Restaurant Orange Nossegem: 20 jaar culinaire referentie

Het is ondertussen al twintig jaar geleden dat restaurant Orange in Nossegem de deuren opende onder impuls van een jonge chef, Roland Debuyst met zijn echtgenote Ayse. In die twintig jaar hebben ze zowel gehaktballen en frieten als kreeft, kaviaar en oesters geserveerd. Maar het koppel is na 20 jaar nog steeds niet uitgekookt en hebben nog ideeën in overvloed!

Twintig jaar geleden openden Roland Debuyst en zijn echtgenote Ayse in Nossegem een gastronomisch restaurant onder de benaming ‘L’Orangeraie de Roland Debuyst’ met de bedoeling het culinaire landschap in Zaventem een forse impuls te bezorgen.  De focus en de ambitie van het restaurant lagen van in het begin bij een absoluut hoogstaande gastronomie. Een absolute uitdaging die aansloeg en vrij snel kon L’Orageraie rekenen op een uitgebreid aantal fijnproevers. Het behalen van de titel ‘1er chef van België’ in de prestigieuze Prosper Montagnéprijs in 1995 was slechts een figuurlijke voorganger van een nog grotere onderscheiding. Als enige Belg ooit slaagde Roland er in 1997 in om tijdens de internationaal gerenommeerde en gastronomische wedstrijd “Bocuse”, de “Bocuse d’Argent” te veroveren. Niet alleen de klanten bleven komen, maar de beloningen en prijzen volgden elkaar op, zoals de “Delta d’Or” (1998), de titel “Grand de demain Gault&Millau” (2000) en een Michelinster (2002).

Maar na een tiental jaren besloten de chef en zijn echtgenote een nieuw hoofdstuk te schrijven en dit aan hun restaurant toe te voegen. Roland was van mening dat de klanten minder en minder gebruikt maakten van de lange, uitgebreide menu’s, bovendien gaven ze aan modernere bereidingen hun voorkeur genoten. Zowel voor Ayse als voor Roland een nieuwe uitdaging, maar ook zij wilden de relatie met de producten herontdekken en hun klanten laten genieten van heerlijke natuurlijke gerechten. L’Orangeraie werd Orange, een brasserie die een evenwichtige en lekkere kaart biedt op het ritme van de seizoenen.

Tegelijkertijd kon Roland Debuyst, die nu beroep kon doen op een solide team, zich richten op andere projecten. Hij is nog steeds enkele dagen in de week terug te vinden in de keuken, maar het is zijn chef Christophe Chanson, die zijn vorming genoot in de “Sea Grill” en in “l’Ecailler du Palais Royal”, die de plak zwaait achter de fornuizen. Hij stelt een kaart voor met klassieke brasseriegerechten: meerdere soorten vis en vlees, twee menuformules aan zachte prijzen en garnaalkroketten om duimen en vingers bij af te likken. Dank zij de recente aanschaf van een Josper krijgen de vleesgerechten een nog meer uitgesproken smaak. In de zaal verwelkomt Gaëlle, 25 jaar en de dochter van Roland en Ayse, samen met haar moeder de gasten. De zaak is nu een heus familierestaurant geworden!

Een kleine zus…en nog twee kindjes op komst.

Mensen die Roland Debuyst kennen, weten dat hij op dezelfde manier in het leven staat als in de keuken: eeuwig ontevreden en workaholic. Dat verklaart wellicht waarom hij, naast L’Orange, ook aan he hoofd staat van brasserie Mariadal in Zaventem. Ook voor dit restaurant, waar sinds kort ook een zeevruchtenschotel op de kaart werd ingeschreven, kan hij rekenen op een uitstekend team. Daarnaast heeft hij nog twee nieuwe projecten op stapel staan: het eerste is de BeBurger, de nieuwe naam van de vroegere Stockmansmolen, op amper een boogscheut van Mariadal. In dit prachtige gebouw, tot voor kort een gastronomisch restaurant maar ook één van de mooiste gebouwen van Zaventem, lanceert de gepassioneerde chef binnenkort een nieuw brasserieconcept dat uitsluitend is gericht op gastronomische hamburgers. De opening is voorzien eind november.

Aan de andere kant van Brussel gaat de chef een werkrelatie aan met een andere chef duizendpoot: Gaetan Colin, die we kennen van ondermeer “Jaloa”. Samen nemen ze de keukens over van het prestigieuze Hotel Barsey, aan de Louisalaan. De brasserie die ze in 2016 zullen openen, zal ook hier menig liefhebber van heerlijk eten weten te verleiden…

L’Orange kunnen we moeilijk een huisrestaurant noemen, hoewel we er de voorbije periode regelmatig te gast waren, hetzij op uitnodiging, hetzij met vrienden, hetzij totaal onverwacht en onaangekondigd. De keuken vormde steeds een leuke ontdekking ongeacht of het om een gastronomisch menu dan wel om de traditionele brasseriekeuken ging. Verse kwalitatieve producten, variatie en aandacht voor de seizoenen waren en zijn nog steeds krachtige elementen waarop creatieve, lekkere gerechten stoelen.

Bij onze proeverrij startten we ditmaal met Gillardeau oesters, mooi vlezig en heerlijk zilt, gewoonweg dewoelige, onrustige Normandische kusten van de Atlantische Oceaan op je bord, ze kregen een leuk toastje als uitbundige gezel. Volgde een bereiding van Patrijs op Brabantse wijze, waarbij Rolands team het lokale witloof een hoofdrol toebedeelde, mooi gebraiseerd en heerlijk fijn verrijkte het op sublieme wijze het vlees van een jonge patrijs, vlees dat een mooi geurig en  kruidig korstje meekreeg. Een heerlijke aardappelpuree en romig sausje zorgden voor een perfecte afronding. De bavarois van kokosnoot met room van appelsien kreeg een leuke sorbet van cacao mee, terwijl de tarte tatin de laatste gevoelige accenten in het smaakpalet wist te beroeren.

Orange restaurant – Leuvensesteenweg 614 – 1930 Nossegem (Zaventem) – tel 02-757 05 59 – www.orangerestaurant.be

Gesloten op zondag, maandag en zaterdagmiddag. Privé parking.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attente service en sympathiek onthaal

leuke kaart met diverse formules

dagverse en regionale basisingrediënten.

lekkere, decoratieve bereidingen

Michelin:       2 bestekken – BIB gourmand

trendy restaurant

interieur licht oranjekleurig met mix van tabakskleuren

goede keuken die aan huidige smaken voldoen

aangenaam terras

GaultMillau: 13/20

kwaliteitskeuken primeert bij Roland Debuyst

alles is zoals het hoort

zelden teleurgesteld

Delta:             1 koksmuts

hedendaagse trendy decor

waaier aan wijnen

Roland etaleert zijn kookkunst