Dom Perignon Rosé vintage 2005

Dom Pérignon Rosé 2005 heeft zijn plek veroverd in de roemrijke geschiedenis van Dom Pérignon. 2005 was een van die wijnjaren waarin de kracht en de kwaliteit van de rosé nog beter tot hun recht komen.

De keuze voor rosé voelde al snel aan als een natuurlijke beslissing en bood Dom Pérignon de kans om dat jaar de voornaamste producent te worden. Er was een moedige keuze nodig: het leeuwendeel van een al beperkt volume Dom Pérignon zou worden gebruikt voor rosé. De conditie van de druiven maakte een drastisch selectieproces noodzakelijk, maar de vruchten waren extreem rijp en vol: een zeldzaamheid voor de Champagnestreek.

Rosé 2005 is pure pinot noir. De wijn straalt een levendig, verfrissend, speels, zinderend en verleidelijk karakter uit. De diepe smaak van de champagne komt nog beter tot zijn recht. Als gevolg van een recente heroriëntatie in 2000 gaat Dom Pérignon helemaal voor een aparte, gedurfde en nog meer provocerende rosé, met een grotere rol voor de pinot noir.

Dom Pérignon Rosé is vastbesloten om het spannende rode karakter van de pinot noir helemaal uit te spelen. Dat is niet zonder risico, want we wagen ons buiten het traditionele domein van Dom Pérignon. Dat kunnen we enkel bereiken dankzij het mengproces: zo creëren we een spanning tussen de eigenschappen van pinot noir en die van Dom Pérignon. Daarin schuilt de paradox van Dom Pérignon Rosé, een wijn vol tegenstrijdigheden.

De vintage

Een jaar van contrasten, over het algemeen warm en met te weinig regen. Augustus is een uitzonderlijk hete maand, maar de regen en de koele temperaturen in september lijken het aanvankelijke enthousiasme wat te temperen.

Een drastische selectie in de wijngaard levert ons uiteindelijk een beperkt volume op, maar met een uitzonderlijke kwaliteit en een aromatische rijpheid die zijn weerga niet kent. De pluk begint op 14 september.

De neus: Tropische noten van guave en curryblad mengen zich met meer traditionele geuren als zeste en rijpe steenvruchten. Cacao en geroosterde specerijen maken het geheel af.

De mond: Opvallende, vineuze smaak. Het initiële rijke aroma neemt in intensiteit toe en wordt tastbaarder, krachtiger en meer gestructureerd. Opmerkelijke afdronk met een vage toets van zoethout en de sappige bitterheid van bloedsinaasappel.