De Zoute Zoen – Antwerpen

Le Zoute klinkt zoet en verwijst naar de zee. Een zoen is frivool en lijkt wat op zon. Wanneer bij mooi weer de hele voorgevel openschuift en u uitkijkt op het voormalige  rode-lampjes-district van Antwerpen, begrijpt u de naam van dit restaurant ten volle. Terecht populair deze bistro-gourmand op een boogscheut van de Antwerpse Grote  markt en Brabo, het werd in 2005 door de Michelingids met een Bib-gourmand bekroond. Gestart als het hippie bijhuis van kooktempel Zirk verdrong de Zoute Zoen de grote broer vrij snel naar de achtergrond. Chef Viviane Verheyen, ook bekroond als lady chef van het jaar, staat reeds geruime tijd achter het fornuis en krijgt nu assistentie van Lars Block. Zij steken nog steeds de klassiekers in een nieuw trendy jasje en koken net zo lekker Italiaans als Frans-Belgisch, waarbij Viviane een figuurlijk Japans oog heeft voor de presentatie van de gerechten.

Vanuit hun trendy instelling is het erg begrijpelijk dat ze een uitdaging om de moderne foodpairing, ditmaal met bier, niet terzijde konden schuiven. Onze proeverij startte met een oude geuze van Drie Fonteinen, 6% alc vol, die door de spontane gisting en lagering op eik zorgt voor een uitgebreid en complex assortiment van zuren. Als tegenpool een oester die door haar molligheid en zilte accenten moet zorgen voor een perfect evenwicht. Alleszins een zeer ongewone combinatie waarbij naar ons smaakgevoel, alle smaakaccenten van de oester gewoonweg verdrinken in de zurigheid van de geuze.

Als 2de bier een witte van Hoegaerden, die door het gebruik van tarwe o.m. gemengd met emacao en koriander, een mooi smaakprofiel aantoont. Hierbij serveerde Lars, schotse scheermessen met vinaigrette van basilicum, zoete tomaat, truffelaardappel, koppert crest en avruga kaviaar. Ditmaal een mooi en lekkere combinatie met veel pit en aroma en leuke frisse accenten. Een keuze tussen wijn of bier als ideale partner bij dit gerecht wordt bijzonder moeilijk. Zelfs de uitgesproken wijnliefhebber wordt hier voor een onvermijdelijk dilemma geplaatst.

Volgde een Leffe trippel, 8.5% alc vol, een zeer complex bier met hergisting op fles, dat tijdens het rijpen op vat ook een vleugje koriander meekrijgt. Een mooi stevig bier met puike aanwezigheid van malt waardoor de residuen door de hergisting nog op de bodem van de fles worden aangetroffen, geheel dat voor een zoete finale zorgt. De Leffe trippel werd gekoppeld aan een open ravioli met kreeft met dragonolie. De romige saus en fijne bieslooksnippers zorgden voor een kruidig en smeuïg geheel met zeer breed smaakpatroon om in een subtiele lekkere bereiding samen te vloeien.

Nadien een Chimay Dorée, 4° alc vol, de light versie van de bekende Chimay trappist, zoals deze door de paters wordt gedronken. Een bier dat thans ook in de handel werd gebracht. De hopbitters van het bier en het lager alcoholgehalte zorgen voor een aangename smaak en mooie accenten. Als compagnon serveerde Lars een gegrilde grietfilet met biogroentjes, gepersileerde aardappeltjes en saus normande. Een delicate bereiding boordevol aroma’s en perfect evenwicht tussen food en drank die de wijn beslist op de achtergrond dringt.

De bereiding van varkenswang met crème van doperwten en beukenzwam kreeg het gezelschap van een Martins Pale Ale, 5.8% alc vol van brouwerij Anthony Martin. Dit bier met 3-voudige hop waarbij droge hop aan het brouwsel wordt toegevoegd is mooi amberkleurig maar overheerst net door de hoppigheid volledig het gerecht. Noch de gepofte maïs, noch de romige saus kunnen het evenwicht herstellen. Voor ons een minder geslaagde combinatie.

Bij het uitgesproken hoofdgerecht, traag gegaard kalfsvlees met rösti-aardappeltjes, oesterzwam en groene asperges met saus van aubergines, kregen we een Leffe royale, 7.5% alc vol. geserveerd. De licht verdoken toetsen van karamel en vanille zorgen voor een warm gevoel dat in de mond aangenaam uitgroeide tot een zinderend geheel. Gewoon royaal in alle opzichten.

Als afsluiter een Kriek Bellevue extra, een zoet bier met fruitige accenten van rood fruit. De millefeuille met Hoogstraatse aardbeien en framboos, crème anglaise en vanille-ijs versterkte het aangenaam fruitige gevoel. De stelregel dat een zoet bier net een tikkeltje zoeter moet zijn dan het aangeboden dessert, werd hier alvast volledig gerespecteerd.

Restaurant Zoute Zoen, Zirkstraat 17 – 2000 Antwerpen – tel 03- 226 92 20

Gesloten op zaterdagmiddag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

leuk interieur

diversiteit in bereidingen

pittige en verassende smaakaccenten

evenwichtige bereidingen

Michelin: 2 bestekken

liefde voor gasten en Belgische streekproducten

intiem gezellig interieur

decor om met veel liefde te eten

GaultMillau:  13/20

bestaat sinds 1994, aanvankelijk als bijhuis van restaurant Zirk

Franse, Belgische en Italiaanse accenten

smaakvolle krachtige bereidingen

Delta:             1 muts en hartenbreker

knus, aangenaam hartelijk decorum

professionele en attente bediening