Dom Perignon onthult de geboorte van Vintage 2006

Dom Pérignon is altijd een vintagechampagne op basis van druiven uit hetzelfde jaar. De wijn komt tot uitdrukking wanneer de keldermeester hem naar de oppervlakte brengt en hij dus de duisternis van de kelders verlaat. Dom Pérignon Vintage 2006 heeft het licht gezien en weerspiegelt vandaag een unieke expressie vol levenslust.

De geboorte van deze eerste schitterende plénitude van Dom Pérignon Vintage 2006 wordt door Björk en Chris Cunningham geïncarneerd in een limited edition. Hun ontwerp vangt het moment waarop de vintage 2006 de kelders verlaat en voor het eerst wordt verlicht door de hartelijke warmte van de buitenwereld. Met hun opvallende limited edition willen ze de onverbrekelijke band tussen aarde en emotie extra kracht bijzetten.

Beide kunstenaars gingen uit van een schitterend, intens en aardegroen lichtbaken als symbool voor het wereldse licht dat neerstrijkt op de fles en het glas lijkt te doorboren met zijn gloed. De uiteenvallende lichtstralen symboliseren op hun beurt het ongeëvenaarde gevoel tijdens het proeven van de vintage, wanneer Dom Pérignon recht naar het hart gaat en iedereen verwarmt met zijn unieke, onbeschrijfelijke licht. “De wijn is zo sterk aanwezig in de ruimte dat hij verheven is, driedimensionaal als het ware” aldus Richard Geoffroy, keldermeester van Dom Pérignon.

LIMITED EDITION

Sinds zijn ontstaan wordt het ideaal van Dom Pérignon voortdurend vernieuwd, en staat het keer op keer centraal in het werk van de keldermeester. Geheel in lijn met de traditie van creatieve samenwerking slaat Dom Pérignon geregeld de handen in elkaar met toonaangevende kunstenaars uit diverse domeinen, om een nieuwe interpretatie te geven aan een bepaalde vintage.

Naar het voorbeeld van de stoutmoedige scheppingskracht die Dom Pierre begeleidde naar zijn eerste wijn, trekt Dom Pérignon verwante creatieve geesten aan uit de wereld van kunst, design en cultuur. De wederzijdse bewondering stuurt de samenwerking op een natuurlijke en authentieke manier, gebaseerd op de gedeelde waarden van schoonheid, integriteit en uitmuntendheid. Het resultaat is telkens verbluffend, met een diepere betekenis.

Respect voor de terroir en de seizoenen is een absoluut gegeven voor de schepper van een vintage. De cruciale ingrediënten van een assemblage worden immers diep in de vruchtbare bodem geboren, waar ze de kiem vormen voor de vintagewijnen van Dom Pérignon. Vervolgens komt de emotie voor degene die het proces ervaart en wordt het organische verband met de fysieke wereld tastbaar. De karakteristieke terroir raakt vervlochten met het spel van de tijd in de kelder, een wereld die buitengewone emoties oproept. En dan doet de tijd zijn werk. De complexiteit van Dom Pérignon vloeit voort uit een langzaam creatieproces waarin de wijn verschillende metamorfoses ondergaat, goed voor drie plénitudes tijdens de volledige levensduur van een vintage.

PROEFNOTITIE DOM PERIGNON VINTAGE  2006

Het klimaat van 2006 is over het algemeen warm en droog, maar zit boordevol contrasten. Juli brengt een hittegolf, terwijl augustus uitzonderlijk koud en vochtig is. September voelt op zijn beurt zomers aan en bepaalt uiteindelijk het karakter van de vintage, door enkele botrytisinfecties uit te drogen en de druiven sterker te doen rijpen dan gewoonlijk. De wijnoogst begint op 11 september en duurt ongeveer drie weken.

De neus: een zacht en zuiver boeket met pure, luchtige aroma’s verovert de neus. De fijne aanzet met zijn bloemige, fruitige karakter gaat razendsnel over in het aroma van gekonfijte vruchten en een rijpe oogst, geroosterde toetsen en een vleugje zoethout. Smaak en mondgevoel: de volle smaak strijkt evenwichtig maar sappig neer op de tong met een eerder ronde kern. Het vloeiende omhulsel baant zich een weg en de complexiteit welt aan met een meer zijdeachtige dan romige toets. Het geheel versmelt ten slotte in een delicate bitterheid, met zilte toetsen en een vleugje jodium.

Dom Pérignon draagt vintagewijnen hoog in het vaandel. Elke Dom Pérignon is het resultaat van een scheppingsproces waarin alleen de beste druiven worden gebruikt. De intensiteit van de champagne steunt op precisie, creëert mysterie en nodigt uit om op ontdekking te gaan. Elke vintage telt drie plénitudes en weerspiegelt het absolute vertrouwen in de kracht van de schepping, die keer op keer nieuw leven wordt ingeblazen door keldermeester Richard Geoffroy. Met een speelse toets inspireert Dom Pérignon de grootste scheppers ter wereld.