Mexicaanse regelgevende instantie COMERCAM is de staat Oaxaca de belangrijkste producent van Mezcal: in 2020 kwam meer dan 90% van de productie uit deze staat. Daarnaast heeft de groeiende internationale vraag naar deze drank de export gestimuleerd, waardoor er grote kansen zijn ontstaan voor de Mexicaanse markt voor gedistilleerde dranken.

Met een stijgende waardering voor ambachtelijke productiemethoden en traditionele technieken winnen agave spirits ook aan belang in de internationale cocktailcultuur. Van klassieke Margarita’s tot de longdrink “Paloma” en niet te vergeten innovatieve mixdrankjes – agaven hebben de barloketten veroverd en het bewijs geleverd van hun diversiteit.

Toenemende interesse in agave distillatie zonder additieven

Een van de belangrijkste drijfveren voor de vraag naar deze drank in Europa is de stijgende voorkeur van consumenten voor handgemaakte sterke dranken van hoge kwaliteit. De nieuwe modewoorden voor agave distillatie zijn: 100% agave, alleen natuurlijke ingrediënten en geen gebruik van synthetische aroma’s, geen kleurstoffen, zoetstoffen of toegevoegde suiker plus traditionele productietechnieken vaak in microstokerijen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op ProWein met Mayaciel Spirits GmbH (Hal 7, C59) en Singular Destilados Artesanos Premium (Hal 7, B59). Omdat consumenten zich steeds meer bewust zijn van de dranken die ze consumeren, moeten gespecialiseerde inkopers uit de detailhandel, foodservice en de barwereld zich steeds meer richten op producten met unieke smaken en productiemethoden. ProWein 2024 en zijn merkwereld ProSpirits bieden hier een indrukwekkende selectie voor elke professional.

Andere gedistilleerde trends op ProWein 2024: Brandy – the grape renaissance // Wodka – The Resurrection of Vodka – This Time with Character! // Likeuren – Zoet(er) worden // RTD – Ready to Drink. (bron Prowein en Jürgen Deibel) .