Lirac Landernay 2013

Lirac is een van de best bewaarde crus van de Rhônevallei maar evenzeer een van de oudste wijnen in Frankrijk gezien de wijnteelt hier tot in de oudheid teruggaat. De kwaliteit van de ondergrond, de middenweg tussen kalkachtige residuen, ronde keien en zanderige plekken is best vergelijkbaar met deze van een aanpalende regio die wereldbekendheid geniet,nl de Châteauneuf-du-Pape.

De Lirac wijnen Landernay-Ogier zijn dan ook de trotse drager van een uitgesproken karakter: sterk, mooie textuur, frisheid en mooie aroma’s. De wijn is tegelijk soepel, elegant  en stevig en vormt op deze manier een uitstekende compagnon bij diverse wildbereidingen, al past hij evenzeer bij rood vlees en diverse kaassoorten.

De AOC regio Lirac situeert zich op 15 km ten noordoosten van Avignon op de rechteroever van de Rhone in het departement gard. De wijn wordt geteeld op 715 ha van de gemeenten Roquemaure, bakermat van de Côtes du Rhône, Saint-Laurent-des-Arbres en Saint-Génies-de-Comolas.

Landernay AOC Lirac rood 2013 is een melange van Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault. Na de oogst volgde een koude pre-fermentale maceratie bij 12°C gedurende 4 dagen. De eigenlijke maceratie gebeurde onder gecontroleerde temperatuur 27-28°C waarna rijping op cuve van 25 dagen voor de Grenache en 35 dagen voor de andere druivensoorten. Tijdens de eindrijping werd tijdens het overpompen extra zuurstof toegevoegd met enkele pigeages tijdens de maceratie.

In het glas een mooie en stevige kersenrode kleur, in de neus krijgen we een fijn boeket van rijpe rode vruchten aangevuld met subtiele noten van leer en zachte  kruiden die wijzen op een complex karakter met minerale accenten. In de mond bevestigen zich deze toetsen die zich vermengen met fruitige aroma’s. Op het middenpalet ontwikkelen zich elegante tannines die uitvloeien in een aangenaam lange afdronk en ontdekken we enkele subtiel accenten van vanille.