Vinipax 9 -Herdade do Vau

Gelegen temidden de driehoek van de historische stadjes Beja, Mertola en Serpa omvat dit domein enkele gebouwen uit het einde van de 19de– begin 20ste eeuw die een traditioneel wooncomplex van de regio Alentejo weerspiegelen. In de loop van vorige eeuw liep de bloei van het domein stelselmatig terug en het werd in 1976 zelfs volledig verlaten, waardoor het totaal in verval kwam.

Erg afgelegen, de laatste huizen van het dorpje Qintos bevinden zich een kleine 10 km van het domein, was het normaal dat het weinig aantrekkingskracht voor een heropbouw uitstraalde. Eerder toevallig werd het ontdekt door Sousa Otto, voorheen actief in het noorden van Portugal, die een nieuwe uitdaging zocht. Voor hem leek het een ideale domein om een bio wijncultuur uit te bouwen mits enige renovatie. Zijn dochter, pas afgestudeerd als architect, kreeg meteen een loodzware opdracht om het gebouw, praktisch een ruïne, te renoveren en uit te bouwen tot een rendabele  unit. Herdade do Vau presenteert vandaag naast de wijnkelder een gezellig en leuk wooncomplex met een 15-tal kamers en appartementen met alle modern comfort en biedt spetterende, betoverende vergezichten over immense valleien. Bezoekers worden op erg diverse manieren verwend en krijgen een ruim aanbod activiteiten toegemeten. Wandelingen in de mooie natuur, jacht, paardrijden … en kunnen kennismaken met het historisch hart van Portugal. Volgens sommige bronnen liep er destijds een romeinse heirbaan door het domein, heirbaan die Beja met het noorden van Portugal verbond.

De wijnen kregen de benaming “ riso” mee wat zoveel betekent als ‘lach’. De benaming is aldus Otto die aan de universiteit van Brussel studeerde, een logische link met deze locatie. Je kan immers bij het overzien van het panorama moeilijk mistevreden zijn, een unieke locatie in een prachtig decor doet je de afzondering onmiddellijk vergeten. Bij een bezoek wordt je inderdaad onmiddellijk begeesterd door de prachtige omgeving.

Ook de uitbouw van de wijngaard geniet van de natuurlijke omgeving, de wijnranken bezitten een multi-relatie met de natuur en de ranken worden stuk per stuk tot in de kleinste details verzorgd. Voor de irrigatie is 30 hl water per hectare vereist wat zorgt voor een productie van maximaal 5 ton druiven per hectare, goed voor een productie van 4000 flessen/ha. De productie van het wijnhuis richt zich momenteel 3 wijnen: Riso wit, Riso rood en Riso reserva, maar Otto sluit in de toekomst een verdere uitbouw van de wijngaarden niet uit.

Riso wit 2014: een mooie en frisse wijn die voor de editie 2012 het label ‘beste aankoop 2013’ van Boa Compa kreeg toegewezen. Riso wit 2014 is een assemblage van Alvarinho, Arinto en Antão Vaz, manueel geoogst voor het ochtendgloren in kleine boxen. De bessen worden lichtjes geperst en gekoeld tot 10°C, na een koude maceratie gedurende 6 uur, volgt de fermentatie onder gecontroleerde temperatuur. De wijn geeft in het glas een mooie citroenkleur met gouden nuances, in de neus zorgt hij voor een licht minerale toets samen met aroma’s van wit fruit, peer en meloen, terwijl enkele citrus accenten en tropisch fruit, ananas, zorgen voor een aangename complexiteit. In de mond een mooi levendig volume met grote frisheid, subtiele toetsen van wit fruit en citrus vermengd met delicate mineraliteit.

Riso Colheita especial rood 2013: assemblage van Touriga Nacional, Syra, Alfocheiro en Sousão. De aanzet van de oogst 2013 met koude, regenachtige winter zorgde voor een verlate bloei die door de hete zomer slechts gedeeltelijk kon worden gecompenseerd waardoor de oogst pas eind september van start kon gaan. Manuele oogst in kleine boxen van 12 kg, de bessen worden licht geperst en krijgen een fermentatie onder gecontroleerde temperatuur. De sappen worden pas gemixd voor de finale maceratie en rijpen minstens 10 maand op eik, 75% Franse eik, 25% Amerikaanse eik. De wijn toont in het glas een stevige rode kleur en zorgt in de neus voor mooie aroma’s van rijp rood fruit o.m. cassis, chocolade, cacao en kaneel. Ook in de mond mooi geïntegreerde houttoetsen met fijne textuur, volronde body en levendige aciditeit.

Riso reserva 2012: assemblage van Touriga Nacional, Syrah en Sousão. Na een lichte persing worden de druiven voor fermentatie in inoxvaten gedaan, een nauwkeurige opvolging van de maceratie onder gecontroleerde temperatuur, die eventueel kan worden verlengd om kwalitatief evenwichtige sappen te bekomen. De wijn matureert en rijpt in Franse eiken vaten gedurende minimaal 16 maand. De reserva 2012 heeft een mooie dieprode kleur en harmonieuze en complexe aroma’s in de neus met subtiele toetsen van peper; er komen eveneens accenten van rijp rood fruit, kaneel en saffraan tot uiting met subtiele accenten van truffel en kreupelhout. In de mond leuke houttoetsen met ronde, evenwichtige tannines, fijn kruidige accenten en mooie presence van rood fruit dat zorgt voor een lange en aangename afdronk. Een gastronomische en elegante wijn. www.risowine.com